Regulatori Južne Dakote smjesta staju na kraj “zelenom” sustavu cjevovoda za hvatanje ugljika

CO2 je potreban za život
1 komentar

U rijetkoj pobjedi za nas, narod, vladina regulatorna tijela u državi Južna Dakota jednoglasno su odbacila napore tvrtke za hvatanje ugljika Navigator da pohara državne farme kao dio sveobuhvatne ljevice protiv ugljičnog “zelenog” programa.

U slučaju da ste propustili, poljoprivrednici Južne Dakote bili su na udaru kulta klime, koji želi zauzeti njihovu zemlju i pretvoriti je u ogromnu mrežu cjevovoda za hvatanje ugljika.

Vijest o planu postala je viralna, potaknuvši široku bijes javnosti zbog lakoće kojom je kult “zelenih” naizgled stjecao kontrolu nad privatnim vlasništvom u Južnoj Dakoti. Zatim smo saznali da Komisija za komunalne usluge Južne Dakote (SDPUC) neće proći bez borbe.

Prema izvješćima, SDPUC je odbio Navigatorov zahtjev za dozvolom za ugljični dioksid (CO2) za projekt, koji je sada mrtav po dolasku. Regulator je presudio da Navigator nije primjereno pokazao određene standarde dokaza koji su potrebni za opravdanje projekta hvatanja i skladištenja ugljika (CCS).

Zabrinutost vlasnika zemljišta također je igrala primarnu ulogu u odluci SDPUC-a jer su se sva tri povjerenika regulatora složila da Navigator nema zakonsko pravo krasti tuđu zemlju za svoj projekt, čak i ako nudi mito u gotovini.

“Možda mi najviše govori postotak zemljoposjednika koji su donijeli svjesnu odluku reći ‘Ne, hvala’ novcu ponuđenom za ovaj događaj jer nisu voljni mijenjati svoju dobrobit za dolare i cente”, komentirao je Chris Nelson, jedan od tri povjerenika SDPUC-a koji su presudili protiv sheme cjevovoda za hvatanje ugljika.

Zašto se ljevica toliko boji ugljika?

Samo da budemo jasni, ova presuda ne znači da je Navigatoru zabranjeno ikada ponovno pokušati podnijeti zahtjev za istu dozvolu. Još uvijek postoji šansa, drugim riječima, da Južna Dakota postane nulta točka za antiugljičnu agendu zelenih.

Nadamo se da će Navigatoru i drugim tvrtkama poput njega biti puno teže dobiti takve dozvole sada kada je šira javnost upoznata sa shemom i što ona podrazumijeva.

Prema NationalGridu, CCS tehnologija “uključuje hvatanje emisija ugljičnog dioksida iz industrijskih procesa, poput proizvodnje čelika i cementa, ili izgaranja fosilnih goriva u proizvodnji električne energije.” Taj se ugljik “zatim transportira s mjesta gdje je proizveden, brodom ili cjevovodom, i skladišti duboko pod zemljom u geološkim formacijama.”

Navigatorov planirani CCS projekt uključuje hvatanje i izdvajanje ugljika putem cjevovoda koji prolaze kroz Južnu Dakotu, Iowu i Illinois.

“Razmislite o svakodnevnom načinu razmišljanja vlasnika zemljišta: Curi li nešto? Hoću li znati? Kako mogu zaštititi svoju obitelj?” komentirala je predsjednica SDPUC-a Kristie Fiegen o drugim zabrinutostima vlasnika zemljišta u vezi s predloženim projektom.

Glasnogovornik iz SDPUC-a potvrdio je jednoglasni glas regulatora da se Navigatoru ne odobri tražena dozvola, na što je Navigator odgovorio sljedećim:

“Iako smo razočarani nedavnom odlukom da se odbije naš zahtjev za izdavanje dozvole u Južnoj Dakoti, naša tvrtka ostaje predana odgovornom razvoju infrastrukture. Procijenit ćemo pisanu odluku Povjerenstva za komunalne usluge nakon što bude izdana i nakon toga ćemo odrediti naš smjer djelovanja u Južnoj Dakoti . Naša predanost brizi o okolišu i sigurnosti ostaje nepokolebljiva i nastavit ćemo provoditi procese izdavanja dozvola u drugim regijama u kojima poslujemo.”

Nekoliko članova šire javnosti dodalo je razgovoru da postoji mnogo jeftiniji i učinkovitiji način za hvatanje CO2: jednostavno posadite više stabala, koja udišu CO2 i oslobađaju kisik za disanje ljudi i životinja – slučaj zatvoren.

CO2Juzna DakotaUgljik
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Off the hook 😁 👍 🤳

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI