fbpx

6 godina ekonomskog rata ojačalo je Rusiju pa se lakše nosi sa haosom na tržištu

Ruski metro

Rusija je naučila da preživi zapadne sankcije i uspjela je da akumulira dovoljno sredstava da svoju ekonomiju održi nekoliko godina, čak i ako cijene nafte i dalje budu padale.

U nedavnom izvještaju, bonitetna agencija Moody’s saopštila je da je ruska ekonomija manje ranjiva na šokove na tržištu nafte izazvane izbijanjem koronavirusa i svađom između Moskve i Rijada.

“Rusija je najbolje pripremljena od svih zemalja koje proizvode naftu, jer naša ekonomija već 6 godina živi u ekonomskom ratu”, rekao je predsjednik rusko-azijskog Savez industrijalaca i preduzetnika Vitaly Mankevich.

Analitičari kažu da fleksibilni kursevi omogućavaju ruskim naftnim kompanijama, koje imaju relativno niske troškove proizvodnje (oko 15-20 dolara po barelu), da nadoknade pad prihoda. Iako analitičari vjeruju da sirove cijene vjerovatno neće probiti taj niski prag, kažu da je pad ispod 40 dolara za barel već loš po rusku ekonomiju, dok je 30 dolara još gore.

“Biće katastrofa, za rusku ekonomiju, ako naftne kompanije postanu neprofitne, odnosno kada cijene nafte padnu niže od 15 dolara po barelu”, izjavio je Sergey Suverov, glavni analitičar Premier BCS.

Iako ruska budžetska potrošnja nije premašila prihode od 2017. godine, pad cijena nafte i uitcaj pandemije rezultiraće budžetskim deficitom do dva procenta ili čak i više, ako se situacija pogorša, kaže Mankevich. Ruska fiskalna cijena nafte ( kojom država može da uravnoteži budžet) iznosi 42,5 dolara po barelu, ali razlika se može popuniti zahvaljujući rezervama.

Analitičari smatraju da ruski državni fond može da podrži ekonomiju dvije do četiri godine. Zlatne i devizne rezerve, koje trenutno prelaze 580 milijardi dolara, mogu izdržati još duže, kaže Mankevich. Međutim, upozorio je da se zalihe mogu skoro smanjiti na pola, do 300 milijardi dolara ako niske cijene nafte potraju dvije ili tri godine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
basso
Gost
basso
1 godina prije

Rusija se ocigledno dobro pripremila za konacni obracun,koji je cini mi se vec poceo.

Mister NO
Gost
Mister NO
1 godina prije
Reply to  basso

Definitivno najspremnija, najžilavija i skoro samodostatna ekonomija…

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Ako odbaciš $ kao sredstvo u 70 – 80% plačanja i transakcija napravio si veliki korak da te “izuzetni” ne mogu hebat u mozak kad god se sjete. Sigurno je da ova situacija pogađa i Rusiju. Bilo bi bolje da je cijena viša od 40$ ali koje su to zavrzlame i igre u điru to samo znaju oni koji se igraju. A u svakoj igri postoji mogučnost da se ozljediš. Ovisi koliko je igra opasna.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Sve ove državice ex YU imale su jedinstvenu korona priliku reducirat broj kamiona poljoprivrednih proizvoda iz ostalih EU država i bar sa nekim minimumom financirat lokalnu proizvodnju, naročito malih poljoprivrednih proizvođača.
Veličanstvena hrvatska vlada i svemogući stožer nadljudskim naporima napravili su upravo obrnuto, kamione iz EU propuštaju, a malim lokalnim proizvođačima ograničavaju kretanje i poslovanje uopće.
Iz kamioona sve ide u korporacijske trgovačke lance, a mali pazarići za verduru za one man proizvodnju su odma zatvoreni, premda su prve preporuke bile kako nebi tribalo ulazit u zatvorene prostore.
Pa neka sad neko reče kako korona nije prevara. Pa jeli Bogu za plakat da se nemore kupit kil mišance i na tunju uvatit kil bukava jer je i isplovljenje sa kaićima iz porta zabranjeno. Valjda su bukve i lignje vidile šta šišmiši i ljuskavci rade pa bi i one širile koronu.
A neka, kad pušimo prevaru, popušimo je skupa sa filteron.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Jedno je sigurno – Rusija se MORA oslobodit ovisnosti o nafti i gasu U TOTALU.

Lijepo je zgrtati lovu ali je to i znak ranjivosti i izloženosti udarima izvana.

Lova od gasa i nafte treba da im bude čisti profit, da time pune te fondove i rezerve ali da budu od toga potpuno imuni i da žive od industrije i proizvodnje i izvoza proizvoda sa visokom dodanom vrijednosti …kao i poljoprivrede

Jer ovo ovako nije u redu. Doduše posljednjih 5 ili 6 godina su tu ovisnost znatno smanjili ali ne u potpunosti.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Rat između SA i Rusije vodi se baš do granice isplativosti eksploatacije nafte. SA ima trošak od 7 dolara po barelu i u najcrnjem scenariju, po nju naravno, ona će smanjiti cijenu nafte ispod 20 dolara po barelu. Taj udar neće moći izdržati mnoge zemlje izvoznice nafte, posebno one najovisnije o nafti (Venecuela, Nigerija, Iran, Rusija…). Bogatije zemlje, a u njih spada svakako SA, osigurat će stabilnost proračuna iz svojih rezervi. Krucijalno pitanje je što SA dobija rušenjem cijene nafte? Iz ove situacije da se dosta toga isčitati. Iran će biti u vrlo reškoj situaciji zbog pada cijene nafte. Nije isključeno da moće doći do unutrašnjih nemira zbog lošeg ekonomskog stanja u zemlji. Iran će morati reducirati svoje participiranje u krizama u regiji. Prvenstveno mislim na Jemen i Siriju. SA to više nego odgovara. S druge strane, Rusija će biti u nezgodnoj situaciji u Siriji. Misija u Siriji košta, a novaca od nafte nema. Zadnji put kad se Rusija, odnosno SSSR našao u sličnoj situaciji bilo je krajem 80-tih godina kada je završio Iračko-Iranski rat i kad je nafta naglo pojeftinila. Tadašnji SSSR je ostao bez prihoda od nafte i došlo je do opće poznate krize u SSSR-u. I ta… Pročitaj više »

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  ad astra

Saudi su opasnu igru zaigrali i nisu oni baš tako neranjivi ko što ti lupetaš.

Rusija se ne može uspoređivati sa Venecuelom, Nigerijom ili Iranom kad je ovisnost u nafti u pitanju

Ali svi imaju velike štete uključujući i američku naftnu industriju. I svi računaju da imaju nekakve adute u svojim rukama.
Vidjet ćemo kako će ovo da završi. Amerikanci već traže od Saudijaca smanjenje proizvodnje i sporazum zemalja OPEC

Ovo ovako može potrajat još dva do možda tri mjeseca ali onda će morati postići nekakav sporazum

A što se tiče Rusije pod hitno nastaviti sa programom likvidacije ovisnosti o nafti i gasu

A sad svi imaju problem što su svi nafilovani jeftinom naftom i više niko neće da je kupi. To je novi problem

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Ringo 10, da u pravu si, Rusija se ne može uspoređivati s Iranom, Venecuelom i Nigerijom. Rusija je puno stabilnija država od gore navedenih, ali ova naftna kriza će imati veliki negativni utjecaj na ruske financije. A što se tiće ruske ovisnosti o nafti i plinu, i tu si u pravu, treba se prebaciti na nešto drugo. Pitanje je što? Obično je lako detektirati problem, izazov predstavlja njegovo rješavanje. U pravu si i kad kažeš da Saudi nisu neranjivi, ali koja je to utjeha.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik