Industrija škriljevca u SAD-u se oporavlja, ali veća proizvodnja vraća rubalj na optimalnu razinu

Frakirani plin - Kern County - Kalifornija
2 komentara

Cijene nafte se oporavljaju i trenutno se barel Brenta prodaje po cijeni od preko 55 dolara, dok laka WTI nafta stoji nešto više od 53 dolara po barelu.

Trgovci s one strane Atlantika tvrde da će povećanje cijene energenata “pokrenuti novu revoluciju” u proizvodnji nafte iz škriljevca, industriji koja je s cijenama ispod 50 dolara po barelu bila doslovno uništena.

Sada, navodno, pušu neki novi vjetrovi. Prije tjedan dana se broj novih bušotina povećao kao u rekordnom mjesecu, travnju 2013. godine. Otvoreno je 26 jedinica za proizvodnju, a posljednjeg tjedna u siječnju još 15.

Ovo povećanje naftnih bušotina iz škriljevca u protekla dva tjedna je najviše od prosinca 2011. godine. Iako se ponovno otvaraju jedinice za proizvodnju nafte iz škriljevca, njih je tek nešto između 550 i 600, što je daleko od vrha iz sredine 2013. godine, kada je radilo skoro 1 800 jedinica.

Minimum je zabilježen krajem svibnja prošle godine, kada je radilo samo 316 jedinica, ali je od tada sektor SAD škriljevca otvorio novih 250 jedinica, te ih sada ima 566.

Ali ovo nije sve. Zanimljivo je da bušenje raste uglavnom zbog aktivnosti kompanije Permaian na terenu, koja je ove aktivnosti pokrenula puno kasnije od Eagle Forda i Bakkena. Istovremeno, treba napomenuti da Permaian povećava proizvodnju zbog male dubine bušenja, stoga je učinkovitija od drugih i treba joj manje ulaganja.

Drugim riječima, za Permaian je sada puno isplativije proizvoditi, a ulaganja su uglavnom tekla u tu kompaniju.

Međutim, stručnjacima je jasno da industriji škriljevca ne ide dobro. Unatoč “naglom obujmu povećanja proizvodnje”,  koja se približava razini od 9 milijuna barela dnevno, ona je tek nešto viša od razine od sredine prošle godine, kada se proizvodilo manje od osam i pol milijuna barela dnevno.

Cijena barela nafte
Cijena barela nafte

Rast proizvodnje u SAD se dogodio i zbog smanjenja proizvodnje u zemljama skupine OPEC i drugih neovisnih proizvođača, uključujući i Rusiju. Međutim, ovdje postoji jedan detalj. S jedne strane, dogovoreno smanjenje proizvodnje skupine OPEC i drugih zemalja je povećalo cijene nafte, što je bilo prijeko potrebno za američke tvrtke, koje sada povećavaju proizvodnju. Cijene ispod 50, pa i 40 dolara po barelu, bile su apsolutno neisplative za američku industriju škriljevca, koja je u to vrijeme od skoro 1.800 jedinica zatvorila njih preko 1.400.

Valja napomenuti da je ovaj rast još uvijek neznatan i upitno je koliko će potrajati?

U svakom slučaju, predviđa se da će trajati sljedećih nekoliko mjeseci, što znači da ćemo vidjeti dodatne količine proizvedene nafte u Sjedinjenim Državama, što treba imati na umu.

Na čiju će stranu na kraju prevagnuti postojeća ravnoteža, teško je reći. Naime, tržište još nije reklo svoje.

Cijena barela nafte raste, onda pada, ali se u prosjeku kreće negdje oko 55 dolara za barel Brenta.

Saudijska Arabija bilježi nezapamćen proračunski deficit. Venezuela se također suočava s problemima, a rusko Ministarstvo financija, ravnajući se po trenutnim cijenama nafte, od veljače će početi otkup strane valute na tržištu. Za tu svrhu će koristiti proračunski višak od prodaje nafte. Moskva je u proračunu za ovu godinu računala na cijenu od 40 dolara za barel ruske nafte Ural, a ona se danas prodaje po skoro 54 dolara, što znači da Ministarstvo financija može računati na višak od skoro 14 dolara po barelu.

Naravno, sudionici na tržištu pokušavaju shvatiti kako će to utjecati na dinamiku tečaja rublje, jer izvoznicima ne treba jaka rublja i oko 65 rubalja za dolar je optimalan tečaj.

Industrijska poduzeća Ruske Federacije, koja su izvozno orijentirana su poručila kako im treba što duže tečaj američkog dolara tečaja na razini od 65 rubalja, rekao je prvi zamjenik ruskog ministra industrije, Gleb Nikitin.

Prema njegovim riječima, od takvog tečaja američke valute će također imati koristi poljoprivredni sektor i uvoznici opreme iz Europske unije.

Ova izjava zamjenika ministra dolazi uoči najavljene valutne intervencije Središnje banke Rusije, koja je najavila kupnju deviza od dodatnih prihoda od prekoračenja cijena nafte prema predviđenoj proračunskoj razini od 40 dolara po barelu.

Ministarstvo industrije smatra da će ova mjera  pomoći domaćim tvrtkama, jer će se zbog slabije nacionalne valute povećati prihodi u rubljima od domaćih poduzeća.

Kao što je rekao Nikitin, prekomjerno jačanje rublje nosi određene rizike za rusku industriju u pogledu supstitucije uvoza, a može dovesti i do smanjenja konkurentnosti, te sporijeg rasta izvoza.

“Kao što je slučaj danas, za naše izvoznike je više ili manje potreban tečaj  od 60-70 rubalja za dolar”, rekao je dužnosnik Ministarstva industrije i trgovine, a optimalan tečaja bi, po njegovom mišljenju, bio 65 rubalja za dolar.

Na deviznom tržištu prošli tjedan je bilo puno emocija. Povećana će količina trgovanja i volatilnost. Rublja je prvo oslabila, a zatim se djelomično oporavila.

Općenito, 2017. nas čeka puno zanimljivih stvari u industriji škriljevca u Sjedinjenim Država, cijenama energenata i njihovom utjecaju na tečaj valuta raznih zemalja, iako je u slučaju Rusije za očekivati intervenciju Središnje banke, koja će zadržati tečaj od 60-70 rubalja za dolar, jer je tako predviđeno planom supstitucije uvoza do 2020. godine.

Vezano za temu: Rusija sankcije pobijedila jednostavnim receptom – Poljoprivredom i realnim sektorom

Naftanafta iz škriljevcaPermaianrublja
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
7 godine prije

Rusenjem socijalizma pali smo pod predatorsku kapitalisticku cizmu. Izvoziti odlican tehnoloski proizvod, biti konkurentan na svim svjetskim trzistima, a onda strahovati od tecaja dolara je nepravda. Dionice su takodjer kapitalisticka izmisljotina i neptrebna akrobacija kako bi se na postenom radu, razvoju, istrazivanjima bogatili ljudi koji sjede u financijskim institucijama tisucama kilometara daleko. Dividenda na dionice je legalizirana pljacka. Izvlaci se zdravo zaradjeni novac iz firme i umjesto ulaganja u tehnologiju i ljude, rasipa se po zeljama i prohtjevima tzv dionicara koji su ionako u vecini slucajeva do dionica dosli na nelegalne nacine. Govorim o nasim divovima koji su manevrima vlasnika kapitala i njihovih domacih slugana upropastili domace gigante tipa Koncara i Plive. Zivio kapitalizam!

Travis
7 godine prije

Obnovljivi izvori energije uništit će države koje žive od nafte.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI