Američki general koji „kao jastreb“ posmatra Kinu zbog moguće invazije na Tajvan, kaže: „Nisam ništa primijetio do sada.“

Americki general Kenneth Wilsbach
39 komentara

Šef američkih pacifičkih vazduhoplovnih snaga u četvrtak je rekao da njegova sredstva za nadzor prate kineskog predsjednika Xi Jinpinga „kao jastreb“ u potrazi za znakom da se Narodnooslobodilačka armija sprema da izvrši invaziju na Tajvan.

„Nisam ništa vidio do sada, ali to ne znači da nisu interno razgovarali o tome i ne znači da neće nešto pokušati“, rekao je general Kenneth Wilsbach na godišnjoj konferenciji Udruženja vazduhoplovnih snaga, prema Air Force Timesu.

Otkako je Rusija prošle sedmice pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, pojačale su se spekulacije da bi Kina mogla da učini sličan potez protiv Tajvana. Peking smatra autonomno ostrvo kineskom pokrajinom u pobuni, a američku pomoć vladi u Tajpeju vidi kao mješanje u unutrašnje stvari Kine.

SAD su se u principu složile sa tom idejom kada su normalizovale odnose sa Pekingom 1979. godine, ali su nastavile da otvoreno, ali neformalno usmjeravaju vojnu pomoć Tajvanu, kao i da ostrvskoj državi pružaju diplomatsku podršku u međunarodnim poslovima. Samo nekoliko država priznaje vladu Republike Kine na Tajvanu kao legitimnu vladu cijelovite Kine – skoro sve su male države koje su čvrsto u orbiti SAD.

Peking nastavlja da tvrdi da je Tajvanu predodređeno da se ponovo ujedini sa kontinentalnom Kinom, ali preferira da se to uradi mirnim putem. Jinpingova vlada je predložila pristup „jedna zemlja, dva sistema“ sličan Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji koju je London vratio Pekingu 1997. Prema sistemu, lokalna autonomija je očuvana u „posebnom administrativnom regionu“ kako bi se prilagodila konverzija Hong Kongovog kapitalističkog sistema prema kineskom socijalizmu, ali se takođe primjenjuju određeni opšti nacionalni zakoni, kao što su oni za nacionalnu bezbjednost.

Kina je dugo optuživala SAD da podstiču separatističke snage na Tajvanu, posebno kroz sve bliskiju vezu sa vladom predsjednice ostrva Tsai Ing-wen, koja se zalaže za nezavisnost, otkako je preuzela dužnost 2016. Peking je upozorio da ako se Tajvan proglasi nezavisnom državom, to bi značilo rat.

SAD i Tajvan optužuju Kinu da planira invaziju na Tajvan više od godinu dana, nakon što je Tajpej počeo da šalje borbene avione kao odgovor na kineske avione koji su letjeli kroz široku oblast međunarodnog vazdušnog prostora za koji Tajpej tvrdi da je njegova „zona za identifikaciju protivvazdušne odbrane ( ADIZ).”

Takve zone nemaju osnovu u međunarodnom pravu, ali se o letovima kineskih aviona u zapadnim medijima obično izvještava kao o „kršenju tajvanskog vazdušnog prostora“, zbog čega izgleda kao da PLA ulazi na metaforičke kapije. Jedan takav let 24. februara, na dan kada je počela ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, izazvao je posebnu uznemirenost, ali se pokazao bezopasan kao i prethodni letovi.

Iako Kina nije dala nikakve naznake da će uskoro krenuti protiv Tajvana, izgleda da SAD namjeravaju da izazovu reakciju. Ranije ove sedmice, delegacija od više od pola tuceta bivših najviših američkih bezbjednosnih zvaničnika otputovala je na Tajvan da se sastane sa Tsai i drugim visokim tajvanskim ličnostima, a sutradan je bivši direktor CIA i bivši američki državni sekretar Mike Pompeo stigao u posjetu.

Pompeo je u petak objavio seriju tvitova u kojima poziva američkog predsjednika Joea Bidena da prizna Tajvan kao nezavisnu državu, nazivajući to „političkom, diplomatskom i suverenom realnošću“.

„Moje je mišljenje da bi američka vlada trebala odmah da preduzme neophodne i odavno zakašnjele korake da učini ispravnu i očiglednu stvar, a to je da ponudi Republici Kini (Tajvan) američko diplomatsko priznanje kao slobodne i suverene zemlje, rekao je Trumpov diplomata.

„Ovdje se ne radi o budućoj nezavisnosti Tajvana, već o prepoznavanju nepogrešive već postojeće realnosti. Ta realnost je, kao što su mnogi od vaših prošlih i sadašnjih lidera jasno rekli, da nema potrebe da Tajvan proglasi nezavisnost jer je već nezavisna zemlja.

Upitan o Pompeovim komentarima u novinama u petak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin opisao ga je kao „bivšeg političara sa bankrotiranim kredibilitetom. Njegove lude primjedbe neće imati uticaja.”

InvazijaKenneth Wilsbachkinatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dodo
2 godine prije

A šta njemu da promakne vidi mu ušiju,čuje taj i ha miš šušne u Kini .

2 godine prije

jedine 2 bitne stavke u ovom clanku su prva i zadnja.ameri nemaju pojma o nicemu a kineze ionako nije briga sha misli njihov najveci duznik.previse novca su kinezi ulozili u americke politicare da ne bi znali kako korumpirani washington dise.po geopolitickoj logici kina nece poduzimati nish ako ostane ovakvo stanje stvari sa urusavanjem americkog carstva..ali znamo da je geopolitika samo magla sa kojom se skriva veliki reset tako da su moguci i najnelogicniji dogadjaji.hvala.

Suze Roni
2 godine prije

General Kenneth O’Radar Wilscbach

nekoime
2 godine prije

Hoće li Kina i Rusija podržati Texas i ostale država Konfederacije u pravednoj borbi za samostalnost?

Alen
2 godine prije

On kao prati nešto , i kao onda će on nešto..Hoće Kur.ac !
Ove piškice se nikad nisu borile s ravnopravnom vojskom i mislim da im to neće pasti na pamet !
Ali , zato hoće dobro da promješaju komplet svjetski ekonomski sistem kao što sam i predvidio…Prvi odgovor na bankrot USA če biti na dovedu svijet na dvoje bankrotirano stanje…Drugi odgovor je da otvore što više regionalnih ratova , u suštini nije bitno toliko ko s kime ..
I treći odgovor je nuklearni rat…

Mario
2 godine prije

Ima jastrebova koji prate i što Amerika radi

2 godine prije

Kina gradi strašnu flotu. Prije nekog vremena su objavljene fotografije. Kad bude ta flota spremna, nema snage, koja bi je mogla zaustaviti. Samo neka Tajvan igra “prijatelje” sa SAD.
Desit če se ista priča. Xi če dignuti prst, “samo da se niste usudili…”!

gigi pinna
2 godine prije

Na Kinu se još nije ni krenulo, jer se pokušava prvo slomiti Rusiju, za koju su procijenili da je slabija karika.
Kina, ako i bude išla u vojnu intervenciju (invaziju, zovite to kako hoćete), ići će na udar na tajvanskog “zaštitnika” – samo dedolarizacija nikako da krene…

nessy
2 godine prije

“SAD su se u principu složile sa tom idejom kada su normalizovale odnose sa Pekingom 1979. godine, ali su nastavile da otvoreno, ali neformalno usmjeravaju vojnu pomoć Tajvanu”.
E, za ovo treba diplomatska virtuoznost, ili drugim rijecima debeo obraz, dokazanog lazova i licemjera. Dakle, slozili su se da je Tajvan dio Kine, i nastavili otvoreno prodavati otoku oruzje, i samim time potkopavati “teritorijalni integritet i suverenitet” Kine kao drzave. Kina na ovom problemu radi na svim poljima, i nema sumnje da ce Tajvan vratiti matici zemlji. Je li to fer i posteno? Nije. Ali velike sile o takvim definicijame ne razmisljaju, pa tako ni Kina. Kao ni Rusija ili USA, pa ni bivsa sila UK. Sjetite se samo Malvina. “Sila Boga ne moli”, kako kazu.

dezinfekcija
2 godine prije

Kina nema namjere niti potrebe za osvajanje jer ce uskoro sami zazeljeti njen zagrljaj !!

Max
2 godine prije

Kina će krenuti na Tajvan a onda će to svi vidjeti ali će biti prekasno.

Mali zloco
2 godine prije

A kinu libo tuki sta jastreb njake.

łedeno doba
2 godine prije

Marx je rekao “religija je opijum za narod” a danas bi mogli reći “geopolitika je opijum za narod”… Da se ovčicama odvuče pažnja, da se agenda plandemije, cjepljenje i sveopćeg žigosanja cijelog stanovništva i njegovog postepenog porobljavanja nastavlja. hebiga, zezali smo se i smijali,. kada su ciokabalčad iz SAD-a najavljivali invaziju Rusije na Ukrajinu… zato se ne treba smijati ni ovoj prognozi ovog klemponje sa slike očito je da kabala namjerava ići i dalje.. I da dvije kabale; američka ciobankarska kabala i ona kineska crvena, stari suradnici i pajdaši u sprovođenju plandemije i agende velikog reseta, možda pripremaju narednu horor predstavu geopolitike za pijunčiće Trumanovog šoua.. dakle, da Kina napadne Tajvan. Zašto ne. Pa to i jeste dio Kine. I na njemu također žive Han Kinezi, koji su velika većina stanovnika u Kini… Otok Tajvan se odmetnuo tamo negdje 1948. za vrijeme Maove revolucije, tamo su kidnuli pristalice Čang Kaj… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

Kina nece ici na intervenciju u Tajvanu. Nema za tim potrebe.
A ako bi se ukazala potreba (recimo nicanje americkih vojnih baza sa sliosima) taj posao bi povjerili rusima da odrade za njih.

Zekonja
2 godine prije

Nikakav problem kad Amerika bankrotira ili pogurne željeni reset da se bez ispaljenog metka pripoji Kini i to bez ikakveautonomije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI