Inflacija u Francuskoj raste

Troškovi robe u Francuskoj
8 komentara

Troškovi robe široke potrošnje u Francuskoj skočili su 6% u januaru na godišnjem nivou sa 5,9% u decembru, pokazali su u petak konačni podaci državne statističke agencije Insee.

Veća stopa indeksa potrošačkih cijena (CPI) podstaknuta je ubrzanjem troškova hrane, koji su porasli za 13,3% u odnosu na prethodnu godinu, i cijena energije koje su porasle za 16,3%. Porast cijena industrijskih proizvoda i usluga je usporen, navodi Insee.

Izvještaj je pokazao da su desezonirane potrošačke cijene porasle za 0,8% za mjesec dana.

Osnovna stopa, koja isključuje artikle s promjenjivim cijenama, kao što su neprerađena hrana i energija, porasla je na 5,6% u januaru sa 5,3% u decembru. U međuvremenu, evropski usklađeni CPI je porastao za 0,4% na mjesečnom i 7% na godišnjem nivou.

Prema prognozi Banke Francuske, inflacija će u zemlji dostići vrhunac u prvoj polovini 2023., nakon čega će se postepeno usporiti na oko 2% do kraja 2024. U decembru je objavljeno da su francuski proizvođači hrane pitali trgovce na malo podići cijene proizvoda za 15-25% od početka 2023. godine usljed inflacije i rasta troškova proizvodnje.

Ekonomisti očekuju da će inflacija u zemlji početi da jenjava kada poraste cijene energije nestanu. Njen ministar finansija Bruno Le Maire rekao je da je glavni ekonomski prioritet zemlje smanjenje cijena energije i rastuće inflacije.

Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker Carlson
1 mjesec prije

Sve to presporo ide..do kraja godine ocekujem eskalaciju rata,mozda neki novi virus od majmuna,sismisa,razrušenih dijelova turske ili sa Eurosonga..invaziju vanzemaljaca takodjer ne odbacujem.koga onda briga za inflaciju..bit Ce bitno samo da vlast nadje rješenje za probleme koji su,eto,slucajno nastali.hvala.

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

MNK
1 mjesec prije

Rusi sigurno kupaju se u zlatu 😀 mongolci bezobrazni.

Mrdo
1 mjesec prije

Pa eto, nek’ ima nešto da raste k’o rezultat sankcija protiv RF.

Ringo10
1 mjesec prije

Jooooj zao mi Francuza

Janko
1 mjesec prije

Istovremeno kod takve visoke inflacije centralna banka Evrope koju slijede banke članica EU medjumkojima i Hrvatske na naš novac u depozitu kod njih odobravaju kamatu 0,1-0,2 % ,a istovremeno kad taj naš novac posuđuju obračunavaju kamatu do 6%.Pljačka u korist banaka neviđenih razmjera

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI