Biznismen koji je ponudio da princ Hamzah pobjegne iz Jordana bivši je agent Mossada

princ Hamzah
7 komentara

Jordanski zvaničnici objavili su da su bivši prestolonasljednik Hamzah bin Hussein i još dvojica zvaničnika palate imali kontakte sa neimenovanim stranim obavještajnim agencijama radi destabilizacije Kraljevine. Sam Hamzah rekao je da je stavljen u kućni pritvor i da mu je onemogućena komunikacija.

Čovjek koji je nedavno kontaktirao princa Hamzaha i ponudio mu pomoć da pobjegne iz Jordana povezan je sa špijunskom agencijom Mossad, prenose lokalni mediji.

Prema novinskoj agenciji “Ammon”, koja je bliska jordanskim službama bezbjednosti, čovjek se zove Roy Shaposhnik i on je navodno bivši oficir Mosada.

Izvještaj Axiosa, međutim, kaže da je Shaposhnik dao izjavu u kojoj je negirao bilo kakvu umiješanost u navodni državni udar i odbacio izvještaje da je ikada radio za Mossad. Međutim, potvrdio je da je ponudio pomoć princu Hamzi i njegovoj porodici.

“Ja sam Izraelac koji živi u Evropi. Nikada nisam imao nikakvu ulogu u izraelskim obavještajnim službama”, rekao je Shaposhnik. “Nemam nikakvih saznanja o događajima koji su se desili u Jordanu niti o umiješanim ljudima. Ja sam bliski lični prijatelj princa Hamze.”

U prošlosti je Shaposhnik služio kao savjetnik bivšeg premijera Ehuda Olmerta, a takođe je radio i kao politički operativac u izraelskoj stranci Kadima (stranku su uglavnom činili dezerteri Likuda, ali je raspuštena 2015. godine). Potom je politiku zamijenio poslom, osnovavši sopstvenu kompaniju – RS Logistic Solutions, koja je pružala usluge stranim vladama, uključujući američki State department.

Shaposhnik je navodno postao blizak prijatelj sa porodicom princa Hamze nakon što je njegova kompanija pružila logističku pomoć obukama iračke vojske u Jordanu. Ove bliske veze navodno su razlog zašto je Izraelac odlučio da pomogne Hamzinoj porodici nakon istrage o navodnom puču.

Jordanski ministar spoljnih poslova Aiman Safadi rekao je na konferenciji za štampu u nedjelju da je princ Hamzah imao kontakte sa neimenovanom stranom obavještajnom službom i da pokušava da svrgne sadašnjeg kralja Abdulaha II. Konkretno, rekao je da se čovjek koji je povezan sa stranom bezbjednosnom agencijom obratio supruzi princa Hamze, nudeći da organizuje privatni avion za odvođenje njihove porodice iz Kraljevine. Diplomata je, međutim, izbjegao da tačno kaže sa kojom službom u inostranstvu je čovjek imao veze.

„Istrage su otkrile strano uplitanje i kontakte, uključujući kontakte sa stranim stranama oko najboljeg trenutka da se počnu preduzimati koraci za podrivanje sigurnosti našeg Jordana“, rekao je Safadi.

Takođe je dodao da se kralj Abdulah II sinoć sastao sa svojim polubratom i „naredio mu da zaustavi sve akcije koje su ciljale na sigurnost i stabilnost Jordana“, na šta je Hamzah „negativno odgovorio“. Ministar spoljnih poslova objasnio je da su princ Hamzah i njegovi bliski kontaktirali jordansku opoziciju u inostranstvu i aktiviste i ličnosti u zemlji da im se pridruže.

U subotu je The Washington Post izvijestio da je nekoliko kraljevskih zvaničnika i zvaničnika palate uhapšeno u Amanu zbog navodne zavjere u vezi sa svrgavanjem kralja. Jordanski državni mediji potvrdili su da je određeni broj zvaničnika priveden iz bezbjednosnih razloga, ali su negirali izvještaje da je među njima i princ Hamza. Oružane snage su samo primijetile da je princu rečeno da prestane sa “radnjama i aktivnostima koje se koriste za ciljanje bezbjednosti i stabilnosti Jordana“.

Istovremeno, Hamzah je u video poruci koja sada kruži mrežom rekao da je stavljen u kućni pritvor i isključen iz komunikacije. Takođe je rekao da je šef jordanskog zajedničkog štaba načelnika, koji je stigao u njegovu kuću, navodno rekao princu da on sam nije optužen za kritiku vlasti, već je dobio „upozorenje“.

Hamzah, koji je najstariji sin pokojnog kralja Huseina i njegove američke supruge kraljice Noor, imenovan je prestolonasljednikom Jordana 1999. godine, ali u vrijeme smrti njegovog oca kralja Huseina, presto je preuzeo sada vladajući kralj Abdulah II. Kralj Abdulah II oduzeo je Hamzi status prestolonasljednika 2004. godine da bi ga prenio svom sinu Huseinu, koji sada ima 26 godina.

Hamzah je popularna osoba u Jordanu, koja ima jake veze sa plemenskim vođama.

Hamzah bin HusseinJordanMossad
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cibo
2 godine prije

Jednom Mosad agent, zauvijek Mossad agent.
U Izraelu i Americi ne slavu Uskrs

Metabaron
2 godine prije

Ne postoji ” bivsi” agent Mossada , CIA-e , KGB -a , GRU-a ili ”bivsi” mafijas …

ledeno doba
2 godine prije

Jordan je oduvijek marionetska država Izraela…

Kralj Abdulah nalazi se inače na spisku “Comitee of 300”, zajedno sa Sorosem, Rotschildom, Rockefellerima, Kissingerom, kraljicom Eliazbetom, princom Williamom…Gatesom, Gorbačovom..itd

Max
2 godine prije

Čini se još jedna Izraelska urota.

ufnbviswernviownrwer
2 godine prije

Nebitno je tko je na vlasti u Jordanu, a i svim arapskim državama, jer u svima su namjesnici koji rade za stvora i ekipu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI