Antiruski prosvjedi u Gruziji – Kadirov podsjeća da je od Groznog do Tbilisija samo 200 km

Kadirov
29 komentara

Vođa Čečenske Republike, Ramzan Kadirov, zabrinut je zbog situacije u Tbilisiju, gdje su 20. lipnja počeli veliki antiruski prosvjedi.

„Želim vas podsjetiti da je od Groznog do Tbilisija samo dvjesto kilometara. U Rusiji, prema neslužbenim podacima, živi gotovo milijun Gruzijaca. Naši su narodi vezani stoljetnim vezama prijateljstva i jedinstva“, napisao je Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

Čečenski vođa također je spomenuo da je svijet gruzijsku kulturu, književnost i umjetnost naučiozahvaljujući Rusiji. Na Sjevernom Kavkazu ima mnogo naroda, oni imaju mnogo razloga za prijateljstvo, a ne za mržnju, istaknuo je.

Prema njegovom mišljenju, krivnja za podjelu između Rusije i Gruzije je na političarima koji su se “hranili i odgajali u Sjedinjenim Državama i na Zapadu”.

“Allah je svjedok da mi u Čečeniji pokušavamo uspostaviti bliske veze s inteligenciju, znanstvenicima i kulturnim ličnostima Gruzije”, rekao je čelnik Čečenije.

Po njegovom mišljenju, gruzijske vlasti krive su što nisu osigurale sigurnost osoblja i zastupnika iz Rusije koje su napali gruzijski radikali.

“Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili nije našla ništa bolje da za sve okrivi Rusiju, tvrdeći da je Moskva zainteresirana za podjelu Gruzije i njenog društva. I ovaj je govor je održan na izvješću pred veleposlanicima Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja. Gospođa predsjednica je jako pogrešila. Rusija je zainteresirana da mir, jedinstvo i sklad vladaju Gruzijom“ rekao je Kadirov.

Naveo je kako je 2018. godine Gruzija zaradila gotovo 3,5 milijardi dolara zahvaljujući turistima, a sada su turistička odredišta i plaže prazni, upozorio je političar.

Prije njegove izjave je Gruzijazaprijetila “načelnim” odgovorom nauredbu Putina kojom se zrakoplovnim tvrtkama zabranjuje obavljanje zračnog prijevoza građana iz Rusije u Gruziju.

kavkaz
FOTO: ilustracija, Kavkaz

Najveći gubitnik nepotrebnog ludila je… ?!– Gruzija, naravno

Podsjetimo, u Tbilisiju od četvrtka traju protesti zbog govora ruske delegacije na tradicionalnoj sjednici Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja u gruzijskom parlamentu. Radikali su zauzeli zgradu parlamenta gdje su bili ruski predstavnici. Tijekom sukoba policije i radikala je ozlijeđeno 240 osoba. U bolnicama ih je ostalo 52, uključujući i dvoje na intenzivnoj njezi.

Situacija se razvija prema najgorem scenariju, a on će dovesti do prekida trgovinskih i gospodarskih veza između dviju zemalja, kao što je to bilo krajem 2000-ih. Što čeka Gruziju i Rusiju?

Prošle godineje 1,4 milijuna Rusa posjetilo Gruziju, četvrtinu više nego godinu prije, a ove godine broj turista je ponovno počeo rasti rekordnim tempom. Za majske praznike je Gruzija prvi put bila prva od tri najpopularnija turistička odredišta među Rusima. Ukupno je u 2018. godini Gruziju posjetilo 4,8 milijuna turista. Ispostavlja se da je svaki treći turist u Gruzijibio građanin Ruske Federacije. Zanimljivo je da je broj stranaca koji ulaze u Gruziju dvostruko veći – 8,7 milijuna ljudi. To je lako objasniti, jer stanovnici susjedne Armenije i Azerbejdžana često dolaze u Gruziju na jedan dan bez noćenja. Turistima se smatraju oni koji su proveli barem jednu noć u Gruziji.

Trošak za putovanje u Gruziju se prosječno procjenjuje na 440 dolara, dok Rusi odlaze u Gruziju s 530 dolara. Dakle, ako Gruzija izgubi ruske turiste, izgubit će u prosjeku 750 milijuna dolara godišnjeg prihoda, što je veliki gubitak za malu gruzijsku ekonomiju.

Gruzija više od polovice svog vina prodaje u Rusiji, čak 65% izvoza ovog sektora.

“Ruski su dužnosnici opsjednuti idejom uvoza vina, tako da sada mogu lako zatvoriti vrata Gruziji. I premda gruzijska vina čine više od 10% uvoza vina u Rusiju, a to je vrlo dobar udio, Rusija će preživjeti. To će biti dodatni poticaj za razvoj ruskog vina”,zaključuje Vadim Drobiz, direktor Centra za istraživanje federalnih i regionalnih tržišta alkohola.

Od siječnja do svibnja 2019. su najveći trgovinski partneri Gruzije bili su Turska (702 milijuna USD), Rusija (568 milijuna USD) i Azerbajdžan (236 milijuna USD).

Statistika trgovine između dviju zemalja jasno pokazuje da je Rusija i dalje glavno inozemno tržište za gruzijske proizvode. Istodobno, Gruziji je ruska roba potrebna mnogo više nego što Rusija treba gruzijsku. Prazne police ispod Kindzmaraulija i Borjomija brzo će zauzeti ruski brendovi. Rusija je najveći gruzijski dobavljač nafte i naftnih derivata, kao i pšenice.

“Zaključak je tužan, za mene osobno. Jučerašnji pogromi uzrokovali su najveću štetu samoj Gruziji”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Opširnije: ANALIZA: „Spontani“ antiruskiprosvjediu Gruziji

 

protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
wiodiuafwniufvnawiudnaaidfaw
4 godine prije

Dok gruzijci ne ustanu i ne pometu ove vrtlare tame koji rade direktno protiv interesa naroda i države nebu im dobro. Napadati drugog trgovniskog partnera može samo kreten, no tako je to kad svijetom vedri i oblači milenijski kaosmen. Cilj je posvađati ruse sa svima na njihovim granicama i držati ih u rezervatu dok ne naprave oružja sa kojim će anulirati rusku nuklearnu trijadu, onda slijedi raspašoj da se pogosti stvor zemaljskim žrtvama prinesenim njemu u čast.

Laki Topalović
4 godine prije

Ne razumijem gruzijski mazohizam nikako. Ono 2008. je bio vrhunac gluposti.

Siniša
4 godine prije

Idealno za ovu priliku….comment image

Amater
4 godine prije

Netreba biti puno pametan da se shvati tko , što i sa kojim ciljem stoji iza cijele priće …. svkako , mazohisam je začuđujuć i ne razumljiv ,posebno što se ovo ne događa prvi put i ishod je potpuno jasan i predvidljiv …

spartak
4 godine prije

Gruzija = Ukrajina u malome. Mili-CIA. Plus domaće budale, naravno. Red idiota, red dolara, pa opet red idiota i na vrhu domaći polit-homunkulusi iz zapadnih inkubatora.

Tupko Glupko
4 godine prije

Od prosinca prošle godine predsjednica Gruzije je izvjesna Salome, rođena u Parizu, radila u francuskoj diplomaciji, studirala na sveučilištu Columbia u New Yorku, slušala seminare sa Brzezinskim, gruzijsko državljanstvo dobila tek 2004. godine, kada je imala 52 godine, i odmah postala ministrica vanjskih poslova Gruzije. Tako da ovo ne treba čuditi.. Gruzija, i Azerbejdžan su države od vrlo velikog geostrateškog značaja za Rusiju i Iran, a Pakistan je za Iran i Indiju.
I upravo ovdje će se raditi nemiri i pokušati izazvati kaos i rat od strane izuzetnih.
Gruzija je država površinom i stanovništvom slična Hrvatskoj koja za susjede ima svjetske sile Rusiju i Tursku, i upravo bi sa njima trebala njegovati dobre odnose.
Gruzijci sami biraju vlastodršce kao i svi drugi – bilo izlaskom, bilo neizlaskom na izbore. Koliko su pametno birali, vidjet će se uskoro.

Diolomaticno
4 godine prije

Pa pitaj se gdje amerika nadje tolike marionete u cijelim svijetu svaka druga drzava predsjednik usa marioneta…

markoo
4 godine prije

gde je nestal gruzijski caj, bilo ga u sfrj.,,,,,,,sta postavljas tolka pitanja kad sve znas al nemres shvatiti nista ,da mozes onda bi na primjeru ukrajine shvatio stanje stvari – kako stoje stvari….standard radnika i seljaka i ucitelja prije i poslije “revolucije”.
o tome se ne prica isto ko sta se ne prica da vec nekoliko godina hr turizam pad od 10-tak posto nijemackih turista, popunili broj francuzi al samo na papiru ne i u kasi.

Oko
4 godine prije

Kadirov je izrastao u jednog od najmudrijih lidera u islamskom svetu i covek koji je do kraja isterao sve ciljeve Muslimana, Grozni izgradio kao Abu Dabi, pomirio religije i osigurao miran zivot za sve gradjane Cecenije. Sigurnije je danas biti Hriscanin u Ceceniji nego Musliman u Londonu. Mrkih pogleda nema a kamo li mrznje i nasilja. Ni manjeg naroda ni veceg lidera.
PS. Turisti posecuju Abhaziju koja je uz republiku Adegeju u RF ( granice se ) najelitnije letovaliste. Ono malo obale sto bas bas pripada Gruziji je oko luke Poti, zeleznicka cvorista, kolone slepera… Razlika kao npr Sveti Stefan i Bar ili Brioni i Rijeka

plus masturb
4 godine prije

ahahaaaa a pazi pluseva ( i minusa)

šta će ti vino kad imaš kvas
4 godine prije

Allaha mi, tih 200km je teško prohodno za tenkove.. Od Sočija do Gruzije je 20k i mnoogo ravnije do Tbilisija;)

Alen
4 godine prije

Jbg , zapitaj se gdje su tebe nasli ..

Milan legenda
4 godine prije

Ja ti vjerujem milance

Bradati Ajatolah
4 godine prije

Gruzija Poljska Ukrajina Estonija Latvija Švedska Norveška Danska Rumunjska Engleska svi ti izgleda imaju neke teške komplekse i traume od Rusije? Izgleda da ih povijest nije naučila bar nešto… A šta ćeš kad traže frku, dobit će frku, bit će novi poligoni za budućnost. Nisu mi jasne njihove reakcije i protesti protiv Rusa svaki tjedan cvile i žale se.

antinwo.hr
4 godine prije

Da sigurno prste nemaju cia govnari.

Lucija
4 godine prije

“. Rusija je najveći gruzijski dobavljač nafte i naftnih derivata, kao i pšenice.
“Zaključak je tužan, za mene osobno…”, kaže Zaharova.
Pa ja ne bih bila tužna.
Prvo nabit carine na to vino iz Gruzije. Porast cijene. Kupci kupuju drugo. Otkazivanje narudžbi.
Onda ‘kvar’ na naftovodima. Poslije, sorry, moramo povećat cijene…
😊
A ako i tu ne ‘trznu’. Sorry, porasla cijena pšenice na svjetskomtržištu.
Naravno, nadrapa narod. To i jest cilj. Možda nešto poduzmu.
Ali nadrspa i hrpa mešetara i posrednika koji dobro zarađuju na svemu tome. A ti imaju i te kakav utjecaj na vlast.

Pljuc
4 godine prije

A kome si se ti uvukao. Molohu koji jedva čeka takve da mu služe a kad ih potroši, nabaci ih na gradele i pojede za doručak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI