fbpx

Emmanuel Macron želi obrisati 20 milijardi duga Afričkim zemljama

Macron oprašta dug Africi

Doista, ovo su riječi predsjednika Francuske Emmanuela Macrona izvučene iz njegovog obraćanja naciji. Osim ove izjave postoji još jedna, usko vezana za izjavu iz naslova. O toj izjavi, na koju nitko nije obratio pažnju, ćemo na kraju. O čemu se ovdje radi?

Već desetljećima bogate zemlja brišu afrički dug. Nerijetko se nude nove odgode plaćanja ili novi krediti. Afrika je na nekoj vrsti financijske infuzije kroz koju zapadne zemlja, uključujući danas i Kinu, sišu i ubrizgavaju financijska sredstva. Možemo slobodno reći da je Afrika na jednoj vrsti inducirane gospodarske kome, koja nikada nije dala konkretne rezultate.

Nakon stjecanja neovisnosti, mnoge afričke zemlje su naslijedile kolonijalni dug. Zaduživale su se za izgradnju svojih novih država. Malo tko zna “tajnu” afričkog duga. Afričke zemlje su se zaduživali s kamatama koje nisu bile fiksne. Svaka svjetska gospodarska kriza, bacala je Afriku na koljena.

Nakon naftne kriza, krajem 70-tih godina, Afričke zemlje su morale vraćati kredite s uvećanim kamatama. Onda su se pojavila dva glavna igrača: Svjetska banke i Međunarodni monetarni fond. Nudili su rješenja, a tražili reforme i liberalizaciju ekonomije.

Nova val zaduženje dolazi s Kinom koja postaje prvi vjerovnik afričkih država. Danas 40 afričkih zemalja duguje skoro 400 milijardi eura, od čega oko 150 milijardi potražuje Kina.

Francuski ekonomisti su vrlo skeptični. Macronovu ideju smatraju beskorisnom jer će razdužene afričke zemlje, kada im se obriše dug, iznova uzeti nove kredite od Kine. Doći će na isto, a Kina će postati glavni vjerovnik Afrike.

Logično? Da, ali ima ono “ali”!

Afričke zemlje duguju Francuskoj 12 milijardi eura i dodatnih 8 milijardi privatnim francuskim investitorima, što ukupno iznosi 20 milijardi eura.

Mnogi se pitaju kako će Francuska izdržati još jedan dodatni financijski šok? Odgovor se nalazi u drugoj izjavi koja sve razotkriva.

U svom obraćaju, predsjednik Macron je vrlo kratko i u celofan upakirano zatražio ustupak:

“Nalazimo u trenutku istine koji zahtijeva veće ambicije, smjelost, moment rekonstrukcije. Moramo znati kako pomoći našim susjedima u Africi da se učinkovitije bore protiv virusa, da im pomognemo ekonomski tako što ćemo masovno anulirati dugove … “Morat ćemo izgraditi strategiju na duge staze, planirati, biti ugljično skromni, predvidjeti, biti prilagodljivi kako bismo se suočili s predstojećim krizama“, izjavio je u svom obraćanju predsjednik Macron.

Skoro 30 godina živim u Francuskoj. Znam prepoznati cilj i ideju u političkom govoru.

Predsjednik Macron najavljuje brisanje dugova, ali ne bezuvjetno. Afričke zemlje će morati prihvatiti nove, ekološki čiste, tehnologije koja se mogu kupiti samo na Zapadu, a za koje je već deponirano na desetine tisuća patenata.

Brisanjem duga afričkim zemljama, Francuska želi spriječiti daljnji prodor kineskog kapitala i kineskih roba koje sve više plave afrički kontinent.

Upravo gledamo novi put svjetskog gospodarskog reseta. U prvom ciklusu ćemo zatvarati granice, nakon čega slijede teški pregovori između velikih o patentima, proizvodnji, tehnologiji, cijeni rada, financijskom sektoru,… Je li vam poznata priča?

Idemo dalje, kako reče “naš Ivo”…

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mlata
Gost
Mlata
6 mjeseci prije

Kina će “oružjem sopstvene proizvodnje” uzeti šta je naumila, novcem je nemoguće kad se zna ko gospodari novcem. Tu i takvu utakmicu gde dolar i euro vode glavnu reč Kinezi ne mogu dobiti jer je novac oružje “ovih drugih”

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Medlin Olbrajt je svojedobno kazala da su Francuzići vojna sila druge klase, te shodno tome ne mogu odlučivati o bitnim svjetskim pitanjima. To je demokracija, odnosno demokracija je kada Francuzići puše Amerima, a pri tome su zadovoljni, hepy

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Emanul MIKRON

Bezuhov
Gost
Bezuhov
6 mjeseci prije

Mlata,
Ko gospodari novcem ? Ako nisi informiran Kina je vec sada najveci investitor u svetu.

Mlata
Gost
Mlata
6 mjeseci prije

Bezuhov….zašto Kineze žele pošto poto izbaciti dolar iz Azije?

Bezuhov
Gost
Bezuhov
6 mjeseci prije

Mlata,
ne zele, vec su izbacili dolar iz Azije, ako nije ti jasno, to je vise od pola populacije zemljine kugle, a zasto ?
Zato sto, kako kaze nas prijatelj Moreno, dolar je jedinica mera za dug, zato sto zele finansijski i monetarni suverenitet, i na kraju, zato sto zele jedan drukciji, pravedniji svet.

Vaso
Gost
Vaso
6 mjeseci prije

Dugovi se nikad ne opraštaju, jednom je jedan francuski predsednik pete republike posetio švicarsku, i onda su mu na svečanom ručku dali račun koji je Napoleon napravio kad je “prolazio” kroz švicarsku. Tako se to radi. Dugovi ne zastarijevaju.

Frexit - fregzit
Gost
Frexit - fregzit
6 mjeseci prije

Francuz bi manipuliral sa EU novcem … a Brisel bi sankcijoniral Francuze sa FR.exit

MelisMarsa
Gost
MelisMarsa
6 mjeseci prije

Tko prvi djevojci, njegova je !

basso
Gost
basso
6 mjeseci prije

Micronu su amerikanci naredili da ovo kaze,ustvari je ovo pokusaj da se Kina izbaci iz afrike.Prekasno.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
6 mjeseci prije

Negde sam sreo podatak da Francuska godisnje inkasira oko 500 milijardi kolonijalnih franaka (ekvivalent bi bio oko100 milijardi USD) na ime otplata infrastrukturnih dobara kojih je Francuska ostavila ovim zemljama. Osim toga, ove su zemlje obavezne da za svako zaduzivanje kod Francuske banke deponuju nekih 10-ak % u deviznim rezervama.
U isto vreme Kina nastupa svojom strategijom Win-Win, kojom je izgradila preko 5000 km pruge, na hiljade skola i zdravstvenih ustanova, puteva, aerodroma i pristanista, u vecini slucajeva uz obavezu na kinesko vladanje ovim dobrima na duzi rok. Ocigledno da Kina racuna na africku radnu snagu za svoju zhuktalu idustriju, kao i na razmestanje niz proizvodnih kapaciteta u africkim zemljama zavisno od komparativnih prednosti i naravno, na africko trziste.

Mlata
Gost
Mlata
6 mjeseci prije

Sa US dolarima kao obračunsko sredstvo?

Bezuhov
Gost
Bezuhov
6 mjeseci prije

Mlata,
Ne brini,tokom vremena ce se i to promeniti, zasada bolje je ovako zbog navike i razumevanja …. sve je to po inercijom.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
6 mjeseci prije

Jedna ispravka, sad vidim tecaj, 500 milijardi kolonijalnih franaka je priblizno ekvivalent na 1 milijardu $, to je suma koju godisnje ubire Francuska od svojih bivsih kolonija.

BAS
Gost
BAS
6 mjeseci prije

Mislim da se radi o cifri preko 500 milijardi dolara…
Veliki dio novca ide i u obrnutom smjeru, ali kad prestane da vazi ugovor u 10 tacaka (14 africkih zemalja) onda i Francuska moze samo da trazi kredit od Kine.
Mada je spomenuta cifra odokativna, posto je jako tesko procijeniti koliko rudnih bogatstava Francuzi izvlace (recimo uran kao najvazniji) ne polazuci nikome racune. O smecu i unistenoj prirodi koju ostavljaju iza sebe, da ne govorimo.
Mislim da je Macron cak vise mislio na to, nego prodaju tehnologije.
Ako budu morali placati Uran za svoje elektrane, onda ce ih kostati desetostruko vise od tih 20tak milijardica…

pozdrav

Gott mit uns
Gost
Gott mit uns
6 mjeseci prije

bild.de/bild-plus/geld/wirtschaft/wirtschaft/corona-schockzahlen-des-dehoga-jedem-dritten-gastro-betrieb-droht-die-insolvenz-70098802

Zahlungsunfähigkeit in Deutschland

istrazuj
Gost
istrazuj
6 mjeseci prije

Odlicna tema.

Upravo mi neki dan pade na pamet jedna – poprilicno jednostavna stvar, a nekako se uklapa ovdje…
“Drustvena” igra – MONOPL….
Naime, pa skoro svako je nekad igrao tu igricu…
.
Kakva je slicnost sa stvarnoscu?
Ogromna, ali stvarnost je jos i gora.
Naime, u igri MONOPOL – trguje se “postenim novcem”… Dakle nema inflacije.
Centralna Banka je takodjer “postena”…. Svi igraci dobiju iste polazne osnove, a dalje odlucuje kockica…
Igraci trguju sa postenim MONOPOLY parama (nikakve razlike prema ovim “stvarnim” osim da su postene – jer se ne mogu nadostampavati na korist jednog igraca) – a onaj koji postepeno preuzima kuce/hotele itd – prakticno sto je bogatiji – eksponencijalno postaje jos bogatiji oduzimajuci drugima njihove posjede…
Od prilike kao u stvarnosti…
U stvarnosti – to je 100 puta gore, laznije (i novac i banke su ekstremna laz!) a i cijela “igra” je manipulacija od pocetka do kraja.
.
Medjutim – ono sto je nejvaznije – jeste upravo kraj igrice!
Kako zavrsava igra?
Pa onaj koji pokupovao prakticno sve – postaje i JEDINI preostali igrac na tabli – tj pobjednik.
Igra se moze nastaviti – iskljucivo:
– da onaj najbogatiji – udjeli nesto para onim koje je opeljesio i to PRIJE nego ostanu bez kinte… (ako ovi to zele)
– ili ponovnom podjelom – od samog pocetka, tj – NOVA igra…
.
U stvarnosti – to nikako ne moze biti drugacije!
Dakle, cak i da Rotschildova banda – bukvalno pokupuje SVE drzave Svijeta – sto se upravo odvija pred nasim ocima ovim smijesnim “zaduzivanjem bez granica” preko tzv Centralnih banaka (kod Rotschilda, jer su oni prakticno vlasnici FED) – STA ce uraditi na kraju?

KAKO ce nastaviti “igricu” – bez igraca?
Dakle, cak i da je cilj – izbaciti veliki broj igraca (drzava/ljudi) iz igre (zivota) – tj poubijati ih prvo zaduzivanjem, pa vakcinama, pa u konacnici potrovati ih ili pogusiti “nanorobotima” – KAKO ce nastaviti igru, sa ono malo igraca koje “ostave u zivotu” poput robova?
Neko ce reci – da satanistima trebaju konstantno zrtve i da zele taj osjecaj moci nad prestravljenim ljudskom rodom…
OK.
Medjutim i da pobiju (na gore spomenuti nacin 7 milijardi ljudi) te da im ostane “zlatna milijarda” – kakav ima smisao igra – kad SVAKO vec zna kraj?
Dakle … evo satanisti gdje je recimo Rotschild dinastija “predzadnji krug” piramide – a recimo “stvor” sami vrh!
Kakvog smilsa ima “stvoru” (a licno imam predstavu o tome ko bi mogao biti “stvor”) – to sto ce neprikosnoveno vladati nad onih “1 zlatnu milijardu”?
Kakvog smisla ima da se “stvor” sam proglasi “Bogom”?
Pa on i SAD – vec vlada ovim Svijetom?
.
Upravo ovo “dobrocinstvo” Makaraona (tj njegovih gospodara) – mi i govori da je besmisao skoro totalnog unistenja ljudske rase, – vjerovatno i poznat “stvoru” i njegovim mesijanskim slugama!
Naprosto zato – jer onda je apsolutno neminovno – privoditi igricu (MONOPOL/ZIVOT) – kraju…

qergnwebgweorgnqergqiergqergqergqer
Gost
qergnwebgweorgnqergqiergqergqergqer
6 mjeseci prije

Igru je izmislio onaj koji ima monopol na sve, bukvalno.

Riddick
Gost
Riddick
6 mjeseci prije

Pa što se igraju kada već imaju monopol na sve?
Žele da zavladaju svetom kojim već vladaju?!?!

Vaso
Gost
Vaso
6 mjeseci prije

Riddick
Žele istrijebiti !!!!

qergnwebgweorgnqergqiergqergqergqer
Gost
qergnwebgweorgnqergqiergqergqergqer
6 mjeseci prije

Ridik, ti ovo moje gore posmatraš sa istim očima kao i pandemiju straha, oooppss “virusa” pa tako tvoj način razmišljanja ne može dokučiti projektanta i investitora ni inženjera svega oko nas………………

Riddick
Gost
Riddick
6 mjeseci prije

To samo može tvoj um nakon stotina sati surfovanja na internetu u samo izolaciji.

istrazuj
Gost
istrazuj
6 mjeseci prije

Subaru,
Evo ovo mi je palo neki dan na pamet…
Stvar izgleda vise nego trivijalna.
Naravno – u pitanju je samo moja ljudska (“dvodimenzionalna”) logika…
Medjutim, i sa takvom logikom, sve mi izgleda kao jedna obicna – dakle izmanipulirana – igrica Monopoly.
I to u ogromnom formatu.
Dakle…
Svi se mi rodimo sa nekim mogucnostima (manje-vise). Vjerujem da bi kolega Starina spomenuo rijec “talenti” koja se koristi u jednoj Biblijskoj prici…
Mejdutim, to i nije toliko bitno.
Ako bi na trenutak pomislili – “Ma ovo sve je u stvari samo jedna IGRA” … dakle NIJE stvarnost (samo sto mi, kao u snu jos to ne kontamo)… onda bi i ova manipulirana igra Monopoly postala jasnija.
Dakle – ako stvarno postoji 1500 ljudi koji APSOLUTNO vladaju Svijetom (kao sto holandski pokajnik bankster Ronald Bernard prica (ubijen je, uzgred, zbog te price) ) – a da iza tih 1500 stoji neka “kreacija” koja po njemu “vjerovano nije ljudska”…onda mi se samo postavlja pitanje:
1. ako vec i sada prakticno 100% vladaju Svijetom (vidimo svi kako su blokirali Svijet bazirano na lazi)…
2. ako su u stanju ali – apsolutno – kontrolisati svaki tok para te proizvoditi te “pare” kako im se cefne (vjerovatno su te “pare i izum istih ili one “NEljudske” kreacije?)…
3. ako su u stanju prakticno – kontrolisuci svaku vladu – izazvati bilo kakav rat do totalnog unistenja…
4. ili ako ne zele Totalno unistenje – nego “samo” 7 milijardi kontroliranih leseva od napr “vakcina” napunjenih recimo “nano robotima”…

Zasto bi im (ili “MU”) – to trebalo?
Pa igricu Monopoli – ne mogu nastaviti samo sa milijardom – kojoj su dozvolili da budu roblje?
U stvari mogu – ali “carolija” je nestala u tom slucaju.

Dakle, naprosto mi se cini:
1. ili je po srijedi – priprema za unistenje 7 milijardi nepotrebnih igraca u Monopolyju (sto mi se cini – besmisleno, posto i onako ti (ili “TAJ”) gospodare situacijom tj ovom Svijetom….
2. ili je po srijedi – neka vrsta RESETA – u kojoj ce se karte/”novac” ponovo dijeliti, tj pocinje nova igrica Monopoly…
… sto bi znacilo – da tih 1500 koji vladaju Svijetom kao i ona “NEljudska” kreacija:
A) prakticno moraju predati – samo DIO svoje moci, a sto mi opet NE izgleda logicno … jer ne izgleda da su isti spremni predati cak ni trunku te moci dobrovoljno (NE zaboraviti – najveca moc lezi u spoznaji – koja se nama ljudima uskracuje milenijumima!)
B) moraju predati – SVU MOC… Sto prakticno znaci – da su prisiljeni na to. Od koga…?….
3……. mozda je i posrijedi nesto trece…?
Evo diskutujemo 🙂

Ana
Gost
Ana
6 mjeseci prije

“Nakon ovoga, vise nista nece biti isto”
“Kraj mondijalizaciji, razbojnickom kapitalizmu”
“Ljudi na prvom mjestu”
“Nacija, obitelj, kratki put od proizvodjaca do potrosaca”

KAKVE NAIVNOSTI!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
6 mjeseci prije

Ne postoje samo velike agende i veliki master planovi. Život je sastavljen i od brojnih manjih planova. Jedan pojas – jedan put je kineski master plan. Francuzi imaju svoj. Koliko je legitiman kineski plan, toliko je legitiman i francuski.
Čini se da je koronavirus iznova složio sve one koji se osjećaju ugroženi od kineskog širenja i prelaska Zida u jedan novi/stari blok. Svatko ima svoje adute i želi ih iskoristiti. Osim službene Rusije, na svijetu ne postoji pošteni igrač (imaju Rusi i svojih igrača koji harače po Africi, ali to nije službena politika) u odnosu na Afriku (ma i u drugim odnosima).
Svi se koriste istom strategijom – ustoliči i financijskim injekcijama održavaj na vlasti opciju koja se uklapa u tvoje planove. Kako u Africi, tako i ovdje, kod nas. Pri tom je ključno održavati ‘kolonije’ na niskom stupnju znanja, kontrolirati njihov obrazovni sustav, one koji odskaču kao talenti otkupiti i preseliti u zemlje kolonizatora.
“Moramo prihvatiti kako je jedina nova stvar na početku ovog tisućljeća na Blakanu i u jugoistočnoj Europi Kina. Rekao bih čak i u Europi i širem svijetu kao novi proaktivni društveno-gospodarski i politički igrač. Naročito za nas na Balkanu i jugoistočnoj Europi, to će dovesti do dubokih kulturalnih, gospodarskih, kao i geopolitičkih i geostrateškig tektonskih promjena,” objasnio je Ljubomir Kekenovski, profesor na Ekonomskom fakultetu u Skoplju.” – ovako su izgledali dočeci Kini po Balkanu do korone.
Vidjet ćemo kakav će biti zaokret. I kakve tektonske promjene će se događati poslije korone.

Naser
Gost
Naser
6 mjeseci prije

Ne izigravaj belog Tarzana u crnoj Africi.

Stock
Gost
Stock
6 mjeseci prije

Cekajte malo…
Kada su Rusi oprostili dugove Kubi, one napravljene jos za CCCP-a, svi su ih dizali u nebesa. I postali su odjednom dobročinitelji. Gdje god se pojave, rade pravu stvar. Je li tako?
A sta su i mogli sa tim dugovima napravljenim u klirinškim dolarima?
Osim kupiti dobar glas?
Ništa!
E sada…
Kako znamo ispod kojeg kamena je izmilio Makron, logicno pitanje bi bilo…
Šta nam ovo govori?
Kao i članak od neki dan gdje se kaže da će dati pomoć preduzećima a sa 0% kamate.
0% kamate???
Je li to kapitalizam dobija “ljudsko lice”?
Da li je to stigla naredba?
Razmislite o ovome.

mr.no
Gost
mr.no
6 mjeseci prije

kakve dugove mali wanna be, o kakvim dugovima pricas kad ste cijelu afriku pokrali, nametnuli poreze drzavama koje i dan danas placaju poreze francuskoj, bjeli zapadno evropski covjek najvece zlo ljudske historije, barbari bili barbari ostali!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
28
0
()
x