Assangeova partnerica kaže da su ga svukli do gola i rendgenski snimili, prevozeći ga svakodnevno u ”vertikalnom lijesu”

Julian Assange
26 komentara

Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu prijeti 175 godina zatvora u SAD-u prema Zakonu o špijunaži zbog njegove objave klasificiranih dokumenata, koji otkrivaju navodne američke ratne zločine tijekom operacija u Iraku i Afganistanu. Novinar se trenutno pokušava boriti protiv izručenja SAD-u, gdje mnogi kažu da neće dobiti “pošteno suđenje”.

Stella Morris, zaručnica Juliana Assangea i član njegovog pravnog tima, rekla je na Twitteru da ga se svakodnevno podvrgava rendgenskom snimanju, dok se njegovo saslušanje o izručenju nastavlja u Londonu.

Morris, koja je majka dvoje djece, koja su začeta dok je osnivač WikiLeaksa živio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, rekla je da su svaki dan njezinog partnera “probudili u 5 sati ujutro, stavili mu lisice, odveli ga u ćeliju, da su ga svukli gologi da su ga provukli kroz rendgenske zrake”.

“Svakog su ga dana prevozili sat i pol u kombiju koji je bio poput vertikalnog lijesa. On se sada nalazi u staklenoj kutiji na stražnjem dijelu suda, odakle se ne može pravilno savjetovati sa svojim odvjetnicima”, napisala je odvjetnica na Twitteru, dok je reklamirala kampanju pravedne pravde” za oslobađanje Juliana Assangea i zaustavljanje američkog izručenja”.

“Naša djeca trebaju svoga oca. Molim vas, pomozite mi da ga dobiju natrag”, napisala je Morris u svojoj peticiji još u kolovozu.

Prije toga, specijalni izvjestitelj UN-a za neljudski tretman, Nils Melzer rekao je da Assangea u zatvoru “psihološki zlostavljaju”, a opisani ponižavajući uvjeti natjerali su ga na to da nekoliko puta razmisli o tome da si oduzme život.

U veljači mu se pridružilo preko stotinu liječnika iz 18 zemalja, koji su objavili otvoreno pismo tražeći ”okončavanje psihičke torture” Assangea.

“Ako Assange umre u britanskom zatvoru, na što je upozorio UN-ov izvjestitelj za neljudski tretman, on će zapravo biti mučen do smrti”, ustvrdili su medicinski djelatnici.

Osnivač kontroverzne internetske stranice WikiLeaks trenutno se nalazi u londonskom zatvoru maksimalne sigurnosti Belmarsh, zbog kršenja sporazuma o jamstvu iz 2012. godine, kada je tražio azil u ekvadorskom veleposlanstvu pri pokušaju izbjegavanja izručenja Švedskoj, gdje je tražen zbog seksualnog zločina, što su bile optužbe, koje su kasnije odbačene nakon što su označene kao politički motivirane. U travnju 2019. nasilno ga je odvukla iz skloništa i uhitila britanska policija, nakon što su mu vlasti Ekvadora ukinule status političkog azila.

Sada se bori protiv izručenja Sjedinjenim Državama, gdje bi mogao biti zatvoren do kraja života na temelju 18 optužbi povezanih s objavljivanjem povjerljivih podataka na WikiLeaksu. Simpatizeri Assangea vjeruju da će australskom aktivistu biti gotovo nemoguće dobiti nepristrano suđenje u Sjedinjenim Državama, budući da je američki zviždač Edward Snowden nedavno tvrdio da je izdavač “pao u nemilost 2016. godine”, kada je u javnost pustio e-poštu tada demokratske predsjedničke  kandidatkinje Hillary Clinton.

Snowden je rekao da je kazneno gonjenje Assangea prema Zakonu o špijunaži “najopasnija stvar”, jer učinkovito krši “tihi sporazum” američke vlade s društvom, držeći novinare odgovornima za objavljivanje povjerljivih podataka koje su procurili iz drugih izvora.

“Ne možete osuditi Juliana Assangea, glavnog urednika i izdavača Wikileaksa, prema Zakonu o špijunaži, bez izlaganja New York Timesa, Washington Posta, CBS-a, ABC-a, NBC-a, CNN-a, Foxa, kao i drugih medijskih izvora pod istim optužbama”, izjavio je Snowden ovog tjedna na podcastu JoeaRogana.

Kako je ročište za izručenje nastavljeno u Londonu 7. rujna, nakon šestomjesečnog kašnjenja izazvanog pandemijom COVID-19, čuvaru ljudskih prava Amnesty Internationalu još uvijek je zabranjen pristup britanskom sudu, što znači da International nema mogućnosti pratiti pravičnost sudskog postupka.

julian assangeWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
enkol
3 godine prije

Za vrijeme bivsog SSSR je bilo mnogo ljudi koji su bili voljni zrtovati svoj zivot za istinu i pravdu.

U bivsoj Jugoslaviji je bilo Hrvata i Srba koji su robijali za svoja ubjedjenja.

U Engleskoj, ljude to ne interesira.
Oni nisu odgojeni na pravdi, nego na sili, pohlepi i pljacki.

To je razlog zasto Assange nema vecu podrsku u Engleskoj.

Uz to Assange nece NIKAD dobiti podrsku od engleskih rezimskih medija a to svi redom.
ista je situacija i u EU i USA

LZN
3 godine prije

Europski parlament ima toliko posla oko vodećeg ruskog oporbenog političara, odvjetnika, blogera i antikorupcijskog aktivista Navalnjeg…………da jednostavno nema vremena za Juliana.

Ive
3 godine prije

Ovo je očigledno izživljavanje “pravosudja” po kome su ZLOČINCI ČASNI I POŠTENI, dok su oni koji upozoravaju na zločine nečasni i nepošteni.

piždro
3 godine prije

To se zove zapadna demonkracija fuj!

Max
3 godine prije

Neviđena okrutnost.

Antiglobalist
3 godine prije

Lukašensko je lažov i manipulator,a Putin uopće nema povjerenja u njega.Rusi ga trpe isključivo jer ne žele da zapadne marionete dođe na vlast.

Patriot
3 godine prije

Engleska monarhija- epicentar svjetskog zla.

mQstar
3 godine prije
3 godine prije zadnji put uredio mQstar
Hamer
3 godine prije

To rade isti oni koji su smislili koronu laž

Janko
3 godine prije

Sramota za cijeli svijet koji dovoljava ovako neljudsko iživljavanje nad čovjekom koji se usudio pokazati svijetu pozadinu ”zapadne demokracije” i način upravljanja moćnih,svijetom.Gdje su sad te razne organizacije za ljudska prava,koji su bučni samo kad su u pitanju politički interesi Zapada.

Daniel Plainview
3 godine prije

Tretiraju ga kao da je nekakav zlikovac sa super moćima. Srednjovjekovnim metodama torture nastoje ga poniziti i dehumanizirati, kako bi na taj način poslali poruku svijetu sa upozorenjem svakome tko se usudi igrati protiv pravila vladajućih, da dobro razmisle prije nego li odluče objaviti njihov prljavi veš. Neki od medija su ovog čovjeka nazvali infantilnim, čudakom, pa čak i psihički bolesnikom. Plaćenici u službi interesa vladajuće kaste i korporacija.

3 godine prije zadnji put uredio Daniel Plainview
Perun
3 godine prije

Moja Iskrena podrska Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu i pjesma od PINK FLOYDA High Hopes Beyond the horizon of the place we lived when we were young In a world of magnets and miracles Our thoughts strayed constantly and without boundary The ringing of the division bell had begun Along the Long Road and on down the causeway Do they still meet there by the Cut? There was a ragged band that followed in our footsteps Running before time took our dreams away Leaving the myriad small creatures trying to tie us to the ground To a life consumed by slow decay The grass was greener The light was brighter With friends surrounded The nights of wonder Looking beyond the embers of bridges glowing behind us To a glimpse of how green it was on the other side Steps taken forwards, but sleepwalking back again Dragged by the force of some… Čitaj više »

Karma
3 godine prije

Ovako bi i Isus zavrsio danas. Sotona mrzi istinu. Ovaj nece na kriz nego u limenku demokratiski.
Pocivaj u miru covjece.

Perun
3 godine prije

Snowden je rekao da je kazneno gonjenje Assangea prema Zakonu o špijunaži “najopasnija stvar”,“Ne možete osuditi Juliana Assangea, glavnog urednika i izdavača Wikileaksa, prema Zakonu o špijunaži, bez izlaganja New York Timesa, Washington Posta, CBS-a, ABC-a, NBC-a, CNN-a, Foxa, kao i drugih medijskih izvora pod istim optužbama”, izjavio je Snowden ….uvode se dvostruka mjerila za istrazni postupak i na kraju pitanje …Da li je Americki pravosudni sustav u kolapsu i trazi zrtvenog jarca u
Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu…..Zar je americka nacija u moralnom smislu dosegla dno dna….Ako osude Osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea bolje im je da stave smokvin list na grb i zastavu umjesto postojecih simbola …USA je sumanuti bolesnik na planeti Zemlji , pacijent sa najgorom dijagnozom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI