Bugari službeno potvrdili: Jeftiniji ruski plin iz Turskog toka uzimamo od 1. siječnja

cjevovod
13 komentara

Od 1. siječnja Bugarska počinje primati ruski plin iz Turskog toka, koji će biti 5% jeftiniji nego onaj sjevernom rutom.

Od ponoći 1. siječnja Bugarska mijenja mjestu preuzimanja ruskog plina. Od ranije prijemne točke na rumunjsko-bugarskoj granici, sada će Bugarska ruski plin preuzimati na tursko-bugarskoj granici na točki Strandža, navodi se u službenom priopćenju ministarstva energetike Bugarske.

Tamo će se plin dovoditi iz Turskog toka, budući da je Bulgartransgaz u listopadu naručio dionicu plinovoda i metričke stanice dužine 11 kilometara, koliko je trebalo da se turski tranzitni sustav spoji s bugarskim, te metričku stanicu koja spaja plinski sustav dvije zemlje.

„Zbog postignutih sporazuma između Bulgargaza i Gazprom Exporta kućni i industrijski potrošači će plin plaćati gotovo 5% manje. Prijenos mjesta primanja plina na jug zemlje omogućit će da Bulgartransgaz uštedi 76 milijuna leva ili 43 milijuna dolara”, rekla je ministrica energetike Temenužka Petkova.

Operator  bugarskog plinskog transportnog sustava Bulgartransgaz objavio je podatke o rezerviranim i raspoloživim kapacitetima plinskog transportnog sustava u zemlji za plinsku godinu 2019. i 2020., od listopada do listopada, te plinsku godinu 2020.-2021.

Sudeći prema dokumentima, isporuka plina iz Turskog toka u Bugarsku počet će 1. siječnja iduće godine. Kroz novu ulaznu točku Strandža-Malkoç. Planirani dnevni prijem je 27,5 milijuna kubnih metara plina ili 10 milijardi kubnih metara godišnje.

Te će količine biti više nego dovoljne da osiguraju isporuke Gazproma ugovorene za 2020. u Bugarsku, a preko ove zemlje u Grčku, Makedoniju i Rumunjsku. Prema Gazprom Exportu, one su u 2018. godini iznosili oko 8 milijardi kubnih metara. Razlika od dvije milijarde kubnih metara bit će isporučena Srbiji.

Sudeći prema informacijama Bulgartransgaza, nastavak Turskog toka kroz Bugarsku prema Srbiji će u punom kapacitetu proraditi tek 1. listopada 2021. godine. Od tog dana rezervirani kapacitet isporuke ruskog plina u Bugarsku iz Turske će se gotovo udvostručiti i iznosit će čak 48 milijuna kubičnih metara dnevno ili 17,7 milijardi kubnih metara godišnje.

Bulgartransgazruski plin
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Sad kad se demokrati dignu na zadnje noge i natjeraju ih kupovati deset puta skuplji iz škriljca.

Siromak jevish
4 godine prije

Jeftiniji jevish ruski plin …

Arkaj
4 godine prije

?!?!?!?

Prc Milojko
4 godine prije

Bice to teska godina. Vec vidim velike akcije protiv tog projekta… isto kao za severni tok 2 sve do zadnje minute. Januar 2021 jos je daleko.

skurija
4 godine prije

;oram priznati da si stvarno pametan, jesili igdje bio osim te svoje vukojebine , a pogotovo u Rusiji

Siniša
4 godine prije

Jedan mali off…
Policija u Hong Kongu baš počela tući demonstrante, i po svijetu nema više velikih žalopojki zbog tog…

Sonja
4 godine prije

Koje budaletine ovi Bugari…. nismo ni mi daleko u Hr.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI