U Njemačkoj jača konsenzus da je Merkel kapitulirala pred ucjenama Washingtona

Angela Merkel
9 komentara

Ranije ovog tjedna je opširnu izjavu o ovom pitanju dao predsjednik Istočnog odbora njemačke ekonomije Oliver Hermes.

„Amerikanci žele prodavati LNG u Europi, a izgradnja odgovarajućih terminala je planirana i u Njemačkoj. Ako se pritisak na konkurente na tržištu pojača, entuzijazam za zajedničke projekte sa Sjedinjenim Državama može nestati “, rekao je novi predsjednik spomenutog odbora Oliver Hermes, te dodao „kako se sankcije Washingtona protiv Sjevernog toka 2 usvajaju bez savjetovanja i protiv jasno izražene volje najvažnijih europskih saveznika“.

Naime, problem je nastao kada je američki Kongres za obrambeni proračun za sljedeću godinu uveo sankcije za Sjeverni tok 2 i Turski tok, pravdajući tu odluku „namjerom da se zaštiti europska energetska sigurnost“.

U studenom su Sjedinjene Države objavile da ruski plin može i treba ostati dio raznolikih izvora energije u Europi, ali Washington nastoji “ojačati neovisnost, suverenitet i energetsku sigurnost europskih zemalja i stoga poziva na veću diverzifikaciju”. To bi bio izgovor za borbu Sjedinjenih Država protiv Sjevernog toka 2, premda, po svemu sudeći, govorimo o pokušajima lobiranja za isporuku skupljeg američkog ukapljenog plina u Europu.

Prvi se oglasio čelnik Istočnog odbora njemačke ekonomije Oliver Hermes, koji je, kao što smo naveli, rekao da će ovakve odluke Washingtona imati negativan utjecaj na ekonomiju Nemačke i EU u cjelini, što će neminovno dovesti do „urušavanja američkog imidža među saveznicima i odustajanja od zajedničkih projekata“.

Sada se Hermesu pridružila i „Njemačko-ruska industrijska komora“, koja je kritizirala uvođenje američkih ekstrateritorijalnih sankcija za projekt Sjeverni tok 2 i pozvala vladu kancelarke Merkel na odgovor.

„Sankcije protiv Sjevernog toka 2 udar su za Europu i Njemačku kao američkog bliskog saveznika. Vrijeme je da Berlin i Bruxelles zauzmu jasan politički stav i odgovore ciljanim mjerama. U pitanju je neovisnost cijele europske energetske politike”, navodi predsjednik „Njemačko-ruska industrijska komora“ i čelnik grupe OMV Rainer Seele.

Steffen Kotré, glasnogovornik frakcije Alternativa za Njemačku u Bundestagu za energetske pitanja, rekao je da je situacija oko plinovoda Sjeverni tok 2 dokaz o kapitulaciji Njemačke pred Sjedinjenim Državama.

Kotré je rekao kako su “pokušaji torpediranja tako važnog projekta za Njemačku trebali natjerati kabinet i kancelarku Angelu Merkel da istog trenutka povikne: “Ne, to neće ići!”

Kako je napomenuo Kotré, kancelarka Merkel je 2018. “jasno stavila do znanja da je plinovod gospodarski projekt koji se odnosi samo na Njemačku i Rusiju, a sada je Berlin kapitulirao pod pritiskom Sjedinjenih Država, koje su željele Sjeverni tok 2 povezati s destabilizacijom u Ukrajini“.

Predstavnik Alternative za Njemačku je naglasio da stabilnost Ukrajine nema nikakve veze s tim i drugim gospodarskim projektima.

Iz Alternative za Njemačku su poručili „kako zadaća vlade kancelarke Merkel nije samo braniti, već i zastupati interese Njemačke“.

Podsjetimo, Angela Merkel  tvrdi kako je, bezobzira na Sjeverni tok 2, potrebno očuvati tranzit plina kroz Ukrajinu.

Uz to, Kotré je komentirao i protjerivanje dvoje zaposlenika ruske ambasade u Berlinu, rekavši da je vlada s tim potezom zatrovala odnose s Moskvom,

„Nažalost, klima u odnosima s Rusijom je trovana od strane savezne vlade dugi niz godina. Rusija se uvijek odabrala kao meta, čak i prije nego što se na stolu pojave dokazi. Uvijek se treba držati presumpcije nevinosti, kako u istrazi ubojstva u Moabitu, tako i u slučaju trovanja Skripala u Salisburyju“, rekao je njemački zastupnik.

Dodao je da će eskalacija napetosti biti “još jedan korak ka konfrontaciji kojeg Njemačka ne bi trebala poduzeti”.

Steffen Kotré je pozvao Njemačku da “bliže surađuje s Rusijom, na istinsku usuradnju”, nazvavši postupke vlade kancelarke Angele Merkel “politički pristrane”.

Njemačka je 4. prosinca dvojicu zaposlenika  ruskog veleposlanstva u Berlinu proglasila „persona non grata“, jer Rusija navodno nije pomogla u rješavanju slučaja ubojstva bivšeg čečenskog terorista Zelimhana Hagošvilija u kolovozu ove godine u Berlinu.

Moskva je poručila kako je Hagošvili organizator terorističkog napada na moskovski metro i godinama je tražila njegovo izručenje, što je Berlin odbio učiniti. Iako je nakon protjerivanja ruskih diplomata iz Berlina Rusija rekla kako neće poduzeti recipročne mjere protiv njemačkih diplomata u Moskvi, jutros je njemački veleposlanik u Rusiji pozvan u ministarstvo vanjskih poslova, gdje mu je rečeno da će ruske vlasti ipak odgovoriti istom mjerom i protjerati dvojicu dužnosnika njemačkog veleposlanstva iz Moskve.

Berlin: Ako SAD potvrde sankcije za Sjeverni tok 2, to će minirati projekte za američki LNG

Njemacka protjerala ruske diplomate zbog ubojstva čečenskog terorista u Berlinu

ruski plinSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
4 godine prije

Hahaha, pa ona je operativac tame kao i svi u Teutoniji još od franačke, SVI! Jedino nije bio Arminijus jer je taj udario na tadašnju vedetu tame rimljane koji su bili ono što su danas kauboji.

Laki Topalović
4 godine prije

Možda i nije, ali ima onih koji postaju nestrpljivi, dok Merkelm, po njenom osobnom uvjerenju, misli da vodi pragmatičnu politiku. Alki nije jednom pogriješila, prvo s Ukrajinom , misleći da će to biti EU, da SAD neće toliko uzeti maha, 2015. s migrantima da ne govorim , Grčka??, to je ionako bio plan, pa je sve ispalo kako treba. Jaka je, sli nije dovoljno mudra, da isproba SAD, kao Erdogan npr, pa da kaže nema više Ramsteina. OK , ne trebate nas “braniti”. Tko će ih ionako napasti? Pa bi se tamo zamislili, a ne u Njemačkoj. Kaže Erdogan da će potjerati američku vojsku iz Incirlika. Neće, zasada, ali ajd vjeruj da neće ako ga pritisnu previše.

samo tako
4 godine prije

Svaka država, trtka i pojedinac širom svijeta dužni su isplati novčani iznos u proračun Usanije, kupe li i jedno jaje koje nije snijela usanijska kokoš. Iznos če biti utvrđen aktom ministarsva financija do kraja tekuče kalendarske godine

4 godine prije

Kako god okreneš, netko babu Anđu drži za jaja.

Oportunista
4 godine prije

Tandara broć. Nista od toga. Neće Merkel ništa reći USA. Oni su vazali Amerike i to je to. Sve ostalo je prazna priča.

denis
4 godine prije

Svi znamo da su ameri špijunirali Merkelicu i pitanje je što su saznali o njoj i čime ju možda drže u šaci.

DonaldJr
4 godine prije

Thx God for Donald Trump, taj čovjek je tu da švaba prestane dizat slinavu nosinu koju posvuda potura

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI