Inflacija u Finskoj dostigla je 60-godišnji maksimum

Inflacija u Finskoj
18 komentara

Cijene hrane u Finskoj doživjele su istorijski skok od 16,3% prošlog mjeseca na godišnjem nivou, prema službenim podacima objavljenim u utorak. Brojka predstavlja najveći rast cijena od 1964. godine, izvijestila je državna statistička agencija.

Podaci su pokazali da su visoki troškovi struje, hrane i povećane kamate na kredite glavni pokretači inflacije na godišnjem nivou.

Prema izvještaju, bazna stopa inflacije, koja ne uključuje cijene hrane i energenata, nastavila je naglo rasti i u februaru je dostigla 6,6%.

Jukka Appelqvist, glavni ekonomista Finske Centralne privredne komore, rekao je da, iako cijene možda neće nastaviti rasti tako brzo kao u februaru, opstanak inflatornih pritisaka predstavlja veliki ekonomski rizik. Zvaničnik je istakao da nema znakova nekontrolisane spirale pada cena i plata u zemlji. Međutim, upozorio je da je malo vjerovatno da će se u bliskoj budućnosti dogoditi stabilna i niska stopa inflacije.

Produžena stroga monetarna politika i rastuće kamatne stope mogli bi dovesti do dublje recesije nego što se očekivalo, sugerirao je Appelqvist.

Zemlja EU potonula je u recesiju u četvrtom tromjesečju prošle godine nakon što se BDP smanjio više nego što se očekivalo u odnosu na prethodna tri mjeseca. Pad su predvodili izvoz, investicije i potrošnja, pokazuju zvanični podaci.

Ekonomisti predviđaju blagu recesiju za finsku privredu ove godine prije nego što će doći do oporavka 2024.

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
16 dana prije

Gore od očekivanog.

Red Dog
16 dana prije

U Swedistanu se krade hrana za kucne ljubimce iz prodavnica. Kradu penzioneri. Ili to ili se otarasiti jedinog drustva, kucnih ljubimaca.
Trgovcima se preti posto povecavaju cene.
Nastala je navala za promenu stanova za male jeftinije, kojih nema. Ljudi sa kucama se useljuju u male stanove roditelja zbog cena struje. Cene nekretnina padaju…
Ali mala je to cena za Slobodu i Demokratiju u Ukrajini. Slava Ukrajini!

Hagar
16 dana prije

“Strucnjaci” uvijek predvidjaju oporavak svake godine u iducoj godini. 2020 su pricali da se ne nasjeda na price o inflaciji jer je nece biti. E narode, Alan Ford je mila majka za stvarnost.

tatamata
16 dana prije

a doduse i smrila se ona finska kobila ,nesto se ne cuje u zadnje vrijeme

hogar strašni
16 dana prije

ja to doživljavam svakih 4-5 godina isto tako od 1967

tihobl
16 dana prije

U Kini inflacija 2%, a u Rusiji 7%.

Ivan
15 dana prije

Gdje god se na vlast popela neka glupaca zemlja im ode u kaos. Dobro je rekao onaj nas u Saboru na temu madraca 🙂

Željko
14 dana prije

Da budem ironičan sada će Finska u NATO i svi problemi će nestati!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI