Tko uzrokuje pad bitcoina, nevidljiva ruka tržišta ili intervencije država?

Bitcoin - kriptovaluta - Logično - Vijesti

Izvješće Chainalysis o padu cijene bitcoina u protekla tri mjeseca identificiralo je čimbenike koji određuju njegovu vrijednost, uključujući i pokušaj država da reguliraju kriptovalute i njihova tržišta.

Analitičari iz Chainalysis ispitali su dinamiku cijene bitcoina u razdoblju od prosinca 2017. do veljače 2018. kako bi se utvrdili čimbenici koji utječu na vrijednost ove ove najpoznatije kriptovalute.

Prema njihovom izvješću , “Veliki pad cijene bitcoina: razlozi i perspektive“, objavljenom 15. ožujka, namjere nekih zemalja, uključujući Južnu Koreju, Kinu i Rusiju, da reguliraju kriptovalute su jedan od glavnih uzroka kolapsa bitcoina koji je sa 20.000 dolara u prosincu prošle godine, pao na 6.000 dolara u veljači. Gotovo svaka izjava nacionalnih regulatora o ovoj temi izazvala je značajne promjene na tržištu bitcoina.

Međutim, analitičari prepoznaju da je teško odrediti realnu cijena bitcoina. Tradicionalna tržišta imaju temeljne pokazatelje koji pomažu razumjeti cijene aktive i varijacije vrijednosti. Digitalna tržišta valuta također uče, te svakim danom sve više napreduju.

Štoviše, početkom 2018. godine, trgovinski volumen glavnih kriptovaluta bio je koreliraniji nego 2017. To znači da raste međuzavisnost između tržišta i investitora.

Što se tiče ostalih kriptovaluta, one sve više reproduciraju dinamiku bitcoina. Unatoč sve većem broju kriptovaluta, ono što se dešava s najpopularnijom kriptovalutom dešava se i kod drugih, zaključuje se u izvješću.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Možda bi trebala priča početi s pitanjem Tko je uzrokovao rast cijene bitcoina, države ili nevidljiva ruka tržišta?
Na početku je bitcoin vrijedio nula nečega. U svom kratkom dosadašnjem vijeku je otišao do neslućenih visina (bugarska policija je svojedobno zaplijenila dovoljno bitcoina da su mogli njihovom prodajom podmiriti dobar dio vanjskog duga, dug vratili nisu, možda su razdijelili između sebe, kao što se to i čini u kriptokomunističkim državama u koje spadamo i mi) i evo ga sad na cijeni od opet – nekoliko tisuća dolara.
U međuvremenu su neki izgubili novac u svom ulaganju u bitcoin, drugi su izvukli enormne zarade. Skoro na isti način na koji se to čini i s dionicama ili ulaganjem u zlato.
Na svijetu je i previše novca u posjedu mnogih koji traže sigurna ulaganja od kojih očekuju bar da im sačuva vrijednost uloženog novca, a uz malo sreće i da ta vrijednost poraste,
Ne moramo spominjati norveški naftni fond, imamo i domaći primjer mirovinskih fondova (s jedne strane djeluju kao otimačina od zaposlenika,a s druge kao siguran izvor zarade kućama koje vode te fondove) koji nisu ulagali u bitcoin, nego u smeće od obveznica, tj hrvatske državne obveznice pa sad umjesto 92 milijarde eura u fondovima imamo neke papire na kojima piše da će hrvatska država poreznim otimanjem od građana isplatiti fondovima koje je napunila poreznim otimanjem od građana neki novac.
Bitcoin nije ništa vrijedniji ili manje vrijedan od financijskih derivata s kojima se ‘službeno’ trguje. U stvarnosti ni jedno ni drugo ne predstavlja stvarnu vrijednost, nego potencijalnu, zasnovanu na vjeri u rast cijene. Odnosno – dovoljno velik priliv igrača/naivaca/mudrih ulagača na tržište. Veliki casino.
Nema sumnje da su se mnogi ohladili od ulaganja u bitcoin nakon silnih napada mnogih država na kriptovalute. Još uvijek država predstavlja nekakvu organiziranu silu s kojom upravljaju nepoznati centri moći i dosad smo se puno puta opekli da bismo danas sebi mogli priuštiti luksuz minoriziranja najava demonstracije državne sile.
I sve po zakonu, samo što nije isto i đavolu i đakonu. Svi su jednaki,a neki jednakiji.
Pa je odgovor na postavljeno pitanje tipa ili-ili ono DA. I države, i nevidljiva ruka tržišta su utjecale na cijene kriptovaluta. Krojači zbilje ne moraju uvijek ići sa zabranama, dovoljno je par ozbiljnih izjava u pravo vrijeme da bi se usmjerilo tržište u smjeru koje krojačima odgovara.

shumadinac
Gost
shumadinac

Ako razmislimo KO je nevidljiva ruka tržišta i KO upravlja državom (u većini slučajeva) dolazimo do zaključka – da je to isti entitet.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Što se tiče entiteta, taj pojam podrazumijevam najprije kao biće, a tek onda kao nešto drugo (recimo kao dio cjeline tipa RS entitet, federacija entitet). Pa se u neku ruku slažem s tobom da isti entitet upravlja s događajima na Zemlji. Pritom ne mislim na CIU, NSA, niti nekakvu Svjetsku Vladu. Svi oni jesu entiteti s kojima upravlja neki drugi. Van ove stvarosti i van ove dimenzije. Otamo se usmjerava, a onda ovdje djeluju zakoni koji već djeluju na ovom nivou stvarnosti. Kao kad urediš tok rijeke, nije te briga kako će teći jer teče po zakonima koji se odnose na prirodu vode.
Dakle, metafizika prethodi fizici:)

Našili
Gost
Našili

da li misliš na entitete o kojima govori icke ?

shumadinac
Gost
shumadinac

@ Našili
Ma ne, nego jednostavno nisam hteo da zalazim u detalje ko bi to mogao biti (ako je pitanje bilo upućeno meni)

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Nasili
Da. Mislim upravo na entitete o kojima ne govori samo Icke, nego i cijela nasa povijest. Sto me dakako diskvalificira za bilo kakvu raspravu, ali s tim se da zivjeti.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Koliko su stvari iznad ili izvan nas i našeg poimanja stvarnosti, možda najbolje oslikava priča o Agrokoru. Ivica Todorić nije bio član Trilaterale, nije bio u masonskoj loži, a upravljao je s gospodarstvom ex YU u najvećoj mjeri. I što se događa?
Dolazi agentica MMF-a (nominalno i stvarno) u liku ministrice Dalić i odrađuje zadatak. Todorića srušiti, oteti mu sve i staviti ga u zatvor.
Ne može to sama, ne može ilegalno. Donosi se posebni zakon za egzekuciju Agrokora.
Tko izlijeće prvi?
Prvi sjeda na račun Todoriću grupa Orbico. Vlasnik Branko Roglić. Mason. Nešto je kao radio, kao imao nekakve firme, a onda je došla slučajno jedna multinacionalna kompanija (pod čijom je kontrolom ta kompanija?) i njemu nevoljniku u nesigurnoj zemlji dala robe u vrijednosti od 10 milijuna DM uz uvjete ‘kad platiš i ako platiš’. Danas ima firme u nekoliko zemalja.
Druga na račun sjeda država, iako Agrokor nije dužan ni lipe državi, nego je u poreznoj pretplati.
Treći se uključuju mediji pod kontrolom masona Hanžekovića (umro za nagradu nedavno). I Agrokor je dokrajčen, opljačkan.
U isto vrijeme raste kompanija Atlantic grupa. A njen vlasnik postaje član Trilateralne komisije.
Naravoučenije: svijetom (i ovim našim) vladaju tajne organizacije koje imaju svoje stupnjeve, inicijacije, klanjanja vandimenzionalnim entitetima.

Pero
Gost
Pero

Son of Alerik, jako dobar odgovor. Netko je spominjao i Icke-a. To nitko ne zna. Realno, mi jos uvijek ne znamo da li je BTC napravljen radi decentralizacije ili da se ljudima otme jos novaca. U sto ja vjerujem nije ni bitno…

Dejan
Gost
Dejan

Bravo son! “bullseye” ?

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

Tko god uzrokuje pad kriptovaluta, u pravu je. Dobre vijesti!

MajorJS1
Gost
MajorJS1

Osim sto mozemo reci da je pad cijene posljedica naglog rasta pa je stoga ovo korekcija cijene i to je sasvim normalno, dodatno je pad cijene potaklo i interveniranje drzava da (bitno je reci da drzave popustaju tj lagano prihvacaju crypto i sve ce ga vise prihvacati u buducnosti evo primjer je Kina) ali “nevidljiva ruka” koja bi kupovala BTC u miljardama i prodavala i ostale zavjere padaju u vodu jer je sve transparentno i “zidovi” kupnje ili prodaje bi se vidjeli na exchange platformama a njih nije bilo. I ako bi netko kupio miljarde vrijednosti BTC-a, od nekoga direktno ali ispod stola (ne preko exchange platformi) sto i rade investicijski fondovi onda to ne utjece direktno na cijenu.

Oro
Gost
Oro

Koga zmija ujede i gustera se bio kad čitam o bitkoinu uvek se sjetim jezde i dafine

POVEZANE VIJESTI

Izbornik