Bivši komesar EU suočen je sa optužbama za mito u vezi sa duvanskim skandalom od 60 miliona eura

Dalli - EU
10 komentara

Bivši evropski komesar John Dalli suočit će se sa optužbama zbog pokušaja njegovog pomoćnika da poništi zabranu snusa, oblika bezdimnog duvana, primanjem mita vrijednog 60 miliona eura (više od 71 milion dolara), što je navelo zvaničnika da podnese ostavku.

U ponedjeljak je Times of Malta otkrio da će se Dalli, koji je ranije bio evropski komesar za zdravstvo, 17. septembra pojaviti pred sudom zbog tvrdnji o umiješanosti u skandal sa primanjem mita od više miliona eura od jedne švedske duvanske kompanije. Dotične optužbe za mito se vezuju za Dallijevog pomoćnika Silvija Zammita, koji je navodno pokušao da dobije mito od 60 miliona eura od Swedish Match da bi poništio zabranu snusa u Evropskoj uniji 2012. Prodaja snusa je zabranjena u Evropskoj uniji od 1992. osim u Švedskoj.

Briselska kancelarija za borbu protiv prevara, poznata pod skraćenicom OLAF, kasnije je morala da ispita navode. Rezultati petomjesečne istrage otkrili su da je „tokom istrage prikupljeno više nedvosmislenih i približno posrednih dokaza“ koji sugerišu da je Dalli bio svjestan pokušaja podmićivanja, ali ih nije zaustavio, što ga je prisililo da preda ostavku. Bivši zvaničnik, međutim, i dalje ističe svoju nevinost, nedavno je odbacio optužbe rekavši da su samo dio „kampanje“ protiv njega i da je to „prevara“.

Dalli je u nekoliko navrata zahtijevao naknadu štete na Sudu pravde Evropske unije zbog ostavke iz 2012. godine. U februaru 2021. godine sud je odbio njegov zahtjev za milion eura zbog navodnog „nezakonitog ponašanja“ Evropske komisije. Zammit je u decembru 2012. optužen za podmićivanje i trgovinu uticajem na Malti u vezi sa ovim događajima. U međuvremenu, u junu 2013. godine, policijski komesar Malte izjavio je da zemlja “nema dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog postupka” protiv bivšeg komesara za zdravstvo EU.

euOLAF
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
piždro
2 godine prije

još su izvorni komunalci bili blaženi za ove gnjide…

Max
2 godine prije

EU je leglo nastrrranosti i nepoštenja

tihobl
2 godine prije

Ja vjerujem da covjek nije kriv.
Lobisti prebacuju komesarima daleko vece sume legalno i sto bi jedan komesar primao ovakv sitnis od mita. Pokusati podmititi komesara sa 60 miliona je kao pokusati podmiti kantonalnog ministra sa 60 KM.

Hash
2 godine prije

To mito se u demonkratskim zemljama nazivalo lobiranje, i čini mi se, nije bilo nezakonito.
A i sića je za njihova mjerila.

Bosanac
2 godine prije

Je li Duvan dobio ume po Duvnu (danas Tomislavgrad) nekadašnjem glavnom gradu Dalmacije?

2 godine prije

“… primanjem mita vrijednog 60 miliona eura (više od 71 milion dolara), što je navelo zvaničnika da podnese ostavku...”
Auuu…
bas “primjerna kazna”…
Pa ovi ljigavci ne znaju nista ispod nekoliko desetaka miliona…
Ocito je da je kod njih inflacija
(Za nas gojime – takvo sto jos nije na vidiku .. 🤣 )

Scorpiorex
2 godine prije

EU majka najvece koruzione,concussione,leglo nerada, 30900 u Bruxelles, vozaca,tajnica,pomocnika,security, i sl,fujj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI