Američka sajber agencija pronalazi „ranjivosti“ u glasačkim mašinama

Sistem za glasanje
14 komentara

Mašine za elektronsko glasanje koje se koriste u najmanje 16 država imaju sigurnosne propuste koje bi hakeri mogli da iskoriste, rekao je vladin sajber čuvar, postavljajući nova pitanja o softveru nakon navoda o široko rasprostranjenoj prevari i manipulaciji u predsjedničkoj trci 2020.

Izvještaj američke Agencije za sajber sigurnost i infrastrukturu (CISA) do kojeg je u utorak došao Associated Press identifikovao je devet velikih rupa u mašinama koje proizvodi Dominion Voting Systems, u kojima se kaže da bi mogle biti podložne hakovanju ako se ne adresiraju.

CISA je tvrdila da nema dokaza da su sigurnosne mane ikada korištene da bi uticale na izborne rezultate, a izvršni direktor agencije Brendon Vels rekao je za AP da bi „standardne procedure za sigurnost izbora u državi otkrile eksploataciju ovih ranjivosti i u mnogim slučajevima spriječile pokušaje u potpunosti.”

Upućen državnim izbornim zvaničnicima, izvještaj ipak ukazuje na to da je premalo urađeno na zatvaranju ranjivosti, pozivajući na „odbrambene mjere kako bi se smanjio rizik od eksploatacije“ uoči svih izbora. Napominje se da su neke države koje koriste mašine bile opuštene u pogledu sigurnosti mašina.

Dok je Dominion postao duboko umješan u izbornu kontroverzu 2020. godine – tokom koje su bivši predsjednik Donald Tramp i njegovi saveznici više puta tvrdili da su mašine firme manipulisane da bi se pokrenula trka – kompanija je glasno negirala da su njeni sistemi korišteni na neodgovarajući način. Pokrenula je seriju tužbi za klevetu protiv onih koji tvrde suprotno, uključujući bivše Trumpove advokate Rudy Giuliani i Sidney Powell, neke od njih zajedno sa firmom za glasanje Smartmatic.

Većina državnih i saveznih izbornih zvaničnika takođe je insistirala na tome da se 2020. nije dogodila rasprostranjena prevara, a određeni broj pravnih slučajeva u kojima se tvrdilo da su malverzacije su odbačeni ili povučeni.

U pokušajima „kontrole glasina“, CISA je ranije naglasila da „postojanje ranjivosti u izbornoj tehnologiji nije dokaz da je ranjivost iskorištena“, napominjući da svi digitalni sistemi sadrže neke sigurnosne propuste.

Identifikovane ranjivosti treba ozbiljno shvatiti i blagovremeno primijeniti ublažavanja“, navodi se, ali dodaje da je „važno napomenuti da nema naznaka da su sajber ranjivosti doprinijele brisanju, gubitku ili promjeni glasova bilo kog sistema za glasanje“.

Pogođene Dominion glasačke mašine koriste barem neki birači u najmanje 16 država, u većini slučajeva za one koji fizički nisu u stanju da ručno popune papirni glasački listić. U nekim državama kao što je Georgia, međutim, „skoro sve“ lično glasanje vrši se na uređajima, navodi AP.

američki izboriIzboriSADsistem za glasanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

To nisu sigurnosni propusti, nego namjere.

Mrčikola
1 godina prije

Ne vjerujem.
Da postoje ranjivosti, bile bi iskorištene na prošlim američkim izborima. 😁

Max
1 godina prije

Mućke.

mrdo
1 godina prije

Siguronosni propusti su vrlo opasni jer stvaraju rizik da umjesto Kurte brat mu Murta zajaši sitnozube.

Dokurčilomi
1 godina prije

Rusi krivi.

Keki
1 godina prije

Sramežljivo ali napokon u vijestima ono što se zna od dana samih izbora.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Musk je zaprijetio da će sljedeće kupiti Dominion strojeve za glasanje…

P.S.
Demokracija je onaj izum koji vas poziva da pravilno glasate i tako izbjegnete nepotrebno bombardiranje.

Demokraciju treba zabraniti!

Keki
1 godina prije

Kakvi god da su izbori, nitko ne garantira da se prezentiraju točni brojevi. Pa tko misli da je Makaron izabran voljom naroda, Trudo i slični teroristi, taj je bedak i nema mu pomoći.

Kaya
1 godina prije

Ako je tako nek dokažu u više država, nek se neko fore radi prijavi ,pa da vide ljudi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI