Emmanuel Macron želi obrisati 20 milijardi duga Afričkim zemljama

Macron oprašta dug Africi
28 komentara

Doista, ovo su riječi predsjednika Francuske Emmanuela Macrona izvučene iz njegovog obraćanja naciji. Osim ove izjave postoji još jedna, usko vezana za izjavu iz naslova. O toj izjavi, na koju nitko nije obratio pažnju, ćemo na kraju. O čemu se ovdje radi?

Već desetljećima bogate zemlja brišu afrički dug. Nerijetko se nude nove odgode plaćanja ili novi krediti. Afrika je na nekoj vrsti financijske infuzije kroz koju zapadne zemlja, uključujući danas i Kinu, sišu i ubrizgavaju financijska sredstva. Možemo slobodno reći da je Afrika na jednoj vrsti inducirane gospodarske kome, koja nikada nije dala konkretne rezultate.

Nakon stjecanja neovisnosti, mnoge afričke zemlje su naslijedile kolonijalni dug. Zaduživale su se za izgradnju svojih novih država. Malo tko zna “tajnu” afričkog duga. Afričke zemlje su se zaduživali s kamatama koje nisu bile fiksne. Svaka svjetska gospodarska kriza, bacala je Afriku na koljena.

Nakon naftne kriza, krajem 70-tih godina, Afričke zemlje su morale vraćati kredite s uvećanim kamatama. Onda su se pojavila dva glavna igrača: Svjetska banke i Međunarodni monetarni fond. Nudili su rješenja, a tražili reforme i liberalizaciju ekonomije.

Nova val zaduženje dolazi s Kinom koja postaje prvi vjerovnik afričkih država. Danas 40 afričkih zemalja duguje skoro 400 milijardi eura, od čega oko 150 milijardi potražuje Kina.

Francuski ekonomisti su vrlo skeptični. Macronovu ideju smatraju beskorisnom jer će razdužene afričke zemlje, kada im se obriše dug, iznova uzeti nove kredite od Kine. Doći će na isto, a Kina će postati glavni vjerovnik Afrike.

Logično? Da, ali ima ono “ali”!

Afričke zemlje duguju Francuskoj 12 milijardi eura i dodatnih 8 milijardi privatnim francuskim investitorima, što ukupno iznosi 20 milijardi eura.

Mnogi se pitaju kako će Francuska izdržati još jedan dodatni financijski šok? Odgovor se nalazi u drugoj izjavi koja sve razotkriva.

U svom obraćaju, predsjednik Macron je vrlo kratko i u celofan upakirano zatražio ustupak:

“Nalazimo u trenutku istine koji zahtijeva veće ambicije, smjelost, moment rekonstrukcije. Moramo znati kako pomoći našim susjedima u Africi da se učinkovitije bore protiv virusa, da im pomognemo ekonomski tako što ćemo masovno anulirati dugove … “Morat ćemo izgraditi strategiju na duge staze, planirati, biti ugljično skromni, predvidjeti, biti prilagodljivi kako bismo se suočili s predstojećim krizama“, izjavio je u svom obraćanju predsjednik Macron.

Skoro 30 godina živim u Francuskoj. Znam prepoznati cilj i ideju u političkom govoru.

Predsjednik Macron najavljuje brisanje dugova, ali ne bezuvjetno. Afričke zemlje će morati prihvatiti nove, ekološki čiste, tehnologije koja se mogu kupiti samo na Zapadu, a za koje je već deponirano na desetine tisuća patenata.

Brisanjem duga afričkim zemljama, Francuska želi spriječiti daljnji prodor kineskog kapitala i kineskih roba koje sve više plave afrički kontinent.

Upravo gledamo novi put svjetskog gospodarskog reseta. U prvom ciklusu ćemo zatvarati granice, nakon čega slijede teški pregovori između velikih o patentima, proizvodnji, tehnologiji, cijeni rada, financijskom sektoru,… Je li vam poznata priča?

Idemo dalje, kako reče “naš Ivo”…

afrikabrisanjedugemmanuel macronfrancuska
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
4 godine prije

Kina će “oružjem sopstvene proizvodnje” uzeti šta je naumila, novcem je nemoguće kad se zna ko gospodari novcem. Tu i takvu utakmicu gde dolar i euro vode glavnu reč Kinezi ne mogu dobiti jer je novac oružje “ovih drugih”

MelisMarsa
4 godine prije

Tko prvi djevojci, njegova je !

basso
4 godine prije

Micronu su amerikanci naredili da ovo kaze,ustvari je ovo pokusaj da se Kina izbaci iz afrike.Prekasno.

Bezuhov
4 godine prije

Negde sam sreo podatak da Francuska godisnje inkasira oko 500 milijardi kolonijalnih franaka (ekvivalent bi bio oko100 milijardi USD) na ime otplata infrastrukturnih dobara kojih je Francuska ostavila ovim zemljama. Osim toga, ove su zemlje obavezne da za svako zaduzivanje kod Francuske banke deponuju nekih 10-ak % u deviznim rezervama.
U isto vreme Kina nastupa svojom strategijom Win-Win, kojom je izgradila preko 5000 km pruge, na hiljade skola i zdravstvenih ustanova, puteva, aerodroma i pristanista, u vecini slucajeva uz obavezu na kinesko vladanje ovim dobrima na duzi rok. Ocigledno da Kina racuna na africku radnu snagu za svoju zhuktalu idustriju, kao i na razmestanje niz proizvodnih kapaciteta u africkim zemljama zavisno od komparativnih prednosti i naravno, na africko trziste.

Gott mit uns
4 godine prije

bild.de/bild-plus/geld/wirtschaft/wirtschaft/corona-schockzahlen-des-dehoga-jedem-dritten-gastro-betrieb-droht-die-insolvenz-70098802

Zahlungsunfähigkeit in Deutschland

istrazuj
4 godine prije

Odlicna tema. Upravo mi neki dan pade na pamet jedna – poprilicno jednostavna stvar, a nekako se uklapa ovdje… “Drustvena” igra – MONOPL…. Naime, pa skoro svako je nekad igrao tu igricu… . Kakva je slicnost sa stvarnoscu? Ogromna, ali stvarnost je jos i gora. Naime, u igri MONOPOL – trguje se “postenim novcem”… Dakle nema inflacije. Centralna Banka je takodjer “postena”…. Svi igraci dobiju iste polazne osnove, a dalje odlucuje kockica… Igraci trguju sa postenim MONOPOLY parama (nikakve razlike prema ovim “stvarnim” osim da su postene – jer se ne mogu nadostampavati na korist jednog igraca) – a onaj koji postepeno preuzima kuce/hotele itd – prakticno sto je bogatiji – eksponencijalno postaje jos bogatiji oduzimajuci drugima njihove posjede… Od prilike kao u stvarnosti… U stvarnosti – to je 100 puta gore, laznije (i novac i banke su ekstremna laz!) a i cijela “igra” je manipulacija od pocetka do kraja.… Čitaj više »

Ana
4 godine prije

“Nakon ovoga, vise nista nece biti isto”
“Kraj mondijalizaciji, razbojnickom kapitalizmu”
“Ljudi na prvom mjestu”
“Nacija, obitelj, kratki put od proizvodjaca do potrosaca”

KAKVE NAIVNOSTI!

Son of Alerik
4 godine prije

Ne postoje samo velike agende i veliki master planovi. Život je sastavljen i od brojnih manjih planova. Jedan pojas – jedan put je kineski master plan. Francuzi imaju svoj. Koliko je legitiman kineski plan, toliko je legitiman i francuski. Čini se da je koronavirus iznova složio sve one koji se osjećaju ugroženi od kineskog širenja i prelaska Zida u jedan novi/stari blok. Svatko ima svoje adute i želi ih iskoristiti. Osim službene Rusije, na svijetu ne postoji pošteni igrač (imaju Rusi i svojih igrača koji harače po Africi, ali to nije službena politika) u odnosu na Afriku (ma i u drugim odnosima). Svi se koriste istom strategijom – ustoliči i financijskim injekcijama održavaj na vlasti opciju koja se uklapa u tvoje planove. Kako u Africi, tako i ovdje, kod nas. Pri tom je ključno održavati ‘kolonije’ na niskom stupnju znanja, kontrolirati njihov obrazovni sustav, one koji odskaču kao talenti otkupiti… Čitaj više »

Naser
4 godine prije

Ne izigravaj belog Tarzana u crnoj Africi.

Stock
4 godine prije

Cekajte malo…
Kada su Rusi oprostili dugove Kubi, one napravljene jos za CCCP-a, svi su ih dizali u nebesa. I postali su odjednom dobročinitelji. Gdje god se pojave, rade pravu stvar. Je li tako?
A sta su i mogli sa tim dugovima napravljenim u klirinškim dolarima?
Osim kupiti dobar glas?
Ništa!
E sada…
Kako znamo ispod kojeg kamena je izmilio Makron, logicno pitanje bi bilo…
Šta nam ovo govori?
Kao i članak od neki dan gdje se kaže da će dati pomoć preduzećima a sa 0% kamate.
0% kamate???
Je li to kapitalizam dobija “ljudsko lice”?
Da li je to stigla naredba?
Razmislite o ovome.

mr.no
4 godine prije

kakve dugove mali wanna be, o kakvim dugovima pricas kad ste cijelu afriku pokrali, nametnuli poreze drzavama koje i dan danas placaju poreze francuskoj, bjeli zapadno evropski covjek najvece zlo ljudske historije, barbari bili barbari ostali!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI