fbpx

Bez obzira na cijenu i zimu, Rusija upozorava na prekid tranzita plina preko Ukrajine

Smrznuti čovjek

Njemačka je odlučila kako se neće suprotstaviti EU direktivi o plinu, ali tako što je istu uključila u svoje zakonodavstvo i sada regulatorna agencija Berlina na državnom teritoriju preuzima ovlasti Europske komisije. Stoga nema nikakvog „poraza Njemačke“, kako su se prerano poradovali u Kijevu, kao što smo opisali u zasebnom članku odmah nakon usvajanja ovog zakona u Bundestagu.

Nijemci su jednostavno pronašli novu rupu u zakonu koja će spasiti plinovod „Sjeverni tok 2“ od nepravedne devastacije. Hoće li Berlin uspjeti? Naravno da hoće, obzirom da će o eventualnim tužbama, protutužbama i žalbama, što može trajati godinama, odlučivati njemački sudovi, a mogućnost da daljnje žalbe nadnacionalnim arbitražnim tijelima ne daje nikakva jamstva za uspjeh.

Što se Kijeva tiče, situaciju s plinom je komentirao ruski predsjednik koji završava dvodnevni summit čelnika skupine BRICS u Brazilu.

„Postoji rizik od zaustavljanja tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu. Naime, ukrajinski Naftogaz s novim tužbama samo pogoršava situaciju u pregovorima s Gazpromom o novom ugovoru“, rekao je na kraju summita grupe BRICS ruski predsjednik Vladimir Putin.

Istovremeno je napomenuo da Rusija nije spremna zaključiti sporazume po bilo čijem zakonodavstvu.

“Ako Ukrajina uspije primijeniti europsko zakonodavstvo kod kuće, a oni bi to mogli učiniti u preostalom razdoblju, pa dobro. Vezali su se za Europu, a ne za nas. Neka to urade, spremni smo za to, ali ne ovisi sve o nama. Stoga, vjerojatno postoji rizik od tranzitnog prekida”, rekao je Vladimir Putin.

„Postoje li prijetnje o prekidu tranzita ili ne? Rekli smo već mnogo puta da smo spremni s Ukrajinom raditi na tranzitu našeg plina u Europu, kao i na isporukama u samu Ukrajinu. Štoviše, po cijenama nižim od onih po kojima Ukrajina prima ruski plin, ali kad ga kupuje obrnutom isporukom od Europe. Rekli smo im da ako ih budemo opskrbljivali izravno, možemo smanjiti cijenu za 25%”, rekao je ruski predsjednik.

Vladimir Putin je rekao i kako je nemoguće istovremeno preusmjeravati plin iz Ukrajine u Europu i obrnuto, nazivajući to potpunom glupošću.

“Želim da svi razumiju da nije to moguće. Plin ne može teći na pola puta u jednom smjeru, a na pola puta u drugom. To su gluposti i apsolutno je nerealno”, rekao je Putin.

Napomenuo je da ruska strana zna kako se to tehnološki provodi.

“Ulazi plin, a zatim se napravi petlja, odnosno obilazna cijev u koju oni pumpaju plin. Ali ovo je sovjetski plinovod i ima svoj tranzit, grana se na cijeli teritorij Ukrajine, a oni tamo računaju i zatim pričaju kako je plin došao iz Europe. Ovo je glupost. To vrlo dobro razumijemo, samo ne napravimo buku zbog toga kako ne bismo pogoršali situaciju”, dodao je Vladimir Putin.

Početkom listopada je Gazprom objavio da je novi ugovor za tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu moguć samo ako obje strane otkažu svoja potraživanja u plinskoj sferi, uključujući antimonopolsku kaznu u iznosu od 7 milijardi dolara, koju je Kijev izrekao Gazpromu. Međutim, izvršni direktor Naftogaza, Jurij Vitrenko, zapravo je uskratio Rusiji pravo na mirnu nagodbu u parnici, a onda je usred iste te parnice tražio novi ugovor s Gazpromom.

Na sastanku sredinom studenog o plinskom poslu predstavnici Rusije, Ukrajine i Europske unije nisu postigli napredak u ključnom pitanju međusobnog odbacivanja tužbi, rekao je europski izvor u Bruxellesu.

No, sastanak se održao prije nego je Danska dala potrebno zeleno svjetlo za izgradnju Sjevernog toka 2 u svojim vodama i prije usvajanja zakona u Bundestagu kojim Berlin odlučuje što će biti s plinovodom koji povezuje Rusiju i Njemačku.

Uzevši u vezu sve te čimbenike, vjerojatnost da će do 1. siječnja 2020. plinski sporazumi između Rusije i Ukrajine biti u potpunosti zaključeni je vrlo upitna.

U nedostatku tranzita, Ukrajina obrnutom isporukom više neće moći primati povratni plin iz Poljske, Slovačke i Mađarske, kao do sada, a to je oko 10 milijardi kubnih metara godišnje. Ranije su Europljani jednostavno Kijevu preprodavali ruski plin. Međutim, već od siječnja 2020. Mađarskoj i Slovačkoj će ponestati goriva, pa će zaboraviti na Ukrajinu.

Poljska također neće imati viška plina i jedina opcija za Kijev je dogovoriti kupnjom američkog ukapljenog plina iz poljskog terminala. Trenutno ovaj terminal još uvijek nije pun, ali će cijena takvog plina biti nevjerojatno visoka.
U slučaju plinskog rata je neizbježna i panika, te nestašica plina tijekom povećane zimske potražnje, što će dovesti do naglog rasta cijene plina na europskom spot tržištu.

U svakom slučaju, sve potrebe ukrajinskih potrošača neće pokriti američki LNG, jer kapacitet LNG terminala jednostavno nije dovoljan.

Naravno, poskupljenje energenata će ostaviti traga na ukrajinsku industriju i gospodarstvo, koji će se suočiti s vrlo ozbiljnim izazovom. Rast cijena energije dovodi do smanjenja konkurentnosti proizvodnje, istovremeno će se povećati računi korisnika stambenih i komunalnih usluga, kako pojedinaca, tako i industrijskih poduzeća, što će dovesti do smanjenja domaće potražnje, kako potrošačke tako i industrijske. Ovo je scenarij kojeg si Kijev ne može priuštiti.

Za Europsku uniju, prekid plinskih odnosa između Rusije i Ukrajine također može biti vrlo tužan, iako su europski potrošači bolje zaštićeni od smrzavanja.

Prvo što će Europljani učiniti jest napuniti plinovod Opal punim kapacitetom, a velike količine plina će opet teći kroz „Sjeverni tok 1“.

Prošle godine je plinovod pokazao da može pumpati čak i više od projektiranog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara.

Drugo, Gazprom će dobiti plin iz podzemnih skladišta u Europi u koja je upumpavao povijesno rekordne količine.

Treće, Gazprom može kupiti i LNG kako bi ispunio svoje obveze iz ugovora s Europljanima. Konačno, europske zemlje se dijelom mogu prebaciti i na druge izvore energije. Dakle, europski potrošači možda neće primijetiti nikakvu krizu. Ali će ipak imati skuplji plin.

U EU će biti više panike nego stvarnog manjka plina, ali se određeni problemi mogu pojaviti u velikom broju zemalja jugoistočne Europe, posebno u Srbiji i Mađarskoj. U najgorem slučaju mogu postojati privremene restrikcije plina za industriju. U svakom slučaju, cijena spot plina u EU ove zime će vjerojatno biti rekordna, a to nije dobro za gospodarstvo.

Konačno, kako će Gazprom i Rusija preživjeti ovu zimu bez ukrajinskog tranzita?

Plus Gazproma je u tome što će moći prodati sve što prolazi plinovodima, ali i ono što je nagomilao u podzemnim skladištima, pa čak i ruski LNG iz kompleksa „Jamal LNG“, jer je Novatek obećao da će Gazpromu u teškom trenutku prodati plin. To je logično, jer plin koji se ukapljuje u postrojenjima Novateka dolazi iz bušotina Gazproma, stoga ovo“povećanje“ nije nikakvo iznenađenje.

Međutim, problem bi mogao nastati ako ove količine ne budu dovoljne, a potražnja u EU će ovisiti o vremenskim prilikama. Tada će trebati kupiti plin s tržišta i Gazprom će morati uzeti skupi plin na europskom spot tržištu za 400 dolara i prodati ga svojim kupcima pod ugovornoj cijeni od manje od 200 dolara. Naime, cijena ruskog plina se neće mijenjati, jer je propisana ugovorom i vezana za cijene nafte, a da se to ne primijeti.

U najgorem slučaju, Gazprom može trpjeti gubitke tijekom prva tri mjeseca 2020. godine, možda zato što neće prodavati dodatne količine plina ili zato što će morati ispuniti ugovorne obveze kupnjom skupljeg plina na licu mjesta. Gazprom će možda morati platiti novčane kazne za manje isporuke kao dio ugovornih obveza prema Mađarskoj i Srbiji, iako treba vidjeti hoće li Budimpešta i Beograd tražiti taj novac.

Ako se europska podzemna skladišta isprazne, Gazprom će u roku od godinu dana moći nadoknaditi količinu izvoza, a potražnja za plinom će se povećati zbog aktivnog ubrizgavanja i ta ista podzemnih skladišta plina.

Za Rusiju je bilo koji scenarij osim sadašnjeg sasvim prihvatljiv. Ako tranzit preko Ukrajine potpuno prestane, moguće je mirno razvijati isporuke novim plinovodima. Ako se tranzit održi, onda to definitivno neće biti pod trenutnim uvjetima i Ukrajina će ili morati znatno smanjiti carine ili uvesti ozbiljne popuste na količinu tranzita.

Gazprom i Rusija bi se mogli suočiti s problemima oko imidža, jer će njihovi rivali, ako je bude, sigurno iskoristiti ovu priču. Rusija će biti kriva za sve grijehe u Ukrajini i Poljskoj, baltičkim državama, čak i u Sjedinjenim Državama.
S druge strane, ova će zima pokazati što će se stvarno dogoditi na europskom tržištu ako Bruxelles i dalje bude kočio plinovodne projekte i bude poticao opskrbu ukapljenim plinom u Europi. Zbog toga je važno pokretanje punog kapaciteta oba „Sjeverna toka“, zajedno s drugim krakom „Turskog toka“.

U završetku smo govorili radikalnim scenarijima, ali se oni u pravilu ne ostvaruju. No, najvjerojatnije je da Rusija i Ukrajina neće moći potpisati ništa i vjerojatno više neće biti tranzita preko teritorija Ukrajine.

Stoga, hoće li se realizirati najgori scenarij plinskog rata više ovisi o vremenu. Ako zima bude blaga, tada će sve strane sukoba kroz sezonu grijanja proći manje ili više mirno, ali tu govorimo o krajnjim potrošačima topline i električne energije, odnosno stanovnicima EU i Ukrajine. Ako bude surova i hladna, posebno s mogućim mrazovima u ožujku, onda možemo očekivati katastrofe, a to znači da će patnje običnih potrošača energije biti neizbježne.

Bundestag usvojio zakon kojim preuzima pune ovlasti nad „Sjevernim tokom 2“

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

I ako prekinu tranzit plina zima će doći .

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Gretica kaze da nece doci zima.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  tihobl

sta zna dijete sta je -15ºC??

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Čitam Poljska posle 2022. ne planira saradnju sa Rusima.
Elem…takođe čitam Hong Kong danas potvrdio da se nakon 2008. prvi put nalaze u recesiji….ima li ko zadovoljan postugnutim!?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Siniša

Poljaci misle izgraditi plinovod do Norveske. To sto ce 2025. norvezani preastati izvoziti plin njih ne brine. 3 godine naovisnosti nema cijenu.
Svabe drugacije razmisljaju: do 2030. trebace ili jos 5 sjevernih tokova ili ukinuti moratorijum na nuklearke. Sracunali su povecanje potrosnje energije i smanjenje proizvodnje u Sjevernom moru i dobili brojeve koji im kazu da im treba ST7.

znalac
Gost
znalac
1 godina prije
Reply to  tihobl

Besmisleno je porediti tupave Poljake koji od mrznje prema Rusima ne vide dalje od nosa i Nemce koji su jedna od najnaprednijih nacija . Pre 3 godine boravio sam u Japanu u gostima Metropoliten Univerzitetu inace zivim dugo u USA
putujem svetom podosta obisao sam 6 kontinenata i preko 100 drzava . Ako teorije o visim rasama piju vodu onda su Japanci zaista visa rasa . Nemci i Rusi bi mogli biti tu odmah iza ( ali cisti Nemci ne ova mesavina sa imigrantima ) a ostatak sveta gde spadamo i mi Balkanci je tupava gologuzija . Kad sam se vratio iz Japana u USA , doletim ja u Srbiju i tako caskam sa drugarima pitaju me za japance . Kazem veca je razlika izmedju japanaca i nas ( ostalih glupaka) nego izmedju nas i zivotinja.
Neki se ljute , ali to je njihovo pravo . A Poljaci ce se tek ujesti za jezik kad im “mentori” padnu ( USA) pa se nadju izmedju cekica i nakovnja , znate vi vec koje su to drzave . Samlece ih . No stara poslovica kaze :” sve u svoje vreme “.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Siniša

ostvarila se strategija čeličnog kancelara
švabama ne treba afrika za sirovine
kad imaju rusiju
i na njihovu plinu
zarađuju više od njih
uzeli im ukrainu
tako da više ne mogu biti velesila
samo izvor sirovina
ali zato imaju velike dolarske rezerve
plus30%

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Daj se potrudi malo, ovo je preinfantilno i za tebe. I trolanje mora imati nekakav standard, hebemu.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Ivo

reci dragi ivo
što te boli
koja te činjenica smeta

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Ha ha

nesto ti kiseo taj osmjeh…..

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  mmne

Nisu ni nasi kucni trolovi kao sto su bili

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  mmne

“nesto ti kiseo taj osmjeh…..”

uvijek se sjetim gladne ruske djece

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Ukrajina ima svoj plan. Tuzili su Gazprom na 17 milijardi u razlicitim procesima do sada. Posto se svi Procesi kod evropskih sudova odrzavaju jasno je da ce sve procese dobit. Uz to ce podnjeti nove tuzbe zbog prekida isporuke plina. Tako ce skupit oko 20 Milijardi a istovremeno ce pred Ukrajincima i citavim svjetom prikazati Ruse kao podle i pokvarene sto dozvoljava da se ukrajinski narod smrzava. Ukrajinci nemaju namjeru da se dogovore.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Ma nece se Ukri smrzavati. Poljaci misle na njih. LNG terminali rade 100 na sat u Poljskoj, uskoro i u Rvackoj. Bit će plina iz škriljca kao u priči. Samo ima jedan samo?? E a ko če to platit?

znalac
Gost
znalac
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Pa jer se neki vasi nisu hvalili najuspesnijom turistickom sezonom u istoriji neovisne vam drzave . Puni ste para , plate velike pravi mali raj , pa zar vam nece ostati nesto para i za grejanje . Ili su te price o uspesnoj sezoni , zajebancija da bi se samo napakostilo komsijama . Gde su vam te sile milijarde od turizma .

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Nadopuna. Sa nekih 20 Milijardi koje ce Ukrajina u sljedecic 5-7 godina od Rusije kasirat mogu mirno da opuste visak radnika, prodaju cjevi za staro zeljezu i Naftogaz moze sljedecih 20 godina da zivi u miru. Nemaju nikakvu odgovornost i nastat ce 2-3 nova bogata Oligarha.

ray
Gost
ray
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Nece oni videti nikakve pare od Rusa. Sta ce da urade, da im uvedu sankcije? Pa vec su ih uveli. Da ukinu uvoz ruskog plina? Pa nisu ludi evropljani da to urade, i placaju skuplji.

Evo ima par godina da je Gasprom kaznjen sa par milijardi,sto nisu platili? Nemaju para mozda…

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije
Reply to  ray

Postovani Ray to neide tako lako kako mnogi misle. Ako Ukrajinci dobiju proces protiv Gazproma (a to hoce) onda ce Naftogaz zatraziti smrzavanje Gazpromovih racuna u svim bankama Evrope. Sve Banke se moraju povinuti toj presudi. Moze se dogodit da odjednom Naftogaz postane veliki Akcionar Sjevernog Toka. Rusi nemogu nista protiv toga da poduzmu.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Moze EU zaplijeniti Sjeverni tok i dati ga Ukrajini, to nije sporno. Problem je sto ce rusi sacekati 5-6 godina da se isrpazne norveske busotine i da izgrade plinovode prema Kini, Korejama i Japanu, a onda trajno gase isporuku plina Evropi i ostavljaju im cjevovode kao suvenir.

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Nerazumim minuse. Ja sam u srcu za Ruse ali znam kako svjet funkcionira. Koliko je meni poznato Firma na koju je uknjizen Sjeverni Tok ima sjediste u Svicarskoj. Ako Naftogaz pokaze Presudu da in Gazprom duguje 10 Miljardi onda imaju pravo to potrazit u Svicarskoj. Onda ce se izracunati koliki je akcijska vrjednost firme i to se uknjizi na ime Naftogaza. Tako jednostavno funkcionise svjet. Zasto Rusi ni u ludilu vise nece pristati da ugovore budu sudovi u Evropi zaduzeni. Ali ce Rusi dok isprave krive Drine jos godinama placat kazne koje ce donosit ti komicni sudovi.
Zato Rusi traze da Naftogaz odustane od svih tuzbi ako hoce da imaju Tranzit.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Zgvaca, presude su presude, samo ih treba neko i sprovesti. Kako misliš da će ukropi preuzeti ST2? Čak i ako bi uspjeli doploviti tamo s namjerom da uzmu cijevi, Sjeverna flota bi ih pomela u pauzi za čaj, dok bi za združene nato snage dostajalo jedno popodne. A plin je u Rusiji… nitko nije toliko suicidalan.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Polaziš od pretpostavke da su presude u korist Ukrajine gotova stvar. A nisu. Europa je uvijek bila sebična i spremno će pustiti u kanalizaciju bilo koji prirepak koji joj ugrozi interese.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  zgvaca

OPA….
EVO JOS JEDNOG
ZGVACA , JESI LI DOBRO PLACEN??

.

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije
Reply to  FATIH

Radim u Svicarskoj i imam dobru placu. Ali za razliku od tebe imam i kulturu. Imas nesto konkretno da kazes ili samo provociras?

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Akcionari nisu samo Rusi,i ostali su u igri,nisu Rusi ludi,Naftogaz vec sada pusi, Gasprom bi davno propao da EU nema svoj plan,Putin nece dozvoliti da se Ukri smznu,samo narod nece imati novca da plati,jer ce ih njihovi guliti, Rusi su krivi,ovce su za sisanje.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije
Reply to  zgvaca

U slučaju blage zime, tko zna. Nitko nije u stanju prognozirati dalje od Božića. U slučaju oštre zime, ako ne bude dovoljno plina zbog Ukra, ama nahebali su total (ne francuski Total, ali svaka pomoć na zapadu će bit će dobro honorirana).

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Plan u oblacima

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  zgvaca

hahaha…plan????…bas me zanima kako ce to ukri naplatiti…ono na proljece kad odmrzne…

znalac
Gost
znalac
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Da i mislim da ce Ukro-fasisti da bace Ruse na kolena . Kako da ne . Ima li EU nacina da naplati sta Rusima ako to Rusi smatraju nepravednim i nece da se povinuju . Dajte ne zasmejavajte nas sa barem malo mozga . Kad je neko beznacajno mali mogao da naudi velikome . Eno ima ga onaj tajkun vec kuka kako zapad Ukrajini nece dati pare a Rusija hoce .
Putin i igra na kartu strpljenja . Ove na zapadu Ukro-fasiste ( 5-8%) nemozes izmeniti . Na istoku ( ove koje ti fasisti zovu pobunjenicima) ima ih oko 30% su etnicki cisti Rusi . Izmedju zivi sirom Ukrajine oko 60% pravoslavnog naroda kojem nije ni do fasizma ni do zapada ni do Rusije vec do dostojanstvenog zivota kao i svim normalnim ljudima . E Putin igra na tu kartu pustice ih da se izmuce , izgladne ( vremenom , Putko ima i vremena i strpljenja) da se ispate i nagledaju i naslusaju zapadnih obecanja ( a dobice onu stvar da izbiju ici kao i sve sluge zapada ) . Onda kad padnu toliko nisko , sami ce ukapirati gde im je mesto . Ovaj tajkun vec serenda na glas . U svakom slucaju tih 60% pravoslavnih Ukarjinaca za koje se bore i zapad i Putin nisu beskrajne gluperde kao Poljaci i brzo ce skapirati sta im je ciniti . Skapirace i ko im je namestio Majdan i ostale stvari.
A onda svaka ptica svome jatu i polako od pocetka . Red , rad , disciplina , posao . Cenim da ce Ukrajina to skapirati u narednih najvise 5-10 godina ako ne i pre . Zivim u USA , i u kres semi sam sa jednom prezgodnom Ukrajinkom , komsinicom ( ona je doktorka odande ) od 38 godina i ona mi iz prve ruke prenosi dogadjaje odande . Tamo su joj roditelji , brat i svi ostali . Ona malo bolje zna i manje laze od novninara koji moraju pisati kako zeli onaj koj ih placa . Uvek bilo . Verovali ili ne .

Nema plina
Gost
Nema plina
1 godina prije
Reply to  znalac

@znalac ti si jedna srbenda bre badava ti putovanja i japan 6 kontinenata kad boluješ!

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Problem jest panika u veljači, ožujku pa čak i travnju poradi produženog mraza. Godišnja doba su se ponešto pomjerila, pa toplo razdoblje počinje sve kasnije. Bude li na Sjeverno-američkom kontinentu hladno, oni su stanju su pod bilo kakvim cijenama otkupiti sve na tržištu. Europa je također spremna ukinuti sva ograničenja, ako nikako drugačije, “testiranjem” plinovoda. Čak i RH bi mogla skuplji LNG, kojega neće biti kada treba, uvaliti nekome tko je dovoljno očajan.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Adriana

Neznam hoće li se i kako odraziti na naš LNG, ali eu je donijela odluku da neće financirati ništa što ima veze s fosilnim gorivima…
Nova vijest.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Luce :
Tko profitira od uspiješne pljačke kočije ?

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

advokati

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Lucija

Luce, ako im ponestane plina naci ce zaobilazni nacin, kao i Njemacka sa st2.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Da Gazprom, ili bilo koja tvrtka riskira kupovinu po 400 i prodaju po 200, bila bi odavno mrtva tvrta, a nadzor i uprava bi bili robijaši

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  samo tako

Nije istina, ako si potpisao fiksnu cijenu u ugovor kad je nafta bila 35 koliko po barelu. Tko je tada potpisao ugovor, fiksna cijena isporuke za 5 godina je ta.

znalac
Gost
znalac
1 godina prije
Reply to  samo tako

Gasprom je ozbiljna firma i postuje ugovore . Inace ne brini ti za njih , pre desetak godina ili malo vise dok su se rogatili sa kaubojima , ona gluperda Bush podize cenu nafte i napravi Gaspromu zestoku uslugu. U tih nekoliko godina Gasprom je zaradio toliko milijardi $$$ da moze da ne radi nista narednih 20 godina. A radi ce svakako . Te sume i kolicine za korekciju su za Gasprom , beznacajne . Mozda nisu za nas bednike ( Srbija, Hrvatska i slicne banana drzave) ali da Gasprom , pa mislim smesno zaista .

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije

Ne znam ni približno sve ugovorne obveze i “pravila” igre, koja su često čisti politički voluntarizam, ali znam sigurno samo jedno, a to je da Europa nema plina, da Rusi imaju (jeftiniji) plin i da ih je nemoguće samo tako zaobilaziti i varati. Dakle za zaključiti je da sa Rusima treba korektno trgovati i to je to. A što se tiče Ukrajine, Poljske, pribaltičkih država isl. oni imaju pravo da inzistiraju na svojoj državnosti isl., ali loše je to raditi preko plina i biznisa općenito.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

BANDEROVCI ZAR VAS NECE GRIJATI “DEMOKRATSKI PLIN:” OD VELIKOG BRATA?? 😂😂😂😂😄😄😄😄😄😃😃😂😂😁

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

Rusija se treba okrenut tranzitu svoga plina za Aziju a izdrkanu EU pustit freaking mafiji.

znalac
Gost
znalac
1 godina prije
Reply to  Pi-zdro

Pa to vec rade eno gasovod samo sto nije pusten . Da mi cemo nauciti Kineze i Ruse sta da rade . Mi Srbi i nase komsije Hrvati . I jedni i drugi ne vredimo koliko usrane gace nekog osrednje pametnog Rusa a da ne govorim o Nobelovcima i naucnicima . Napravise cudesa , otidose u svemir , imaju oruzija da uniste sve nas ostale i sad cemo mi da ih ucimo kako da stanu na kraj beskrajno glupavim Ukrajincima i komsijama Poljacima ( najvece korisne budale na planeti) .
Gospode Boze , gde si na nebesima

Borivoje
Gost
Borivoje
1 godina prije
Reply to  znalac

Puna su ti usta Hrvatske jel srbine, svaka tvoja rečenica mi i Hrvati ili Hrvati i mi. Nema MI borivoje bre. Tvoja borba je u tvojoj glavi. Nemav vše nikad mi ej bre!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik