Dominique Strauss-Kahn mora platiti povrat poreza propalog hedge-fonda

DSK
0
0

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn će morati da plati skoro 75 hiljada eura na ime povrata poreza i kamata zbog svoje uloge u bankrotu hedge-fonda čiji je sufinansijer bio, presuđeno je na sudu u Luksemburgu.

Strauss-Kahn se mora suočiti sa ličnom odgovornošću za poreske obaveze Leyne Straus-Kahn & Partners fonda iz 2014. godine. On se žalio na ovu odluku državne poreske uprave pa je sud morao donijeti konačnu presudu.

Njegova uloga kao direktora je značila da je “bio odgovoran” i morao “nadzirati izvršenje fiskalnih obaveza” kompanije koju je predstavljao, saopšteno je iz suda.

Ovo je novi udarac za nekada jednu od najmoćnijih javnih ličnosti u svijetu finansija, a nakon njegove iznenadne ostavke sa funkcije direktora MMF-a u maju 2011. godine zbog optužbi da je seksualno napastvovao sobaricu u jednom njujorškom hotelu. Njemu je zbog toga suđeno zajedno sa još deset optuženih u Francuskoj, a po optužnici koja ih je teretila za podvođenje i navodno organizovanje seksualnih orgija. Iako je oslobođen optužbi, ovo je znatno uticalo na njegovu reputaciju.

Strauss-Kahn, koji je smatran najozbiljnijim kandidatom za poziciju predsjednika Francuske nakon Nicolasa Sarkozyja, pokušao je potom ponovo izgraditi svoju karijeru u privatnom finansijskom sektoru. On je sa poslovnim partnerom Thierryjem Leyneom 2013. godine osnovao hedge-fond. Leyne je preminuo 2014. nakon pada sa Yoo Towersa u Tel Avivu, gdje je i živio, a Strauss-Kahn se suočio sa, kako je tvrdio, skrivenim obavezama o kojima ništa nije znao, što je uzrokovalo tužbu protiv njega od strane drugih investitora iz ovog fonda.

dskhedge-fondleynepresuda
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI