Revolucionarno otkriće: Ugljen-dioksid postaje “zeleno” gorivo

Ugljen dioksid, CO2, etanol, gorivo, katalizator, bio gorivo
0
0

Američki naučnici su saopštili da su slučajno došli do ekonomičnog i praktičnog načina da ugljen-dioksid, od najvećeg zagađivača i “krivca” za globalno zagrijavanje, naprave “zeleno” gorivo.

Istraživači iz Državne laboratorije u Oak Ridgeu, savezna američka država Tennessee, prošlog mjeseca su saopštili da su razvili katalizator koji ugljen-dioksid pretvara u etanol bez upotrebe rijetkih i skupih elemenata poput platine.

Kako tvrde naučnici iz ove laboratorije, sitne čestice ugljenika i bakra te azota i električne struje, bile su okidač hemijske reakcije koja je neočekivano pretvorila ugljen-dioksid u etanol. Istraživači su pokušavali stvoriti hemijsku reakciju koja bi ugljen-dioksid pretvorila u gorivo, a ispostavilo se da je prvi korak na tom putu ne samo uspješan, već i jeftin i efikasan.

Naučnici sada planiraju sprovesti testove kako napraviti  konverziju na industrijskom nivou, tj. kako ju omasoviti. Rezultati dosadašnjih istraživanja najavljuju i mogućnost rasterećenja drugih izvora obnovljive energije, poput sunčeve svjetlosti i snage vjetra, jer se višak električne energije uskladištene u baterijama uglavnom gubi.

Primjenjujući ovo novo otkriće, višak električne energije bi mogao biti iskorišten za proizvodnju etanola koji bi napajao solarna postrojenja i turbine kada nema dovoljno sunca ili vjetra.

Etanol proizveden iz organskih materija je trenutno najrasprostranjenije biološko gorivo u svijetu. Mnoge države svijeta, uključujući SAD i Kinu, naporno rade na tome da upotrebu fosilnih goriva zamijene etanolom, a ovo otkriće značajno doprinosi na tom putu prema ekološki osviještenom društvu.

biogorivoCO2etanolgorivougljikov dioksidzeleno gorivo
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI