Pranje novca putem Bitcoina predstavlja samo 1% svih njegovih transakcija

Bitcoin - kuglice

Nedavno zajedničko izvješće FDD i znanstveno istraživačke tvrtke Elliptic o Bitcoinu ukazuju da je manje od jedan posto svih Bitcoin transakcija povezano s pranjem novca.

Cilj izvješća je analizirati kretanja aktive (Bitcoin) i opasnosti od pranja novca. One jasno pokazuje da sumnje oko pranja novca putem kripto valute Bitcoin nisu opravdane.

Što znači “oprati novac”?

Pranje novca općenito označava uvođenje ili uključivanje nezakonito stečenog novca u regularne novčane tokove. Ilegalne aktivnosti su načn za stjecanje prljavog novca (trgovina oružja, drogama ili utaje poreza). Pranje novca je ozbiljno kazneno djelo. Borbi protiv pranja novca je važan dio u borbi protiv organiziranog kriminala.

Analizirana su mala tržišta Darkweb-a kao što su Silk Road i AlphaBay, koji su izvor gotovo svih nedopuštenih transfera Bitcoina.

Izvješće također pokazuje da je većina nedopuštenih transakcija Bitcoina izvršena u Europi, čak pet puta više nezakonitih transakcija nago u Sjevernoj Americi.

Dokument na šesnaest stranica također sugerira da su strože mjere protiv pranja novca najbolji način borbe protiv nezakonitih aktivnosti. Navodi se da je veći angažman kontrolnih financijskih institucijajedini idealan način kontrole ilegalnih transakcija .

Prema izvješću Ureda UN-a količina opranog novca u svijetu dostiže vrtoglavih 1600 milijardi u 2009., odnosno 2,7% globalnog svjetskog BDP-a. Bitcoinova uloga u pranju novca je doista beznačajna.

Izvor: Elliptic | FDD

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
trumba
Gost
trumba

Porez je legalno pranje novca gdje se teško – znojem stečeni novac otimačinom pretvara u nemalo vrijedna auta i hranu za papagaje ili kao dio tehnike koja se suludo baca drugima po glavi na bliskom istoku.

shumadinac
Gost
shumadinac

“Pranje novca putem Bitcoina predstavlja samo 1% svih njegovih transakcija”
Da je ova analiza rađena pre izlaska kriptovaluta na berzu slika bi bila sasvim (čak radikalno) drugačija. Pravo pitanje je zašto nije ranije rađena analiza (rađena je sigurno ali zašto nije masovno obznanjena) odnosno zašto se sada radi.

Ne mogu da se otmem utisku da Sistem ulaže puno snage u promociju kriptovaluta – gde god se okrenem vidim po nešto što ukazuje na to. Ako i postoje kritike one su sasvim “mlake”.

Vrane
Gost
Vrane

Sistem – megabanke ulažu puno u uništavanje konkurencije nad kojim nemaju monopol. Ulažu također puno i u ubojstva i zatvaranja stvaraoca i organizatora bitcoin tehnologije. Pranje novca, trgovina oružjem, droga ubojstva sve se to plaća dolarom funtom rubljom jenom itd. Ali naročito dolarom. Bitcoin je tu beznačajan.

Sinisa
Gost
Sinisa

Cekam da LP obradi zadnji slucaj sa jabukama iz BiH koje su od 22. Rusi zabranili uvoziti na njihovo trziste;odlicna tema ali nema ni rijeci o tome na LPu .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik