Američke snage u Siriji navodno iz Iraka dovode vojni konvoj sa 40 vozila

Americke snage
14 komentara

Američke snage ostaju u Arapskoj Republici uprkos ponovljenim obećanjima bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da će ih u potpunosti povući. Umjesto toga, SAD su ostavile mali kontigent da „čuva naftu“, iako nemaju zakonske osnove za razmještanje u Siriji.

Američke snage raspoređene u Siriji dovele su novi konvoj sa teritorije Iraka preko ilegalnog graničnog prelaza al-Valid, izvjestila je novinska agencija SANA pozivajući se na anonimne lokalne izvore. Prema novinskoj agenciji, u konvoju je bilo oko 40 kamiona u pratnji oklopnih vojnih vozila. Izvori SANA tvrde da je konvoj prevozio oružje, municiju, “logistički materijal” i kontejnere frižidere iz Iraka do svoje vojne baze u blizini aerodroma Kharab al-Jeir u provinciji Hasaka.

Ovo nije prvi put 2021. godine da izvještavaju da američke snage organizuju konvoje za transport opreme i naoružanja iz Iraka do svojih vojnih ispostava u Siriji. Američke trupe nastavljaju sa raspoređivanjem u istočnim provincijama zemlje, uprkos tome što nemaju zakonske osnove za svoje aktivnosti, bez poziva iz Damaska niti mandata Savjeta bezbjednosti UN.

Bivši američki predsjednik Donald Trump dva puta je obećao da će prekinuti razmještanje, ali oba puta je iza sebe ostavio manji kontingent. Odluku je motivisao potrebom da se nafta “drži“ van domašaja navodnih ostataka terorističkih grupa, iako je većina koncentrisana u provinciji Idlib. Damask je više puta osudio razmještanje američkih trupa kao nelegalno i da ima za cilj samo krađu nacionalnih resursa zemlje, posebno nafte iz sirovih bogatih istočnih provincija. Rusija i Iran podržali su optužbe Sirije i takođe zahtjevali da Washington povuče svoje trupe iz suverene države.

Američke snageIraksirijavojni konvoj
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive
3 godine prije

RATNI ZLOCINCI u pohodu na prodju demokarancije

SULE
3 godine prije

Ameri rade šta žele u Siriji jer ne shvaćaju ozbiljno ni Asada ni Putina-ukrast će nafte koliko ima u Siriji jer im nitko ništa nemoze

JumpingJackFlash
3 godine prije

Što bi neko reko: “Mi smo ođe radi demokracije (čitaj: pljačke)!

burt
3 godine prije

showman Trump je pisao svakakve budalaštine po twitteru pa tako i one o povlačenju iz Iraka i Sirije ali onda bi ga savjetnici upozorili da je to nemoguće tako da od povlačenja nema ništa, pogotovo o povlačenju iz Iraka nema ni govora jer je to za SAD jedna od najvažnijih država na bliskom istoku, povlačenje iz Iraka, Kuvajta i Perzijskog zaljeva ne može se ni uzeti u razmatranje a glupak Trump više nije predsjednik tako da su njegove budalaštine prošlost

Max
3 godine prije

Usa Je okupator.

3 godine prije

“i kontejnere frižidere” ??
šta će im frižideri? za distribuirat fajzera ili odlaganje kozofila koji završe na vječnim lovištima?

SULE
3 godine prije

Zivio nam IR Iran i da sto vise bude takvih zemalja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI