Pentagon u utrci za Raqqu odlučio izravno naoružati kurdske YPG snage

YPG - Kurdi - borci
11 komentara

Kako javlja turska državna agencija  Anadolu, američki predsjednik Donald Trump je ovlastio Ministarstvo obrane da “kurdskom elementu” Sirijskih demokratskih snaga (SDF) osigura jasnu pobjedu nad “Islamskom državom” u Raqqi u Siriji, izjavila je glasnogovornica Pentagona Dana White.

“SDF u savezu i uz potporu američkih i koalicijskih snaga su jedina snaga na terenu koja se u bliskoj budućnosti uspješno može iskoristiti u Raqqi”, dodala je White.

Objava o izravnoj pomoći kurdskim YPG snagama dolazi unatoč prigovorima Turske i tjedan dana prije nego što turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan planira posjetiti Washington i upoznati se s Trumpom.

Američka podrška SDF snagama, koje najvećim dijelom čine kurdski borci, najveći je kamen spoticanja između Washingtona i Ankare.

Turska smatra da su sirijska kurdska Stranka demokratske unije (PYD) i njezino oružano krilo, YPG snage, sirijska podružnica Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja je na listi teroristička organizacija u Sjedinjenim Državama, Turskoj i EU.

Međutim, Washington se odlučno suprotstavlja priznati YPG snage za ogranak PKK, jer sirijske Kurde želi iskoristiti kao glavnog partnera u kopnenim operacijama u borbi protiv takozvanog “kalifata” u sjevernoj Siriji.

Pentagon je poručio da su u Americi “itekako svjesne turskih sigurnosnih pitanja i najavio pomak u politici”.

“Želimo uvjeriti Turke i Tursku da su SAD predane u sprečavanju dodatnih sigurnosnih rizika i zaštiti našeg NATO saveznika. Sjedinjene Američke Države nastavljaju jačati podršku arapskim elementima u SDF snagama, a Raqqa i svi ranije oslobođeni teritoriji se trebaju vratiti pod upravu lokalnih sirijskih Arapa”, rekla je Dana White.

Pentagon nije odmah odredio vrstu potpore YPG snagama u kampanji z oslobođenje Raqqe, ali su vojni  dužnosnici rekli da će to biti oružje, strojnice, streljivo, oklopna vozila, kamioni i inženjerske oprema.

Za panarapski portal Al-Monitor sa sjedištem u Washingtonu Julian Pecquet piše “kako Kongres podupire Trumpovu odluku, ali malo tko od zastupnika zna koji će biti njegov sljedeći korak”.

Zapravo je ova pomoć regulirana zakonom o obuci i opremanju “sirijskih pobunjeničkih skupina koje se bore protiv “Islamske države” iz prosinca 2014. godine. Od tada je YPG postao jedan od najpouzdanijih američkih saveznika i Pentagon sada priprema Kurde za veliku kampanju oslobađanja Raqqe.

“Za mene je to jedino održivo rješenje. Naravno, Kurdi moraju imati oružje da bi bili uspješni i čini se izvedivim kada je u pitanju Raqqa”, izjavio je novinarima predsjednik Odbor za vanjske odnose Senata Bob Corker.

Naravno da je odluka naišla na oštru reakciju Turske, koja je donošenje odluke o pokretanju kampanje protiv ove skupine odgodila do referenduma u prošlog mjeseca, nakon čega su krenuli s napadima na PKK u Iraku i YPG snage u Siriji. Međutim, američke snage su sirijske Kurde zaštitile u kantonima Kobani i Hasaka, a Rusi su se rasporedili u kantonu Afrin, zbog čega je turska vojska morala obustaviti granatiranja i zračne udare na kurdske položaje.

Iako nije zvučao nimalo uvjerljivo, na pitanje o zabrinutosti Ankare, senator Corker je rekao da su američki i turski ciljevi “trenutno usklađeni”.

Ostali zastupnici su podsjetili na inzistiranje američke vojske da su im sirijski Kurdi najbolji saveznici na terenu i da ima dovoljno razloga za pokretanje napada.

General Stephen Townsend, čelnik američke koalicije u Iraku i Siriji, izjavio je početkom ožujka kako će sirijske kurdske snage sudjelovati u bitci za Raqqu i da nije vidio apsolutno nikakve dokaze YPG povezuju s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), što je teško povjerovati, jer su veze sirijskih Kurda turskim matičnim ogrankom su više nego očite.

U priopćenju objavljenom 9. svibnja, je Pentagon rekao da ova pomoć neće biti dugoročna i ograničit će se na isporuku “potrebne vojne opreme kako bi se osigurala jasna pobjeda nad ‘Islamskom državom’ u Raqqi”.

Čak i naknadno davanje Raqqe i  drugih oslobođenih sela i gradova na upravu sirijskim Arapima je za mnoge upitna.

“To je doista lukavo, ali na kraju možemo napraviti više problema nego što ih možemo riješiti, gurajući Turke u stranu i praveći od njih neprijatelje budućeg procesa pomirenja unutar Sirije. U Siriji nema dobrih opcija, ali davanje ljudima oružje u ruke općenito stvara više problema nego što to rješava”, izjavio senator Chris Murphy.

Dok se Murphy i ranije opirao američkoj intervenciji u Siriji, danas čak i senatori John McCain i Lindsey Graham tvrde da prekomjerna suradnja sa sirijskim Kurdima ne smije postati dugoročna, ni jedino rješenje za sirijski rat.

Uz svu pažnju posvećenu Trumpovoj odluci da podupre YPG snage, američki zakonodavci ističu kako ova šira strategija za Siriju ostaje aktualna.


 

naoružavanjeYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Neka sada Erdogan srusi jedan americki avion.

cliff
6 godine prije

Zero Hedge javlja da je Obama dobio 3.2 miliona Dolara za govor u Milanu
i naziva to “mitom ili korupcijom” Kao prvo kad god neki politicar govori nema nista reci – izuzev kad kaze “Mi cemo nekog bombati”.

Obama Pockets $3.2 Million For Speaking Gig In Milan
But, according to the Express, the $400,000 fee from Cantor is nothing compared to the $3.2 million that President Obama got for his speech in Milan at the Seeds and Chips gathering in Milan today, a conference on the impact that technology, innovation and climate change will have on food availability and production worldwide.

subaru
6 godine prije

Kurdi će sanjajući državu ratovati i hraniti stvora a kad se slegne prašina probudit će se opljačkani i porobljeni i pitati će se za koga sam ja ratovao, naravno oni pametni ostali će i dalje misliti da su slobodni.

Baba Vanga
6 godine prije

Vrlo dobra vjest za PUTINA ☺

Baba Vanga
6 godine prije

Ali treba kazati Kurdi su trenutno najbolji ratnici na ovoj planeti,steta sto Rusi ih nisu uzeli u svoju ekipu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI