Izloženost tinejdžera televiziji i društvenim mrežama pogoršava simptome depresije

mobilni pametni telefoni
1 komentar

Studija objavljena ove sedmice potvrđuje nešto što su neki roditelji već dugo vremena znali, studija kaže da “društvene mreže i televizija uništavaju mentalno zdravlje tinejdžera”.

Istraživaći koji su sproveli studiju sa 3 826 studenata objavili su u ponedeljak u časopisu JAMA Pediatrics da savjetuju roditelje da regulišu količinu vremena koje adolescenti provode gledajući televiziju i koristeći družtvene mreže kao što su Twitter, Facebook i Instagram.

Autori studije dr Elroy Boers, Mohammad H. Afzali, Nicola Newton i Patricia Conrad, otkrili su da svaki dodatni sat proveden na društvenim mrežama ili televiziji doprinosi povećanju depresivnih simptoma.

Međutim, nije pronađena ista korelacija između depresije i video igara.

Između 2012. i 2018. godine, učesnici su zamoljeni da ispune ankete u kojima su mjerili količinu vremena koje su dnevno proveli na internetu i televiziji, kao i nivoe depresije na skali od 4 tačke.

Dostupnost interneta putem pametnih telefona bez sumnje igra veliku ulogu u rastućem vremenu koje ljudi provode na internetu. Studija kompnanije za istraživanje tržišta eMarketer objavljena prošlog mjeseca otkriva da ček i odrasli koriste svoje pametne telefone po stopi većoj nego ikada ranije.

Budući da se adolescenti upoznaju sa online zajednicom u ranijim godinama nego prethodne generacije, potreba za upoređivanjem i dokazivanjem sa drugima se normalizuje i prema studiji dovodi do smanjenja samopoštovanja maloljetnika a može dovesti do povećanja i drugih  simptoma depresije.

“Na osnovu društvenog istraživanja može se desiti da izlaganje idealizovanim slikama na društvenim mrežama smanjuje samopoštovanje adolescenata, izaziva depresiju i povećava njene simptome tokom vremena” navodi se u studiji. “Teži zavisnici o društvenim mrežama više su pogođeni depresijom kako zbog vremena koje provode na društvenim mrežama tako i prirodom samih informacija koje gledaju”.

Vrijedi priznati da studija navodi da je depresija uobičajeni poremećaj mentalnog zdravlja u svim uzrastima.

Studija takođe ukazuje da postoji potreba za više povezanih studija kako bi se razvilo bolje razumjevanje veze između depresije i vremena provedenog na društvenim mrežama ili televiziji.

depresijastudija
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Hm…ako sve to povećava depresiju i pojačava pokazatelje depresije, a što bi bio/bili osnovni uzroci?
Osim idealnih tijela na koja nailaze na ‘prepravljenim’ fotografijama?
U svakom slučaju, trebalo bi povećati tjelesnu aktivnost. To je dovoljno za lučenje ‘hormona sreće’…a i za bolji izgled.
Bilo bi super da roditelji uoče u kome stanju je dijete…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI