Australija odobrila izručenje bivšeg američkog marinca

Bivsi americki marinac
12 komentara

Daniel Duggan navodno je učio kineske pilote slijetanju na nosače zrakoplova

Canberra je u srijedu odobrila američki zahtjev za izručenje bivšeg pilota američkih marinaca Daniela Duggana, javlja australska televizija ABC. Duggan je između ostalih optužbi optužen da je kineskim pilotima nezakonito nudio “vojnu obuku”.

Veteran-pilot borbenog zrakoplova navodno je “pružao vojnu obuku pilotima NRK (Narodne Republike Kine)” kroz južnoafričku školu leta u tri odvojena navrata 2010. i 2012. dok je još bio američki državljanin, prema optužnici iz 2017. koja je nezapečaćena u SAD ranije ovog mjeseca. Od tada se odrekao svog državljanstva i postao državljanin Australije. Duggan je također optužen za podučavanje kineskih pilota kako sletjeti na nosače zrakoplova, ocjenjivanje kineskih vojnih pilota pripravnika i pružanje zrakoplovnih usluga u Kini, a sve bez potrebnog odobrenja američkog State Departmenta. Očekuje se da će biti optužen za urotu za izvoz obrambenih usluga u Kinu, zavjeru za pranje novca i kršenje Zakona o kontroli izvoza oružja, ako izručenje bude uspješno.

Bivši marinac, koji je proveo deset godina u službi i napredovao do čina bojnika, zanijekao je sve nedjela i planira se boriti protiv izručenja. Njegov odvjetnik, Denis Miralis, ustvrdio je da bi bilo “neostvarenje pravde” da se pilotu sudi u SAD-u, s obzirom na to da u australskom zakonu nema ekvivalenta optužbama s kojima se suočava.

“Australija nema embargo na oružje za Kinu, Australija nije sankcionirala Kinu, stoga bi izručenje trebalo propasti na temelju toga što ne ispunjava uvjete dvojne kažnjivosti”, rekao je Miralis za BBC. Dugganova obitelj tvrdila je da su optužbe “politički motivirane” i inzistirala na tome da je on samo radio posao koji su drugi strani piloti desetljećima obavljali u Kini s punim znanjem svojih vlada. Njegov slučaj bit će saslušan pred sucem sljedeći mjesec.

Istog tjedna kada je Duggan uhićen u svom domu u Novom Južnom Walesu u listopadu, britanska vlada izdala je javnu izjavu u kojoj je upozorila umirovljene vojne pilote neka se klone kineskih regruta nakon vijesti da je 30 britanskih pilota potpisalo posao za više nego dvostruko veće plaće od uobičajenih plaća za uvježbavanje ročnika Narodno-oslobodilačke vojske Kine.

australijaDaniel Duggankinapilot
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Australija je urac a ne država. To ebe i London i Washington.

vanja
1 godina prije

Nema zezanja,imperija nema milosti za ugrožavanje hegemonije,ako i nema zakona za to oni nađu neki član.Moraš biti lojalan i nema tu nikakvih ljudskih sloboda i prava na govor,ovo,ono…Asanž zna najbolje.

Max
1 godina prije

Čovjek je samo potražio posao.

Vojni analitičar
1 godina prije

Znači lik se odrekao američkog državljanstva i dobio australsko, a sada “suverena” država Australija izručuje svog državljanina Amerikancima na njihov zahtjev zbog djela koje po australskim (čiji je državljanin) zakonima uopće nije kažnjivo, pa čak ni definirano. Ispada da Ameri mogu od bilo koje “suverene” države, barem one koju nazivaju “prijateljima i saveznicima” tražiti i dobiti izručenje bilo koga bez obzira čiji državljanin bio i što je “zgriješio”. To je nebitno, nego je bitno samo sa su SAD zatražile njegovo izručenje. A kad gazda zazviždi “prijatelji i saveznici” promptno dotrče i mašu repom spremni izvršiti svaku zapovjed.

tihobl
1 godina prije

A gdje su amerikancima vojni piloti?
Imaju duplo vise ispravnih aviona nego pilota.

tata mata
1 godina prije

empire strikes back

mrdo
1 godina prije

Da je tražio azil u Rusiji ili Bjelorusiji, bio bi slobodan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI