Ogroman požar se širi na skladištu nafte na Kubi

Pozar na Kubi
15 komentara

Veliki požar u kubanskom naftnom postrojenju proširio se na dodatne skladišne ​​posude, a četiri rezervoara goriva su sada izgubljena dok vatrogasci iz više zemalja nastavljaju da se bore s požarom, u kojem je do sada poginula najmanje jedna osoba, a više od 100 je povrijeđeno.

Prvobitno izazvan udarom groma prošlog petka, požar u naftnom postrojenju u Matanzasu nastavio se širiti tokom vikenda, zapalivši rezervoar za skladištenje goriva u subotu i rezultirajući snažnim eksplozijama. Vatra je još uvijek bjesnila u ponedjeljak, a uprkos naporima da se ohlade preostali rezervoari za gorivo, dva druga su ugrožena do večeri, a Aleksandar Avalos iz kubanske vatrogasne službe izjavio je da je požar “poprimio veće razmjere”.

Guverner Matanzasa Mario Sabines rekao je da su plamenovi poput “olimpijske baklje” koja putuje od jednog rezervoara do drugog, pretvarajući se u “kotlić”, i napomenuo da je stub gustog crnog dima koji se izlijevao iz objekta cijelu situaciju “komplikovao”.

Lokalni zvaničnici upozorili su stanovnike u blizini da nose maske na otvorenom ili da ostanu kod kuće, jer se vjeruje da dim sadrži sumpor-dioksid, dušikov oksid, ugljični monoksid i druge otrovne plinove.

Četiri od osam rezervoara za skladištenje ovog objekta sada su van funkcije, a zahvaljujući požaru kubanska elektroenergetska kompanija kojom upravlja vlada saopštila je da je u ponedeljak popodne bila primorana da zatvori veliku elektranu koja opslužuje zapadnu regiju ostrva.

Najmanje jedna osoba je poginula u požaru, dok se još 14 vodi kao nestalo, a prijavljeno je da je 125 povrijeđeno, većinom od opekotina i udisanja dima, prenosi Associated Press. Hospitalizovane su oko 24 osobe, a pet je i dalje u kritičnom stanju.

Dok su neki vatrogasci i dalje nestali, lokalni zvaničnici, kao i kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel, rekli su da visoke temperature u naftnom postrojenju onemogućuju napore za spašavanje.

Požar je podstakao evakuaciju skoro 5.000 stanovnika, dok se hitne službe bore sa situacijom.

Odgovarajući na poziv predsjednika Diaz-Canea o “prijateljskim zemljama”, vlade Meksika i Venecuele rasporedile su vatrogasne timove da pomognu kubanskim vlastima, opremljene vodenim topovima, avionima i helikopterima. Kubanska vojska je takođe učestvovala u tim naporima.

Supertankerska baza Matanzas najveća je luka na Kubi za uvoz sirove nafte i drugih goriva, a koristi se kao čvorište za gorivo za nekoliko termoelektrana širom zemlje, navodi AP. Iako zvaničnici tek treba da ponude procjenu štete uzrokovane požarom, ekonomski uticaj će se vjerovatno proširiti i izvan Matanzasa, s obzirom na njegovu važnost za snabdijevanje Kube energijom.

KubaNaftna industrijapožar
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tote
1 godina prije

Previse ima pozara po Rusiji a sad i Kuba, sve je to Yankee terrorizam

eks
1 godina prije

Previše je požara po celoj planeti da bih verovao u slučajnosti. Najnovija (nesmotrena) izjava Bajdena “mi stvaramo klimatske uslove” govori o tome šta je “klimatska agenda”. Sada neka me optuži ko hoće da izmišljam teorije zavere. Zašto niko neće da se bavi istraživanjem o klimatskom oružju, HAARP sistemima, o prskanju iz aviona ….

Emiliano Zapata
1 godina prije

Odma sve krave pobit da ne prde a nana uvest karbonski porez.
Hvala

1 godina prije

pozdrav R.L………red…..akcija -logično….pa uz gori nafta gori i net od ove objave pokazane jučer di je sadržaj pojašnjenja prešokantan te neću reći zašto sve ove fotke ali napredni bi mogli namirisati po onome što do sada pokazujem o tkz.”eliti” i postavkama zlovladajućih po ovome svijetu….stoga gledaj i promisli što se vidi……???comment image

1 godina prije

ogroman požar…..maaa daaaj…..uz zahvalu zviždačima koji rovare skrivanja po svijetu evo lagani trag o čemu ja to …na žličicu..kako mi sugerira …tihobl…….jer ovo nudi traaag redakciji kao i naprednima koji su prisutni i zanima ih ovo kao i mene…pa iz opširne obrade …djelić da ne izazivan strašidbu… ……………..Novi film o Tomu Cruiseu (Tom Gun: Maverick)… Novo lice Toma Cruisea!! Tom Cruise MK Ultra Cloned Super Soldier Extraordinaire( to ponovno radi!!) ako redakciju zanima ova šokantna tema a očito ima istine osim zelenog i Putka jer to je isto dio igre na što ukazujem……ta jedan napredni zviždač nam i napisa svoje nalaze te napisa: “Došli smo u ovaj život s ciljem i misijom, a kada naše fizičko tijelo umre, vraćamo se u duhovni svijet i jedino što nosimo sa sobom je naša karma i sjećanja na ono što smo činili dok smo boravili tu, na fizičkoj razini, kroz to kratko vrijeme… Čitaj više »

Vojni analitičar
1 godina prije

A lijepo im je Greta govorila…

Max
1 godina prije

Navodni udar groma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI