Američki demokrati nesvjesno doprinijeli rastu energetske ovisnosti Europe od Rusije

Demokratska stranka - Rusija
4 komentara

Američki demokrati su usvajanjem jednog od zakona o izdvajanjima za nacionalnu obranu, namijenjenog ograničavanju korištenja unutarnjih izvora energije u ovoj industriji, igrali u korist Rusije, piše kolumnist The Hilla Fred Gedrich. Navodno, novonastala situacija ne samo da povećava ovisnost Europe o Rusiji, već prijeti i NATO paktu.

Nakon što je Zastupnički dom Sjedinjenih Država usvojio prijedlog proračuna za obranu u proračunu za fiskalnu 2020. godinu, njegova predsjednica Nancy Pelosi rekla je da se Demokratska stranka uvijek zalagala za jačanje nacionalne obrane i održavanje čvrstog stava u odnosima s Rusijom.

Međutim, kako piše kolumnist The Hilla Fred Gedrich, jedna od odredbi zakona ukazuje upravo suprotno.

Prema Gedrichu, „Amandman 42“ zakona može povećati ovisnost Europe, pa i Sjedinjenih Država o ruskom prirodnom plinu, kao i ugroziti misiju snaga Sjedinjenih Država i NATO pakta ako Moskva ovaj važan energetski resurs odluči koristiti kao oružje.

Prema autoru amandmana, kongresmenu Jaredu Huffmanu, njegov je cilj u zakonu o proračunskim sredstvima eliminirati potrebu za internim izvorima energije.

Ipak, kritičari inicijative primjećuju da će “odredba zakona američke i savezničke obrambene objekte učiniti ranjivijima smanjenju ili čak prekidu isporuka plina iz Rusije kojim se služe američke trupe u Europi”.

Gedrich istovremeno vjeruje da Rusija može ograničiti isporuku plina europskim članicama NATO pakta, budući da savezu služi u borbi protiv “avanturističkog i agresivnog djelovanja Moskve”.

To će zauzvrat utjecati na američke vojne objekte i vojno osoblje raspoređeno u Europi.

Istodobno, prema Eurostatu je Rusija u 2018. godini osigurala otprilike 40% potreba prirodnog plina za europske zemlje, a puštanje u rad plinovoda „Sjeverni tok 2“ 2020. godine ojačat će tu ovisnost.

Na temelju Nacionalne strategije obrane predsjedničke administracije Donalda Trumpa, Rusija predstavlja jednu od najvećih prijetnji Europi i Sjedinjenim Državama. Kao što Gedrich napominje u svom članku za The Hill, ako demokrati, koji predstavljaju većinu u Zastupničkom domu, zaista žele zauzeti oštar stav prema Rusiji, ova povoljna situacija za Kremlj mora biti ukinuta.

The Hill

Amandman 42ruski plinSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo tako
4 godine prije

Ako Rusija prestane isporučivai plin Europi u svom “avanturističkom i agresivnom djelovanju”? 😆😆
Brod luđaka i dalje plovi, ista posada, isti putnici

DrLove73
4 godine prije

“eliminirati potrebu za internim izvorima energije” – nista ja ovde nisam razumeo. Cemu tacno doprinosti taj amandman?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI