Kijev na 50 godina iznajmljuje područje oko Černobila

Ch
4 komentara

Ukrajina planira iznajmiti dio projekta ”Inženjerskog sustava hlađenja nuklearne elektrane Černobil”. Ukupna površina područja predloženog za najam je 2,5 milijuna četvornih metara, javlja služba Državnog fonda za nekretnine Ukrajine.

”Prostor se iznajmljuje za smještaj fotonaponske solarne elektrane od 100 MW”, navodi se u priopćenju.  Maksimalno razdoblje najma je 49 godina.

Podsjetimo da je 2016. ukrajinski parlament donio zakon koji za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije iz alternativnih izvora uključuje i područje 30 kilometara oko Černobila.

Ministarstvo zaštite okoliša Ukrajine je ranije priopćilo kako očekuje da će primiti više od 40 ponuda investitora zainteresiranih za izgradnju objekata iz obnovljivih izvora energije u zoni isključenja bivše nuklearne elektrane ”Černobil”.

Černobilska katastrofa je bila jedna od najvećih u povijesti nuklearne energije, sve dok neslavni rekord nije oborila japanska nuklearna elektrana u Fukushimi. Havarija nad četvrtim agregatom černobilske nuklearne elektrane se dogodila u noći 26. travnja 1986. godine, zbog čega je radioaktivnim onečišćenjem pogođeno više od 200 kvadratnih kilometara, uglavnom u Ukrajini, Bjelorusiji i Rusiji. U području od 30 kilometara oko nuklearne elektrane je evakuirano oko 115 tisuća ljudi. Prema službenim podacima, posljedice nesreće u Černobilu je pretrpjelo oko 5 milijuna ljudi, od kojih više od 600 tisuća djece.

Ovaj ”mudar” potez vlasti u Kijevu će malo ublažiti teškoće elektro-energetskog sektora Ukrajine, kojem zbog zabrane uvoza jeftinog i kvalitetnog ugljena iz Donbasa prijeti kolaps.

 

 

 

černobilkatastrofanuklearkanuklearna elektrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ive
6 godine prije

Hahahaha koje budaletine sada ce slijedecih 15 godina na ovu “zelenu” elektricnu energiju placati feed in tarifu koja je minimalno 3x veca od Lcoe njihovih nuklearki i termoelektrana ako gore ugljen iz Donbasa!
Ovi ne da ce bankrotirati nego ce morati izmisliti novu rijec za njihovo stanje.

davor
6 godine prije

http://www.veteranstoday.com/2017/03/23/chernobyl/
jedno zanimljvo gledište na Černobil gospodina Dimitrija Khalezova.
Što se tiče Ukrajine pa bilo je i vrijeme, ionako su dosad upropastili sve što se moglo upropastiti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI