Korona je mrtva, stiže “novi stari” porez

Macron CO2
25 komentara

Porez zbog kojeg se po prvi put u novijoj povijesti pokrenuo istinski narodni pokret Žuti prsluci, iznova je na stolu Macronovog savjetnika i briselskih birokrata.

Kao dio komisije koja će Emmanuela Macrona savjetovati o glavnim ekonomskim izazovima poslije krize, dekan Ekonomske škole u Toulouseu, Christian Gollier, smatra da je potrebno “dati drugu priliku” porezu na ugljik koji je suspendiran zbog prosvjeda Žutih prsluka.

Zamrznut u kontekstu prosvjeda Žutih prsluka, koji su započeli 17. studenog 2018., čini se da se porez na ugljik ponovno povećava, a trend rastu se ne vidi kraj. Ideju posebno brani dekan Ekonomske škole u Toulouseu, Christian Gollier, koji je član povjerenstva od 26 ekonomista prije nego što je savjetovao Emmanuela Macrona o glavnim ekonomskim izazovima poslije krize.

“Mislim da bismo mu trebali pružiti drugu šansu”, rekao Gollier.

Međutim, pojasnio je da je potrebno prilagoditi porez na ugljik “novim informacijama koje su se pojavile, posebno presudnu važnost igra sustav poticaja koji treba biti kompatibilan sa smanjenjem nejednakosti” i ne naštetiti interese Žutih prsluka.

“Porez na ugljik ima prednost što može generirati dodatni porezni prihod koji se može […] raspodijeliti ekonomskim protagonistima koji su najosjetljiviji”, objasnio je Christian Gollier. Prije svega, dodao je, važno je “spriječiti da određeni gospodarski subjekti budu oslobođeni ovog poreza”, jer je to izuzeće bilo jedno od “pokretačkih snaga krize Žutih prsluka”. U stvari, automobilisti su morali plaćati porez na ugljik, dok su zrakoplovi ili taksiji bili oslobođeni.

Uveden u Francuskoj 2014. godine, porez na emisiju ugljika na fosilna goriva, poput plina, nafte i njihovih derivata koji emitiraju puno CO2, iznosio je 7 eura po toni CO2 i svake se godine ponovno procjenjivao kako bi u 2018. godini dosegao 44,60 eura po toni. Plaćaju ga tvrtke i pojedinci, ali ne i zračni ili pomorski sektor.

Suočena s prosvjedima Žutih prsluka , vlada je otkazala povećanje planirano za 1. siječnja 2019., a porez je ostao nepromijenjen. Francuska, koja želi postići neutralnost ugljika do 2050. godine, trebala bi povećati porez na 90 eura po toni 2020. godine, a zatim ga povećati na 775 eura po toni 2050. godine, ranije je podsjetio AFP.

Povećanje poreza na CO2
2014. -> 7 €

2018. -> 45 €
2020. -> 90 €
2050. -> 775 €

Europska komisija sa svoje strane također želi proširiti sustav trgovanja emisijama CO2 u pomorskom sektoru i smanjiti broj izuzeća zrakoplovnim kompanijama.

Koronakriza nije ništa promijenila. Burze funkcioniraju po starom, dižu se novi krediti, a nadnacionalne agende iznova koračaju prema, za nekoliko godina, odgođenoj agoniji. Ako ste pomislili da će se nešto promijeniti, grdno ste se prevarili. Nadnacionalne skupine će stisnuti sve države da prihvate, ono što jučer nisu prihvatile. Tržišna utrka nikada nije bila iskrena i korisna za sve, osim za uzak krug svima poznatih investitora, a što mnogi već spoznaju.

Stvari vjerojatno neće odviti onako kako su zamišljene. Informacija je dostupna osobama koje žele doći do nje. Svi koji žele čuti drugu stranu, to mogu učiniti. Svjetlija budućnost je u organizaciji malih grupa istomišljenika otvorenog uma koji će djelovati na gospodarskom, znanstvenom, zdravstvenom, obrazovnom i nekom drugom planu, a ne kao ovce slijediti dogme i paradigme. Informativni alati su dostupni svima, bez obzira na materijalnu pozadinu pojedinaca.

Povezani članci:

Jeste li znali? – CO2 je hrana za biljke bez kojeg bi sav život na Zemlji nestao!

U 100 znanstvenih radova stoji: CO2 ima slab učinak na klimu

Emmanuel Macron želi obrisati 20 milijardi duga Afričkim zemljama

CO2eufrancuskaporez
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slovenac
3 godine prije

Mi smo sred korone pili i se druzili normalno i sve normalno jos bolje do sada svi zdravi i zivi

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Imamo vrlo malo u blagajni… gotovo ništa… Moramo nešto skucati.
Nećemo valjda prodati Eiffelov toranj….. Jer naša europska istina košta…..
Znate kako je… pečati, pečatići, potpisi, potpisići…
A tu su još i… moralni troškovi…
Možete li slijediti moje misli?
P.S.
Nije mi do zvečeće zahvalnosti… radije bih šušteću!

Ante
3 godine prije

Valjda se igra na suosjećanje prema onome što se dogodilo naciji prilikom koronakrize a možda računaju kako su uspjeli ukrotiti mase pa da će ovaj put ići lakše

Rusofil
3 godine prije

Jako me interesira daljnji razvoj situacije. Imam osjećaj da su totalno “ugušili” Žute prsluke,ali nadam se da se varam. Ovo je ono o čemu stalno tupim. Macron fura svoje, mogu ga usporiti ali on će na kraju sve progurati. Trebao bi biti smijenjen ali jednostavno ne postoji način.

tihobl
3 godine prije

Nije ovo povecanje poreza strasno.
U Venecueli su povecali cijenu benzina za 83 miliona puta. To je strasno. Sad jadni venecuelanci mogu za dolar kupit samo 40 litara bezina. A jos strasnije je sto ce kolumbijci morati placati pola dolara za litru goriva. Znate li koji je to udar na ekonomiju Kolumbije?

neznanje
3 godine prije

Ovaj porez gura francuski lobi za atomsku energiju. Francuska je jedna od nuklearnih evelesila u proizvodnji atomskih elektrana. U stanju su ih isporučiti više od tisuću do 2050 godine. Francuzi 72% svoje opskrbe električnom energijom ostvaruju iz nuklearnih elektrana koristeći 58 nuklearnih generatora. Mogli bi reći: ” Atomaši uzvraćaju udarac”.

plati porez
3 godine prije

Ma ko ne plati porez Srbiji:
– gajstarbajtari u nemacki
– srpska dijaspora
– MAFIA

Bosanac
3 godine prije

Jedva cekam da i ovi dobiju po ‘picki’, oni to rade lagano ko da se nista nije desilo, al sumnjam da ce im to proc u Francuskoj

VasilisaPremudra
3 godine prije

Uz ispriku za offtopic

Sergej Lavrov je jos prije par dana napisao vrlo znakovit clanak za Global Times – “Conclusion and mission on COVID-19”.

@Redakcija
Hoce li biti prostora medju vasim napisima za gorenavedeni clanak ili da lijepim link?
😉
Mda…ipak:
https://www.globaltimes.cn/content/1189830.shtml

tedi
3 godine prije

Znaci idemo na elektriku,i izgradnju atomskih elektrana,samo neznam odakle im toliko uranijum?
JBT u Srbiji pronasli litijum opet cemo tamo imati posla.

Zvone
3 godine prije

Iz tvojih usta u božje uši

Doktor
3 godine prije

Ovo je savez profasistickih politicara i propalih naucnika koji su vidjeli svojih 5 minuta slave! Ovo je jako dobar primjer kako se politicari odnose prema narodu kao prema nekome ko je mentalno zaostao. Uvode nove poreze pod izgovorom zastite prirodne okoline a porezi im sluze samo za povecanje plata politicara i ostale beneficije drzavnih sluzbenika uhljeba koji su postali moderna klasa za sebe! I da nikakvog zagadjenja nema oni bi onda izmislili druge razloge za nove poreze jer od poreza zivi ta nova klasa uhljeba! Zastita okoline je samo izgovor i to jako dobar jer se ljudi nece puno buniti! Niti jedan euro od tog poreza nece utjecati na smanjenje kolicine ugljendioksida u zraku. Jednostavno nas prave budalama i smiju nam se u lice!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI