Američki senat odobrio više od 200 milijardi dolara za tehnološko takmičenje sa Kinom

mikrocip
8 komentara

Američki senat odobrio je više od 200 milijardi dolara sredstava za pomoć tehnološkim kompanijama da pobijede konkurenciju iz Kine u sve jačem obračunu dvije svjetske sile usred globalne nestašice mikročipova.

Sa 68-32 glasa, američki senat pokrenuo je unapređenje američkog Zakona o inovacijama i konkurenciji iz 2021. godine (USICA), zakona čiji je cilj podrška američkim proizvođačima čipova i naučnim istraživanjima. To je jedan od rijetkih zakona o kojem se pregovara u takozvanom dvostranačkom duhu, a podržavaju ga i demokrate i republikanci.

USICA, takođe poznat i kao S.1260, poziva na uspostavljanje različitih programa i aktivnosti za jačanje američkih inovacija i liderstva u ključnim tehnološkim oblastima, kao što su vještačka inteligencija i računarstvo visokih performansi.

Prema predloženom zakonodavstvu dodijeljeno je oko 200 milijardi dolara, sa gotovo 120 milijardi za američki razvoj nauke i tehnologije, a oko 53 milijarde za proizvodnju i istraživanje poluprovodničkih čipova, između ostalog.

Nakon usvajanja u utorak u Senatu, zakon sada prelazi u Predstavnički Dom SAD. Očekuje se da će Dom glasati krajem juna ili jula.

Nedavni fokus zakonodavaca na računarske čipove i tehnološku industriju dolazi usred rastućih tenzija između SAD i Kine, kao i nedavnog nedostatka čipova u državama.

U petak je američki predsjednik Joe Biden potpisao izvršnu naredbu kojom je 59 kineskih vojnih i nadzornih firmi stavljeno na crnu listu američkih investicija. Prije ove naredbe, samo su 44 kineske kompanije imale takvu oznaku.

Prema naredbi, navedene kineske kompanije „podrivaju bezbjednost ili demokratske vrijednosti“ SAD i njihovih saveznika.

Bijela kuća je takođe najavila reviziju lanca snabdjevanja koja namjerava da proširi američku proizvodnju litijumskih baterija, poluprovodnika, rijetkih minerala i aktivnih farmaceutskih sastojaka.

američki senatkinaSADtehnoloski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

malo kasnite…… 😂😂😂

Šele
2 godine prije

Koja pljačka američkog naroda, sve ide u ruke,, bila,, i njegovih pajtaša, da mogu nastaviti što i dosad

Yui
2 godine prije

Plus sanction on Chinese companies all together serves to secure American economical dominance in the world… goodbye free trade…or better to say it has never been free trade just lies.

Bosanac
2 godine prije

IBM je i danas van svake konkurencije u tech napretku samo je pitanje jel on svjesno dijeli dio tog svog znanja i Kinezima ili…?
Kad ovi stancaju dolare i ovi drugi eure to znači u perpektivi i nama samima ovdje povećanje cijena, poreza jer smo nakačeni na taj lanac.

Max
2 godine prije

Državno mješanje u privatni posao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI