Šest milijardi eura za naoružanje potrošit će mala Austrija

Zrakoplov - Austrija
28 komentara

Oružanim snagama Austrije trebat će između šest i deset milijardi eura tijekom sljedećih deset godina za popravak svih vrsta oružja potrebnog za nacionalnu obranu.

“Ne postoji područje u vojsci gdje nema potrebe za modernizacijom”, rekao je načelnik Glavnog stožera Robert Brieger, prenosi APA. Između ostalog, potrebna su ulaganja u područja pješačke, protuzračne i bespilotne obrane te u aktivni nadzor zračnog prostora.

Brieger se nada početnom financiranju i povećanju vojnog proračuna za jedan posto BDP-a. Proračun je trenutačno 2,7 milijardi eura, a traženim povećanjem on bi iznosio oko 4,5 milijardi eura, ovisno o gospodarskom rastu.

Načelnik Glavnog stožera spominje brojna područja koja treba modernizirati: “Potrebna nam je zaštita i mobilnost pješaštva, obnova helikopterske flote koja je započeta, ali bi se još mogla nadopuniti.”

Vojsci je hitno potrebna obrana od bespilotnih letjelica, protuzračna obrana srednjeg dometa, revitalizacija ili zamjena zastarjelih tenkova, kao i ulaganja u pasivni i aktivni nadzor zraka te u moderno streljivo.

“Znamo prilično dobro što nam treba, ali za uvođenje složenih oružanih sustava potrebno je vrijeme. Stoga je važno dugoročno osigurati financiranje vojske”, kaže Brieger i predlaže zakon o razvoju oružanih snaga, u kojem će biti predviđen proračun.

Brieger istodobno uvjerava da će sredstva bez obzira na iznos, vojska uvijek razumno koristiti prema prioritetima i u interesu gospodarstva i poreznih obveznika.

“To je vrlo važno, ne kupujemo ništa što nam hitno ne treba”, pojašnjava načelnik.

Ministrica obrane Klaudia Tanner (ÖVP) također je prvi put navela da bi se u vojsku trebalo više ulagati, a i predsjednik Alexander Van der Bellen kao vrhovni zapovjednik naglašava kako je sadašnja vojna oprema u Austriji nedovoljna te je za vojsku potrebno uložiti više sredstava.

Autrijanaoružavanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
radoznalo_mače
2 godine prije

Lagano se formiraju obrisi Orwellovog tripolarnog svijeta:
Eurazija: Europa bez Engleske, JI Azija i Afrika
Istazija: Rusija, Kina, centralna Azija
Oceanija: Engleska, Amerika, Australija
Tri svijeta međusobno izolirana, na različitim operativnim sistemima i tehnologijama, zapad čipiran Pfizerom, istok Sputnikom, 5g na zapadu od Ericssona, na istoku od Huaweija…
Vječni ratovi na rubnim područjima tri svijeta (Ukrajina?). Za vječne ratove je potrebno puno oružja. Austrija to dobro zna. Hrane ne treba puno, kod gladnih se lakše razvija mržnja.

Legendarni Grk
2 godine prije

Nisu uspjeli silom natjerati ljude da se otruju cjepivima – možda će ih sada, kada im nabave novo oružje, sve “obavezno” i “silom” poslati da napadnu Rusiju.
To bi bilo u njihovom stilu.

naprijed
2 godine prije

Koliko potrose na vojsku Amerika i svi njeni sateliti zajedno?

tihobl
2 godine prije

Sasvim razumijem Bec. Trebace im vojska da oslobode svoje teritorije. Znate li koliko ima od Beca do Trebinja?

Jednostavno receno
2 godine prije

Samo šest milijard u narednih par godina za naoružanje? Pa daj te malo realno, pa samo ove godine su potrošili par milijardi u borbi protiv nevidljivoga plus podrška od milijarde eura za općine i regione koji naj više pelciju stanovnika.

tihobl
2 godine prije

Производња челика заустављена у Немачкој због високих цена енергије

Због наглог раста цена електричне енергије у Немачкој, прва челичана Лех-Шталверке у баварском градићу Мајтинген обуставила је производњу, пише Дојче Виртшафтс Нахрихтен.

Компанија је саопштила да “економски није изводљиво” да сада ради.

Такође, немачки концерн челика ТисенКруп АГ пријавио је вишеструко повећање трошкова електричне енергије.

Концерн ТисенКруп АГ саопштио је да су у последњих 6 месеци његови трошкови гаса и струје премашили сто милиона.

Tupko Glupko
2 godine prije

Aha, krenulo je..

Sada će europski vlastodršci izdvajati stotine milijardi eura iz džepova eurposkih građana da spašavaju vojnu industriju izuzetnih.
Što je najbolje, Austrija nije čak ni u NATO.

4,2 milijarde cjepiva (u ogromnoj većini Pfizerovih koje proizvode izuzetni) već je osigurala predsjednica Europske komisije von der Leyenova za EU građane, a cijena jednog preko 20 eura.

Naravno, na sve to, kupovat ćemo i vrlo skupi LNG od izuzetnih.

Ovi koji nam vladaju u Europi definitivno nam svima žele propast.

Bob Rock
2 godine prije

Bacanje nofca uludo!
Danas kad postoje interkontinentalne balističke rakete ti tošiš nofce na konvencionalno oružje 🙂

Ivan Gromorozni
2 godine prije

Jučer sam izašaomiz mentalne ustanove Vrapče i još mi nije dobro

Detektor
2 godine prije

Njemačka ulaže milijarde u novo naoružanje, Austrija ih ulaže, vjeojatno će sve EU-ropske zemlje slijediti taj primjer. Problem tih država, a bogami i Hrvatske je to što uz sve milijarde za naoružanje i tehnologiju ipak još uvijek trebaju i vojnike. Prave vojnike a ne internetske soja borce za pravo na analni seks sa tamnoputim imigrantima. Meni se nekako čini da u EU postajemo deficitarni na tom polju i da to nikakve milijarde ulupane u tehnologije i oružje ne može nadoknaditi. Barem još ne. Zadnja tri ministra obrane u Njemačkoj su žene, a vidim da je i u Austriji žena ministrica obrane. Zapadne vojske su istina superiorne na područjima uključivosti, rodne i spolne ravnopravnosti, ali mi se nekako čini da to neće biti dovoljno za dobivati buduće ratove. Osim toga što će im novi raketni sustavi, tenkovi i brodovi? U njihovim očima pravi neprijatelj i opasnost ionako nisu ruska ili kineska… Čitaj više »

Mutin
2 godine prije

A
DE 100’000’000
i
CH 13’000’000
šta radi taj truhli zapad,

Weteran
2 godine prije

Klasično prodavanje Cigle ili plaćanje reketa Globalnom Glavnom Siledžiji !

Boba Lazarević
2 godine prije

Da se ne lažemo, nije to zbog Rusije, nego zbog vlastitog građanstva jednom kad izbije kaos zbog nestašica.

ad astra
2 godine prije

Ta mala Austria ima 1/3 ruskog GDP-a. Tko je tu lud? Potrošit će 6 ili 10 milijardi u 10 godina, a GDP joj je cca 500 milijardi. U 10 godina to je 5000 milijardi i potrošit će 6 ili 10 milijardi. Ako se ne varam to je cca 0,1% proračuna. Mala Austrija bez plina i nafte pa tako uspješna, a veliki i bogati istočni močnik tako siromašan.

Max
2 godine prije

Ma sad su se sjetili. Kako ratovi pomažu prodaju oružja. Jad i blamaža u Ukrajin pomoći će prodaji zapadnog oružja militarizaciji i jačanju NATO pakta jer sad NATO sad ima babarogu koje se svi plaše.

Samuraj
2 godine prije

Igra, sve je ovo igra, igra u kojoj proizvođači oružja trljaju ruke. Sramota.

MKD
2 godine prije

CHE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI