Napuštanje jedinstvenog evropskog tržišta vodi ekonomskim problemima za Veliku Britaniju

EU - Velika Britanija - jedinstveno europsko tržište
0
0

Napuštanje evropskog jedinstvenog tržišta naškodilo bi skoro svim sektorima britanske ekonomije i dovelo do 25 godina ekonomskih problema za tu zemlju, upozorava nova studija Centra za ekonomska i poslovna istraživanja.

Skoro sve veće britanske industrije bile bi pogođene, ako bi došlo do pojačane kontrole imigracije i ograničenja britanskog pristupa evropskom jedinstvenom tržištu.

„Bilo je potrebno četvrt vijeka da jedinstveno tržište kakvo danas poznajemo bude dogovoreno, a možda isto toliko će biti potrebno za pregovore o novim aranžmanima na sektorskoj osnovi“, navedeno je u izvještaju.

Izvještaj dolazi u vrijeme jakih napora proevropskih snaga u Velikoj Britaniji da zadrže pristup jedinstvenom evropskom tržištu i nakon što ta zemlja izađe iz Evropske Unije.

Iako premijerka Theresa May nije otkrila vladinu pregovaračku poziciju, njena retorika o pitanju imigracije sugeriše da bi stav Londona da zadrži besplatan pristup jedinstvenom tržištu mogao biti ugrožen, jer je za to potrebno da država bude privržena osnovnim slobodama Unije, a jedna od njih je i sloboda kretanja.

Britanska vlada je takođe nagovijestila da bi moglo doći do omogućavanja specijalnog tržišnog pristupa za pojedine industrijske grane, uprkos tvrdnjama zvaničnika EU da Velika Britanija neće moći da dobije novi i izmijenjeni sporazum nakon što napusti taj blok. To bi svakako stvorilo „pobjednike“ među kompanijama sa pristupom tržištu, ali neminovno i „gubitnike“, što bi značajno uticalo na britansku ekonomiju.

Složenost Brexita budi sumnju u obećanje vlade da će Britanija napustiti EU do proljeća 2019. godine.

U međuvremenu se vlada suočava sa još jednim pravnim izazovom u vezi sa planovima o eventualnom napuštanju Evropskog ekonomskog prostora (EEA). Naime, pravnici tvrde da Brexit daje vladi pravo da napusti EU, ali ne i pravo da se povuče sa jedinstvenog tržišta.

Brexiteuropsko jedinstveno tržištestudijatherese may
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI