Assad: Operacija “Čelik Damaska” se nastavlja – London čini sve za prekid kampanje

Assad Intervju
63 komentara

Nakon što su u tjedan dana borbi u Istočnoj Gouti oslobođeni gradovi Hazrama, Al-Nashabiya, Hawsh Al-Dawhra, Utaya, Salihiya, Shiuniya i Beit Naim, dvije velike vojne baze i slomljena “Linija smrti” terorista skupine Jaish Al-Islam na istoku terorističke enklave, duge linije utvrda podzemnih tunela, bunkera i širokih rovova ispunjenih vodom, sirijske vladine snage nastavljaju provoditi operaciju “Čelik Damaska” i neće se zaustaviti.

Prema vijestima od jutros, koje još moraju biti potvrđene, sirijske vladine snage su noćas oslobodile Rayhan, Hawsh Ashari, Hawsh Qubaybat, , Muhamadiyu, farme Ashari i Abb Duma i sada su na periferiji Misrabe i Beit Sawe.

Bashar Al-Assad: Kampanja u Istočnoj Gouti se nastavlja

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je jučer u Damasku dao izjavu za medije u kojoj je poručio kako će se vladina vojna operacija u području Istočne Goute nastaviti,.

Istaknuo je kako uspostavljeni humanitarni koridor i dalje funkcionira, a civilima će biti dopušteno da napuste područje borbenih operacija.

“Ne postoji proturječje između primirja i borbenih aktivnosti. Napredak koji je jučer i dan prije postignut od strane sirijske vojske je postignuto u okviru ovog prekida vatre”, rekao je Bashar Al-Assad, podsjećajući na svakodnevni humanitarni prekid vatre kojeg je tražila Rusija i traje od 9 ujutro do 14 sati poslijepodne po lokalnom vremenu.

“Što se tiče humanitarnih uvjeta, Zapad je s vremena na vrijeme o njemu govorio na mnogim razinama. To je laž, vrlo smiješna laž, jednako smiješna kao i sve što zapadni dužnosnici ponavljaju, a nitko više ne vjeruje tim izjavama. Kada je Zapad imao bilo kakvu humanitarnu povijest? Tijekom dana suvremene okupacije? Tijekom Drugog svjetskog rata? Milijuni su ubijeni u Rusiji, odnosno Sovjetskom Savezu. Nisu im pomogli. Odlučili su doći upravo kad su vidjeli da će Rusija dobiti rat, pa su se umiješali. U Korejskom ratu tijekom ’50-ih ili u ratu u Iraku nedavno, ili u Siriji? Što zapadna koalicije svakodnevno radi u Deir Ez-Zoru, Raqqi i Hasaki? U veljači je zabilježio više od četiri masakra civila, stoga priče o humanosti imaju samo jedno značenje. To je idiom od mnogih idioma koji sada ispunjavaju zapadni politički rječnik, koji je rječnik laži”, dodao je sirijski predsjednik.

“Sve dok postoje ljudi u Istočnoj Gouti,  za koje smatramo da su u većini, koji žele izaći iz pritvora terorista, treba postojati prilika za svakoga tko, čak i ako je se radi o pojedincima, da se presele iz područja terorista na područja koja kontrolira država. Istodobno, nema međusobnog proturječja između primirja i borbenih aktivnosti postignutih jučer i dan prije od strane sirijske vojske u Istočnoj Gouti. Što se tiče Turske, država je ranije najavila da su turski napadi i pokušaji invazije agresija. Nema drugog sinonima za tu riječ. To je isključivo agresija, turska agresija na Siriju. To je pitanje povezano s Erdoganom, koji od početka krize nastoji stvoriti tampon zonu kako bi stvorio polazni točku za teroriste za napade na sirijsku vojsku, sirijsku državu i sirijski narod. Takvi manevri samo ukazuju na licemjerje Erdogana”, rekao je Bashar Al-Assad.

“Normalno je da će narodne snage ustati protiv strane agresije. Bilo bi normalno da se svi slojevi i pripadnici društva ujedine dok je sirijska vojska zauzeta u borbi protiv terorista na drugim mjestima. Inače, to su zadaće vojske, ali trenutna situacija kroz koju prolazimo nas prisiljava da se tamo gdje bi se trebala boriti vojska bore narodne jedinice, uz koordinaciju oba dijela”, zaključio je Bashar Al-Assad.

Jasno je da je posljednja rečenica upućena lokalnim snagama u Afrinu, ali Assad nije htio pojasniti razinu koordinacije između vladinih snaga i većinski kurdskih milicija u regiji Afrin. U svakom slučaju, jasno je poručio da se operacija “Čelik Damaska” nastavlja, sve do sloma skupina od kojih je Jaish Al-Islam u potpuno rasulu i sada već ulazi na teritorij kojeg još uvijek kontroliraju Faylaq Al-Rahman, Al-Nusra Front, ili koalicija Hayat Tahrir Al-Sham i mali dio u Harasti kojeg nadzire Ahrar Al-Sham.

London kroz UNHRC želi spasiti teroriste u istočnoj Gouti

Jutros je ofenzivu htjela zaustaviti Velika Britanija, koja je u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda predstavila rezoluciju o Istočnoj Gouti.

UNHRC je prihvatio nacrt britanske rezolucije, odbivši amandmane koje je predložila Rusija. 29 članova vijeća je glasalo za usvajanje dokumenta, četiri zemlje su bile protiv, a 14 ih je bilo suzdržano.

Rusija je predložila da se u nacrt doda klauzula prema kojoj sve terorističke skupine u Siriji, uključujući i one u Istočnoj Gouti, ne smiju dobiti nikakvu podršku. Odbijanje 29 zemalja članica Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda da prihvate amandmane Rusija smatra izravnim dokazom podrške teroristima.

Osim toga, Moskva je apelirala na države koje sudjeluju u glasovanju da tekstu rezolucije dodaju odluku o zločinima militanata protiv civilnog stanovništva u Istočnoj Gouti i uključi i klauzulu o humanitarnim koridorima kako bi se osigurala sigurna evakuacija civila.

Nacrt rezolucije koju je podnio Ujedinjeno Kraljevstvo osuđuje masovno kršenje ljudskih prava u Siriji. London je posebno predložio da se osude “napadi na medicinske ustanove i civilnu infrastrukturu, te zračni udari protiv civilnog stanovništva i navodna uporabu kemijskog oružja u Istočnoj Gouti”. Nacrt britanske rezolucije se uglavnom podudara s objavama Ramija Abdula Rahmana i njegovog takozvanog “Sirijskog opservatorija za ljudska prava” i zapadnih medija koji se pozivaju na SOHR i “Bijelih kaciga“, tvorevinu britanskih i turskih obavještajnih službi koja, navodno, obavlja posao civilne zaštite u područjima koja nisu pod kontrolom “sirijskog režima”.

Nakon glasanja je Rusija poručila kako usvojeni nacrt rezolucije “nema veze sa situacijom na terenu” i nema sumnje da će u Vijeću sigurnosti uložiti veto na bilo kakav prijedlog Londona koji bi za cilj imao zaustaviti kampanju vladinih snaga sada kada su oslobodile skoro 40% okupiranog teritorija.

VIDEO – Izjava Bashara Al-Assada za medije

FOTO – Trenutna situacija u Istočnoj Gouti, uz čekanje potvrde da su noćas  sirijske vladine snage oslobodile Rayhan, Hawsh Ashari, Hawsh Qubaybat, , Muhamadiyu, farme Ashari i Abb Duma i sada su na periferiji Misrabe i Beit Sawe

Istočna Gouta

Istočna Gouta
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovoranola
6 godine prije

Ovaj čovjek ima jake živce,a britanskim trabantima -uzajud vam trud svirači.

zwizdan007
6 godine prije

Trenutna situacija u Ghouti:

http://tinypic.com/r/2ibym4h/9

Baba
6 godine prije

Alo, u zadnje vrijeme sve više ovakvih komentara, trpanje cijelog naroda u isti lonac nije pravedno. Jedan od najvažnijih razloga zašto sam na ovom portalu je što ga držim za objektivnijeg nego većinu ostalih…nije svijet crno-bijeli isto kao što nisu svi srbi četnici, hrvati ustaše i muslimani vehabije!

Zagor
6 godine prije

Tko ne bi volio imati ovakvog predsjednika?

zwizdan007
6 godine prije
Štefek
6 godine prije

Cioni su najopasniji kad ih se stjera uza zid…

čitatelj portala
6 godine prije

Sretno do slobode.

Kenan
6 godine prije

14:00 je prošlo,nastavite s čiščenjem zapadnih plaćenika.

17 novembar
6 godine prije

ali se tadmur palmirovic uzbudio hocu reci uznemirio na ove slike stvarno nemam rijeci.. nije ni cudo sto tigrovi brzo napreduju gdje god se pojave a glavni razlog je da ne budu sprceni jer onda od harema nema nista

17 novembar
6 godine prije

mislim isilovci

davor
6 godine prije

Ameri se uvijek nakače na neku babarogu kao to im je “prioritet” a onda zapravo popljačkaju popale sve što mogu pod krinkom prioriteta dok dođe na red prioritet. Ista je šablona u svim ratovima, svjetskim i lokalnim. Malo je reć da je to šupačka vojska, uz dužno poštovanje prema ulaganju u tehnološki razvitak.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

mogli bi ih ameri prestat napadat nakon ovoga 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI