Eskalirao sukob zbog Sjevernog toka 2 – SAD Njemačkoj prijete sankcijama

garnell
42 komentara

Američki veleposlanik u Njemačkoj, Richard Grenell, zbog svojih kritika politike njemačke kancelarke i njemačkih političkih i poslovnih elita je često optuživan od strane nekih stranačkih čelnika i medija da se ponaša kao upravitelj američke kolonije i da izlazi izvan okvira diplomatske komunikacije.

No, Grenella očito ne pogađaju te optuže. U najnovijem intervjuu za njemački časopis Focus je američki diplomat izjavio kako bi se prije nekoliko desetljeća na Zapadu smatralo apsurdnim da Europa Ruskoj Federaciji dopušta ono što čini danas. “Ovo je jednostavno nezamislivo”, izjavio je visoki američki diplomat.

Američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell je ponovno zaprijetio sankcijama njemačkim tvrtkama koje sudjeluju u izgradnji ruskog plinovoda Sjeverni tok 2, izvijestio je Focus.

“S točke gledišta Sjedinjenih Država, ovaj plinovod ne samo da transportira plin, već i povećava rizik od sankcija”, izjavio je visoki američki diplomat u intervjuu za njemački magazin.

Osim toga, plinovod Sjeverni tok 2 će navodno europske zemlje učiniti ovisnima o Rusiji, upozorio je Richard Grenell.

Američki veleposlanik u Njemačkoj je također razmotrio ulogu koju je odigrao bivši njemački kancelar Gerhard Schröder i opisao je kao nešto “nevjerojatno”.

Američki diplomat je kritizirao i neodlučnost Europske unije u odnosima s Ruskom Federacijom.

“Prije nekoliko desetljeća bi bilo bi apsurdno reći da je Europa dopustila Rusiji da zauzme Krim, obori putnički zrakoplov, manipulira izborima i da se koristila kemijskim oružjem. To je bilo jednostavno nezamislivo. Danas vidimo da se upravo to i dogodilo”, izjavio je američki veleposlanik u Njemačkoj.

U pojašnjenju izjave američkog veleposlanika je Focus naveo kako je čelnik Bijele kuće, Donald Trump, zaprijetio EU prstom i natjerao je da u većim količinama kupuje američki LNG, prenosi Focus. Trumpu je bilo dovoljno da zaprijeti carinama na europske automobile i čini se da su Europa i Njemačka već odigrale sve svoje karte i kapitulirale, rekao je autor članka Gabor Steingart.

Međutim, ove tvrdnje nisu točne, jer je u veljači izvoz ukapljenog plina iz Rusije u EU premašio količine koje su europske zemlje uvezle iz Sjedinjenih Država, a tržište i dalje održava istu dinamiku. No, Gabor Steingart je uvjeren da su EU i Njemačka kapitulirali pred Trumpom.

“U velikoj politici nemoguće igrati bez blefa. Iskusni poker igrač se pretvara da su njegove karte pobjednička, što protivnike tjera na obranu i povećava njegove šanse za pobjedu”, objašnjava autor članka Gabor Steingart.

“Upečatljiv primjer je Donald Trump, koji je samo s prijetnjom da će uvesti carine na europske automobile bacio Europsku komisiju na koljena. Cijeli svijet je gledao ponižavajući spektakl kada je predsjednik EK Jean-Claude Juncker pokušao zadovoljiti američkog predsjednika, nudeći mu “produbljivanje suradnje”. Obećao je u pisanom obliku da će Europska unija iz Sjedinjenih Država uvoziti ukapljeni prirodni plin u većim količinama. Trump zauzvrat nije ponudio ništa. Samo je odgodio prijetnje carinama dužnosti, barem na neko vrijeme”, nastavlja njemački autor.

Čelnik Bijele kuće je EU uspio okrenuti oko malog prsta, uvjeren je Steingart. Nakon sastanka s Trumpom i Junckerom, količina američkog LNG-a koju je kupila Europa povećala se za 272%. EU je 2018. godine je za isporuke američkog ukapljenog plina platila 800 milijuna dolara, a do sada su europske zemlje kupile američkog LNG-a za 250 milijuna dolara”, piše Gabor Steingart.

Ali ovo su vrlo male količine u ukupnoj potrošnji plina u Europskoj uniji i uglavnom je riječ o jednokratnim kupnjama bez sklapanja dugoročnih ugovora. Tako je ruski terminal Yamal LNG u veljači kupcima u EU isporučio 1,41 milijun tona LNG-a, odnosno 19 pošiljki. Ovo je bio rekordan broj isporuka najvećeg poduzeća za ukapljivanje prirodnog plina u Rusiji. Drugi je bio Katar s 18 pošiljki od 1,33 milijuna tona, a Alžir i Nigerija su imali 18 i 16 pošiljki LNG-a u EU. Istodobno, isporuke LNG-a iz SAD-a su u veljači u 9 pošiljki iznosile samo 0,64 milijuna tona i pale su se na najnižu razinu od studenog 2018. godine, što su podaci koje Gabor Steingart ne uzima u obzir.

Postigavši takav uspjeh, Amerikanci nastavljaju povećavati pritisak. Američki tajnik za energetiku Rick Perry osudio je izgradnju Sjevernog toka 2 i pozvao je njemačke vlasti na izgradnju više terminala za primanje LNG-a. Perry je priznao da je američka energija skuplja od ruske, ali je s političkog stajališta “sigurnija” i rekao: “Ako ste samo zabrinuti za jeftiniju kupnju plina, tada nećete izvesti BMW, Mercedes ili bilo koji drugi lijep automobil iz Europske unije.”

“Njemački ministar gospodarstva Peter Altmayer je već najavio da će olakšati isporuke američkog plina svojoj zemlji. Izgradit će se novi terminali, a Europska komisija će pomoći u financiranju. Čini se da se Europa i Njemačka više i ne brane, već su odavno otkrile svoje karte. Oni govore o partnerstvu, a ovo je zapravo kapitulacija”, brzopleto zaključuje autor članka Gabor Steingart.

Tumačeći s istom logikom nadmudrivanje između Trumpa i Europske komisije i Njemačke, moglo bi se reći da su se u Berlinu složili da će izgraditi terminale za američki LNG, a financirat će ih Europska komisija. Tako su odgodili uvođenje carina na automobile, a kao znak dobre vjere su europske zemlje kupile nekoliko pošiljki američkog ukapljenog plina. Poznato je da je od ideje do izgradnje LNG terminala u Europskoj uniji znaju proći godine i desetljeća, a sve se zadrži na projektnoj dokumentaciji, studijama o utjecaju na okoliš i slično. Reći da su Nijemci kapitulirali je previše, ali su ovakve izjave korisne u kontekstu američkih prijetnji sankcijama njemačkim tvrtkama koje grade Sjeverni tok 2.

Projekt je zapravo gotov. Rusi su posljednji počeli polagati cijevi u svojim vodama, nakon što su se uvjerili da europski partneri neće odustati. I konačno, ovdje treba pojasniti da plin, ukapljeni ili plinovodni, ne kupuju vlade, već plinske kompanije i krajnji kupci. Naravno, političke odluke su također važne, čak i presudne za izgradnju bilo kojeg plinovoda. Ali je Berlin odavno rekao kako je Sjeverni tok 2 komercijalni, a ne politički projekt. Pri tom stavu je ostao do danas.

Za Wintershall je Sjeverni tok 2 posebno važan za Europu

Izvršni direktor naftne i plinske tvrtke Wintershall Dea, koja je nastala spajanjem dviju tvrtki, uvjeren je u prednosti Sjevernog toka 2 za Europu. U intervjuu za njemački list Handelsblatt je Mario Meren opisao plinovod kao “dobar, i važan” za kontinent, jer će osigurati plin za industrijska središta, što je posebno važno zbog odluke o napuštanju ugljena kao izvora energije.

Zajednička tvrtka Wintershall Dea, nastalo spajanjem Wintershalla i Dee, nastavit će sudjelovati u izgradnji kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2, izvijestio je njemački list Handelsblatt.

Podsjetimo da je ovog tjedna austrijski OMV potvrdio da je uplatio dodatnih 41 milijun eura za izgradnju plinovoda, nakon što je prošle godine u projekt uložio 275 milijuna eura.

Predsjednik Odbora izvršnih direktora naftne i plinske tvrtke Wintershall Dea, Mario Meren, rekao je novinarima: “Sjeverni tok 2 je po našem mišljenju trostruko važan. On je dobar, ispravan i važan za Europu.”

S njegove točke gledišta, plinovod je još jedan kamen temeljac europske plinske infrastrukture. Ovaj će projekt pomoći u osiguravanju povoljne opskrbe Europe plinom.

“Oni koji ne žele Sjeverni tok 2 će nastaviti koristiti ugljen”, rekao je čelnik tvrtke.

Handelsblatt navodi kako su se sporovi oko izgradnje plinovoda, koji bi trebao povezati Rusiju i Njemačku, rasplamsali novom snagom neposredno prije održavanja europskih izbora. Između ostalog, kandidat za predsjednika Europske komisije Manfred Weber je najavio namjeru da će, ako pobijedi u utrci za ključno mjesto u europskim institucijama, blokirati projekt plinovoda.

Prema riječima Merena, nema ništa novo u činjenici da se Sjeverni tok 2 koristi u političkim prijeporima.

“Međutim, industrijski centri poput onih u Njemačkoj i cijeloj Europi ne bi trebali biti ugroženi”, upozorio je u intervjuu za Handelsblatt.

U isto vrijeme, Meren je skrenuo pozornost na činjenicu da će nakon napuštanja ugljena Europi trebati još više plina.

“Plin iz Norveške i tranzit plina preko Ukrajine je dobar, a plin iz Rusije kroz Sjeverni tok 2 već je loš? To nisu razgovori u kojima je moguće odgovorno voditi industrijsku politiku”, rekao je direktor tvrtke Wintershall Dea.

Kako podsjeća list, Wintershall, naftna i plinska tvrtka sa sjedištem u Kasselu, već više od 30 godina ulaže u poslovanje s Rusijom. Sam Mario Meren je istaknuo pozitivna iskustva suradnje s ruskim tvrtkama proteklih nekoliko desetljeća.

“U Gazpromu i Lukoilu imamo izvrsne partnere. Wintershall Dea će nastaviti uspješnu priču koju smo s Wintershallom započeli u Rusiji”, uvjeren je čelnik njemačke tvrtke.

Sada se polaganje Sjevernog toka 2 nastavlja, a Meren ne sumnja u uspjeh projekta, zaključuje Handelsblatt.

Nasljednica Angele Merkel podržava Sjeverni tok 2

Annegret Kramp-Karrenbauer

Samo dan prije prijetnji američkog veleposlanika Richarda Grenella sankcijama njemačkim tvrtkama, predsjednica njemačke vladajuće stranke CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, podržala je projekt Sjeverni tok 2.

“Nije važno je li to sada naš prioritet ili ne, ali mi podržavamo ovaj projekt”, rekla je Kramp-Karrenbauer Osim toga, čelnica CDU je jasno stavila do znanja da je plin sve više važan za Njemačku, posebno zbog ostvarenja ciljeva napuštanja ugljena i nuklearne energije.

Nasljednica Angele Merkel je spomenula kako Sjeverni tok 2 svakako izaziva zabrinutost u brojnim zemljama, poput Ukrajine ili Poljske. Bild napominje da Kijev izražava najveću zabrinutost zbog projekta, ali ne samo zbog straha od gubitka značajnog dijela prihoda od tranzita ruskog plina. Kako piše list, ruski plinovod koji prolazi ukrajinskim teritorijem oduvijek je bio neka vrsta “osiguranja” za Kijev, jer Rusija nije mogla samo “odrezati” zalihe, jer bi to značilo i obustavu isporuka u Njemačku i Austriju.

Osvrnuvši se na ovaj problem, Annegret Kramp-Karrenbauer je ukazala na činjenicu da se Angela Merkel “jako trudi osigurati da Ukrajina dobije sigurnosna jamstva”.

Međutim, kao što smo naveli, nisu svi njemački demokršćani pristaše projekta. Na primjer, Manfred Weber, koji je kandidat stranke CDU za predsjednika Europske komisije, kaže da će iskoristiti sav utjecaj, ako pobijedi u utrci za predsjednika, kako bi promijenio politiku glede novog plinovoda.

Annegret Kramp-Karrenbauer je kazala kako zajedničko sudjelovanje Merkel i Webera na europskim izborima neće biti problem. Također je istaknula kako su mnogi ugovori u okviru projekta Sjeverni tok 2 već potpisani, da je u plinovod uloženo mnogo novca i znatan dio posla je već završen.

Dakle, sljedeća faza bitke između Washingtona i Berlina može biti uvođenje carina na njemačke automobile ili sankcije njemačkim tvrtkama koje su gotovo izgradile svoj dio plinovoda i sada kreću u izgradnju plinovodne infrastrukture za isporuke plina korisnicima u Njemačkoj, južno do Austrije i zemljama srednje i istočne Europe. Upitno je kakve bi Washington mogao imati koristi od sankcioniranja važnih saveznika poput Njemačke? No, kako se izgradnja bliži kraju, a novi LNG terminali se grade samo u projektnoj dokumentaciji, Donald Trump će morati donijeti konačnu odluku o ovom pitanju. Čini se da ovo ipak nije partija pokera, koju su, kako tvrdi Gabor Steingart, EU i Njemačka već izgubili. 

Pogrešan izračun SAD-a – Rusija izbila na prvo mjesto u opskrbi LNG-om u Europi

“Novatek” planira “prepoloviti” cijene LNG-a za EU i Aziju i potisnuti SAD

Brojke ne lažu – Europa LNG terminale gradi ne za američki LNG, već za ruski

Kome u Europi opće treba američki LNG? 

LNGRichard Gernellruski plinSjeverni tok 2Wintershall
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alfa33
4 godine prije

Evo gledam sa prozora u Munchenu,počeo stampedo,ljudi se guraju,trče prema dućanu, znači počelo je,kupuje se,stvaraju se zalihe, jer kad počnu sankcije jesti ćemo travu i korijenje……ah,pardon,ipak je to samo subota ujutro i svi idu u tjednu nabavu…izvukli smo se ovog puta….do sljedećeg….

Šok
4 godine prije

njemačka gradi monopol
na distribuciji plina u evropi
i od toga neće odustati jer je to veliki novac
prijetnje sankcijama imaju dva kraja
nastradati će švabe i evropa ali i usa
zato mislm da su sankcije malo veći blef
usa plin je izgubio rat od švaba i rusije
ukrajinski plinovodi će ići u staro željezo
ili će ga kupiti rusi i švabe zajedno
poljaci ucjenjuju ruse zbog plina
da im ovi spuste cijenu
pa sklapaju poslove sa usa
što je fnancijski neodrživo
talijani i francuzi kupuju ruski plin
ruski plin za sada nema alternativu u evropi
možda jedino nešto malo alžirsko-libijski
ili arapsko-iranski ali dok je rata u sriji od toga nema ništa

Dopizdilomi
4 godine prije

Gospodo američani odgovor je jednostavan. Vi se zalažete za tržišnu ekonomiju, zaradu i kapital pa onda ponudite plin jeftinije od Rusa i kupit ćemo ga.

Alen
4 godine prije

Previse se svijet kreće neovisno od amerike da niti sve sankcije koje postoje neće moći to spriječiti..
To se zove multipolarni svijet…
Usa i ovi nasi lizatori americkog poredka gledajte i plačite..

Amater
4 godine prije

Toliko o slobodom tržištu i slobodnoj EU

blablabla
4 godine prije

…moglo bi se reći da su se u Berlinu složili da će izgraditi terminale za američki LNG, a financirat će ih Europska komisija…??? koji to novac zaraduje europska komisija da bi placala skupi i nekvalitetni usa plin??? europska komisija, par ljudi koje nitko nije izabrao platiti ce usa plin? ovo mora da vam je greska

mike
4 godine prije

dovoljno je samo ispratiti situaciju u francuskoj i sa njihovim nuklearnim elektranama da bi se doslo do zakljucka koliko je francuska ovisna o ruskim energentima…

Brainstorm
4 godine prije

prisiljavanje na kupovinu americkog LNG me podsjeca na situaciju pred sam pocetak americkog rata za nezavisnost. uzrok neka bude zahtjev britanije da amerika posluje sa funtama, odnosno da se zaduzi za iznos u cirkulaciji, ali povod je britanski zahtjev da americke kolonije otkupe britanski precijenjeni caj. otud i pojam tea party.
energetska neovisnost je nuzna svakoj zemlji ne samo radi politike. uvoz energenata predstavlja veliki odliv kapitala. zato bi bilo dobro proizvoditi svoju energiju. kako se obnovljiva energija ne pokazuje dovoljno masovnom mora se ici na nuklearnu. lose sto njemacka odustaje od nuklearne energije (ili mozda nesto znaju o fukushimi sto mi ne znamo – mozda je fukushima bila sabotaza, upozorenje?).

Splitexpress
4 godine prije

Skoro bi i Njemačka trebala odlučiti na koju će stranu?Ameri očekuju na njihovu a ja nisam siguran da Nijemci neće izabrati raspad NATO-a i novi savez,iskoristiti situaciju da se riješe Amera sa grbače?

Moreno
4 godine prije

”U najnovijem intervjuu za njemački časopis Focus je američki diplomat izjavio kako bi se prije nekoliko desetljeća na Zapadu smatralo apsurdnim da Europa Ruskoj Federaciji dopušta ono što čini danas. “Ovo je jednostavno nezamislivo” ”

Ovo je više nego jasan dokaz kako su pri rušenju berlinskoga zida odnosno završetka hladnoga rata Ameri držali fige u žepu.

Isto ka da SSSR u raspadu odnosno RF u stvaranju nije dopustila Europi ujedinjenje Njemačke i početak neke drugačije međusobne poglede od onih priko nišanske sprave . . . ovi Ameri su čudo . . .

krezubi glasac
4 godine prije

Kaubojski ambasadori u drzavama svijeta rade kao presjednici i kraljevi u zemljama gdje sluze ? Pa nisu njemci budaletine kao poljaci da kupuju skupi i prljavi plin koji se vozika preko pola planete za eu. Ili jos ludje ameri kupe ruski plin i onda preprodaju kao americki. Hahahahaaha
Mene kao malog covjeka sa losom placom zanima jeftini plin a to je sad ipak sa istoka. kineski,ruski,mongolski je.. me se.

samo tako
4 godine prije

“Upravitelj” američke kolonije prijeti a projekt ide svojim tokom, možda malo sporije od planiranog
Upravitelji njemačkih kolonija ne prijete, oni ubiju projekt u začetku
Germany the first, real politic

eirgnuwerugnqiwerngfqerfqerugfqeurgfue
4 godine prije

Za sve one koji žive u Zagrebu i okolici piju vodu koja nije sa Sljemena nek ih ne iznenadi kad uskoro budu imali mjehuriće plina u vodi iz slavina.

kralj satire
4 godine prije

Cekaj jeli ovo reketar ili ambasador ? Salji im to kuci da bleji. Dopizdili su i Bogu i vragu vise sa ucjenama. Ponudi jeftiniji i dobio si njemce kao kupce stedljive i radisne.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

“An error occurred, please try again later” ?
🙂

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Diplomat je muškarac koji uvijek pamti ženin rođendan.
Ali nikad njene godine.

Mikojan
4 godine prije

Ima EU odgovor za to ali prvo mora potopiti največi nosač američkih aviona na planeti, Britaniju koja vrlo uspješno odrađuje posao za usa potkopavajuči EU.

Eurp
4 godine prije

Al tvrdnja Amera kako ce europa zavisiti od ruskog plina ,Pa moji ameri Rusija jeste evropa i ovo je Evropski Plin,americka strah od Definitivnog ujedinjenja Rusije sa Ostatkom kontinetna,bi bio kraj Americke invazivne politike

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI