Teroristička enklava u Istočnoj Gouti više ne postoji – Duma je prešla u ruke sirijske vojske

Oslobođena Istočna Gouta
44 komentara

Cijeli teritorij Istočne Goute, uključujući grad Dumu, prešao je pod nadzor vojske i vlade Sirije.

Prema riječima voditelja Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, ruskog generala Jurija Jevtušenka, sirijska vlada i vojska su uspjeli uspostaviti kontrolu nad Dumom, koja je prethodno bila pod kontrolom terorista skupine Jaish Al-Islam, fundamentalističke islamističke grupe kojom upravlja Saudijska Arabija.

“Danas se u povijesti Sirijske Arapske Republike zbio važan događaj. Podignuta je nacionalna zastava nad gradom Duma i uspostavljena je kontrola nad cijelim naseljem, Time i nad cijelom Istočnom Goutom”, rekao je general Jevtušenko.

Uskoro će u Dumi početi s radom jedinice ruske vojne policije,  koja će pratiti situaciju u gradu oslobođenom od terorista. Pri odlasku na sjever Sirije, na teritorij kojeg kontroliraju proturske islamističke skupine, Jaish Al-Islam je u Dumi predao više od 400 komada oružja.

Duma sirija
FOTO: Duma, podizanje sirijske zastave

“Tijekom odlaska su militanti skupine Jaish Al-Islam ruskom Centru za pomirenje zaraćenih strana predali više od 400 jedinica oružja, teške vojne opreme, uključujući i teške strojnice, bacače granata, snajperske i jurišne puške i strojnice”, rekao je general Jevtušenko i dodao kako je Jaish Al-Islam jučer pustio posljednjih 250 taoca.

Glavni stožer ruske vojske je jučer izvijestio kako se humanitarna operacija u Istočnoj Gouti okončava.

Od početka vojne i humanitarne kampanje, koje su vođene paralelno, Istočnu Goutu je napustilo oko 165 000 ljudi, uključujući najmanje 20 000 terorista koji su na sjever otišli samo s lakim osobnim naoružanjem. To znači da je prema konzervativnim procjenama u tom području ostalo preko 220 000 ljudi, iako se na početku operacije tvrdilo da u Istočnoj Gouti pod kontrolom terorista živi 600 000 civila. U tom slučaju je broj onih koji su ostali puno veći, kao što je bio slučaj tijekom oslobađanja istočnog dijela Aleppa.

Duma sirija
FOTO – Istočna Gouta i grad Duma koji je očišćen od terorista
Duma sirija 12.04
FOTO – Istočna Gouta i grad Duma koji je očišćen od terorista

ISILIstočna GoutaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Šta je sve ovo naoružanje pretrpelo , elementarno održavanje nije dobilo i idalje funkcioniše to može samo Sovjetska vojna tehnika ….

kašljanikof
5 godine prije

Take beer!

Zvrk
5 godine prije

S obzirom na broj evakuiranih, obrambene položaje i intenzitet napada ispada da je Guta bila mnogo teži cilj od Alepa. Srećom pa je bilo dovoljno ljudstva inače bi ostalo mrcvarenje za svaki blok višekatnica.

antun dumb/burt na aparatima
5 godine prije

beeep…..beeep….beeep….beeep….beeep….beeep

Konstantin
5 godine prije

Cestitka SAA + RUAF + ostalim savenznicima.

Goran Bare
5 godine prije

Ovako je nekad Grbavica i Dobrinja izgledala HOROR

Stari
5 godine prije

očito je da je 20000 islamista otislo s kompletnom vojnom opremom jer ovo sto je prikazano u videu služi za prikrivanje ranije navedene cinjenice a riddick premda je veoma pametan i informiran ipak je još jako zelen za neke stvari alli mlad je i brzo uči

Nik
5 godine prije

Never said when an attack on Syria would take place. Could be very soon or not so soon at all! In any event, the United States, under my Administration, has done a great job of ridding the region of ISIS. Where is our “Thank you America?”
novi tweet donalda ko je ode vise lud….

Globalista
5 godine prije

Stim je své rijeseno ,placenika pobrali, nemá vise kemijskih napadá, kraj price.Sva ta halabuka bílá dá se ameri rijese tih placenika zajedno sa britanijom i ostalima

Sinisa
5 godine prije

Ovo je zbilja postalo frustrirajuce,opasne psihopate koje sav sistem koriste da odrze sebe…nekrofil Makron kaze da posjeduju validan dokaz da je SAA koristila hemijsko oruzje i da ce odluku o napadu donijeti kada za to dodje vrijeme;psihopata Kramp kaze da nikada nije rekao da ce napasti…..

jonbonjovi
5 godine prije

Evo, ovim je sve objasnjeno. U Dumi su zarobljeni britanski specijalci koji su zajedno sa drugim uz pomoc raketa, aviona i izraelsku podrsku trebali da zauzmu Damask.
http://www.pravda.rs/2018/04/12/planirali-da-izvrse-kopneni-napad-sirijske-snage-zarobile-britanske-vojnike/
Zato je i izbio cijeli ovaj cirkus sa napadima.

Baba Vanga
5 godine prije

Treba procitati najnoviju izjavu Trampa prepustam da to Logicno sto brze objavi?

palermo
5 godine prije

A gdje su ti pusti izraelski, američki, britanski, francuski savjetnici, specijalci…? I ovdje i u Aleppu? Nijedan jedini nije niti zarobljen?! WTF?! Sve ove enklave je godinama održavao na životu saudijsko-katarski kapital, izraelska i turska logisitka i sanitet., i ono najvažnije – šverc-komerc sa ratnim profiterima sa sirijske strane. Prekinu se krijumčarske rute i sve se ruši kao kula od karata.

palermo
5 godine prije

A gdje su pare (cca 900 milijuna USD), hahaha?

čitatelj portala
5 godine prije

Drago mi je radi Damaska i Sirije kao cjeline!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI