Danski sud kaznio vozača Ubera zbog neposjedovanja taksi dozvole

Uber kažnjen u Danskoj
0
0

Vozač Ubera osuđen je po žalbi za kršenje zakona o taksi prevozu u srijedu i kažnjen sa 6000 danskih kruna (oko 850 eura).

Student koji je radio kao vozač za firmu koja posjeduje aplikaciju koja omogućava mušterijama da rezervišu i plate taksi usluge preko svojih pametnih telefona proglašen je krivim zbog neispunjavanja zakonskih obaveza za vožnju taksija od strane Visokog suda u istočnoj Danskoj.

Visoki sud je saopštio da on nije imao dozvolu da radi kao vozač taksija i da njegovo vozilo nije bilo registrovano kao taksi vozilo.

U julu se vozač izjasnio kao nevin po otpužbama. Nije poznato da li će se žaliti na odluku suda danskom Vrhovnom sudu.

„Imamo veliko poštovanje za danski pravosudni sistem, ali smo duboko razočarani presudom“, kazao je glasnogovrnik Ubera novinarima. „Postoji jako pozitivan efekat ovoga što mi radimo i to bi trebalo da ohrabri danski parlament da razmotri modernija zakonska rješenja.“

U jednoj presudi protiv Ubera, finski žalbeni sud je naredio dvojici vozača da svoju zaradu predaju državi, jer nisu imali važeće taksi dozvole.

Francuski sud je kaznio Uber sa 800 hiljada eura za ilegalno bavljenje taksi djelatnošću sa neprofesionalnim vozačima i kaznio manjim novčanim iznosima dvojicu izvršnih direktora kompanije.

Uprkos mnogim izazovima, Uber je postao veoma uspješan biznis. Procijenjena vrijednost kompanije je 62,5 milijardi dolara.

kaznapresudauber
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI