Plan Kijeva je godinama dobivati besplatan plin od ruskog Gazproma

Gazprom
38 komentara

Po svemu sudeći, novog sporazuma između ukrajinskog Naftogaza i ruskog Gazproma za isporuke plina od 1. siječnja 2020. neće biti. Što će to značiti za stanovništvo i industriju Ukrajine, nije teško pretpostaviti. Međutim, umjesto da postigne povoljan sporazum, koji bi Kijevu od tranzita donosio veliku zaradu na godišnjoj razini, ukrajinski Naftogaz se odlučio na drugu strategiju za namaknuti potrebna sredstva.

Ukrajina je spremna razgovarati o odustajanju od najnovijih zahtjeva u iznosu od 12,2 milijarde dolara koje traži od Gazproma pod jednim uvjetom, rekao je izvršni direktor Naftogaza, Jurij Vitrenko.

„Rekli smo da ne možemo zaboraviti tih 12,2 milijardi dolara. Razmotrimo mogućnost kako ćemo dobiti 3 milijarde dolara i dodatnu odštetu. Ali ako žele da se odreknemo 12,2 milijarde dolara, kakvu ćemo naknadu dobiti?”, rekao je Vitrenko u izjavi za ukrajinsku državnu televiziju u kojoj se referirao na 3 milijarde dolara koje je Naftogaz od Gazproma do sada dobio „prema odluci Arbitražnog suda u Stockholmu i treba ih isplatiti Kijevu“.

Naime, Naftogaz je podnio novu tužbu protiv Gazproma pred Arbitražnim sudom u Stockholmu, kojom ukrajinska strana traži preispitivanje tarifa za tranzit plina, kao i razne isplate naknada u ukupnom iznosu od 12,248 milijardi dolara.

Kremlj je naglasio kako rusko vodstvo tvrdnje Kijeva o plinskom pitanju smatra apsurdnima i neprihvatljivima.
S pravne točke gledišta, situacija bi bila prilično jasna, stari ugovor istječe u ponoć 31. prosinca, a novi za 2020. godinu nije ugovoren. Međutim, Kijev tvrdi kako će u slučaju prestanka tranzita plina kroz ukrajinski sustav za transport plina od 2020. putem Arbitražnog suda tražiti od Gazproma odštetu u iznosu od 11,8 milijardi dolara, rekao je Jurij Vitrenko, izvršni direktor Naftogaza Ukrajine.

Prema Vitrenku, Ukrajina bi trebala biti spremna “na činjenicu da od 1. siječnja 2020. neće biti tranzita ruskog plina”, prema njegovim riječima, “takav se scenarij također razvija”. Istovremeno, najviši menadžer Naftogaza izrazio je nadu kako “do ovoga neće doći “.

“Ako Rusija zaustavi tranzit plina od 2020. godine, tražit ćemo od Gazproma odštetu u iznosu od 11,8 milijardi dolara plus kamate”, 19. studenog je za ukrajinski televizijski kanal ICTV rekao Vitrenko.

Dan ranije je Gazprom Naftogazu poslao službeni prijedlog za tranzit plina kroz Ukrajinu. Međutim, Kijevu je ponudu odbio kao „neprihvatljivu” .

Gazprom je skrenuo pozornost na činjenicu da je novi ugovor o tranzitu moguć samo ako obje stranke otkažu svoja potraživanja u plinskoj sferi, jer je i ruski koncern podnio svoje tužbe i čeka se pravorijek Arbitražnog suda u Stockholmu.

Naftogaz je u stvari odbio ruski prijedlog za komprimosnim rješenjem umjesto sudskih sporova, uvjeren da će Gazprom pristati na sklapanje novog ugovora ured sudske parnice.

Nakon toga je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio kako postoji visoki rizik od zaustavljanja tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu. Naglasio je da Naftogaz novim tužbama pogoršava situaciju u pregovorima s Gazpromom o novom ugovoru o kojem ovise zemlje koje su spojene na južni krak starog sovjetskog plinovoda „Družba“. Vladimir Putin je također podsjetio da je Rusija spremna smanjiti cijenu plina za Ukrajinu za 25%, što je Naftogaz odbio, smatrajući taj popust premalim, jer se njime neće moći kompenzirati navodni dug od 3 milijarde dolara, koliko Gazprom sada duguje Nafogazu, ali prema tumačenju presude od strane Kijeva.

Čelnik Kremlja je upozorio Kijev i na, kako je to nazvao, glupostima o obrnutim isporukama ruskog plina iz Europe, jer u Moskvi dobro znaju kako je građena plinovodna mreža preko bivše Ukrajinske SSR i da taj plin nikada nije ni dolazio do zemalja EU, već je jednostavno ostajao na teritoriju Ukrajine.

Od Nove godine će Gazprom, ako europski kupci žele kupiti ruski plin, a većina zemalja središnje EU nema druge opcije, onda će Gazpromu plin platit na ruskoj granici, potom se s Kijevom dogovoriti kako će doći do Mađarske, Slovačke do Češke.

Sinoć je ova tema bila središnja u informativnim programima ukrajinske i ruske televizije, stoga je, što se tiče europskih pantera Kijeva, važno naglasiti da je Vitrenko priznao kako Naftogaz na temelju presude iz Stockholma, prema kojoj Gazprom ukrajinskoj kompaniji mora isplatiti 3 milijarde dolara, ima problema s oduzimanjem imovine ruske kompanije u europskim zemljama.

„Nafogaz nije uspio oduzeti imovinu Gazproma u Njemačkoj, Poljskoj i Moldaviji i tako naplatiti naknadu od 3 milijarde dolara po odluci Arbitražnog suda u Stockholmu“, rekao je sinoć izvršni direktor ukrajinske kompanije Jurij Vitrenko.

Ovo uopće ne čudi, jer bi Njemačka, Poljska i Moldavija napravile korak koji bi ugrozio njihove interese, jer sve tri zemlje posluju s Rusijom, usprkos nekim prijeporima, ali samo između Varšave i Moskve.

Suština plana Kijeva je da su tamo sigurni u pobjedu pred Arbitražnim sudom u Stockholmu, što je vrlo rizičan korak, obzirom da spomenuti sud donosi „uravnotežene presude“ na tužbe i kontratužbe, tako da se na kraju nijedna strana ne može proglasiti apsolutnim pobjednikom. Izuzeci su samo slučajevi, ako ih je uopće bilo, gdje je jedna od strana prekršila sve ugovorne obveze i nije se imalo o čemu raspravljati.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je jučer kako Gazprom može isplatiti Naftogaz, ali će ukrajinska strana 3 milijarde dolara dobiti u plinu, a ne novcu. No, izjave o tome da će Gazprom ukrajinskoj kompaniji, ali nakon presude, morati dati 12,2 milijarde dolara je nazvao fantazijama Kijeva u očekivanju da im Rusija godinama isporučuje plin besplatno.

Sljedeći mjesec će biti presudan, ne samo za Ukrajinu, već i za europske kupce, koji trenutno ne strahuju zbog blage zime. Ali kada dođe to vala polarnih hladnoća, koje su postale pravilo svake godine, uz industriju i toplane će se potrošnja povećati, što znači da će postojeći plinovod Sjeverni tok i ove godine probiti granicu od 100% kapaciteta, a takva situacija će istovremeno ubrzati izgradnju i isporuke kroz Sjeverni tok 2 i kroz europsku dionicu Turskog toka.

A Ukrajina? Na to će pitanje stanovništvu i ukrajinskim poduzetnicima morati odgovoriti predsjednik Zelenski, njegovi ministri i izvršni direktor Naftogaza Jurij Vitrenko.

GazpromNaftogazruski plin
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
He He
4 godine prije

imaju odličan plan

Euro tagir
4 godine prije

Hm?

“što se tiče europskih pantera Kijeva”

Računam da bi ovo trebao biti “lupsas”.😜

Math
4 godine prije

Ak ponestane plina, a ugljena iz Donbasa već sad nema – mogu zaigrati ruski rulet i pojačat rad nuklearki…..dok ne pukne.

nije bitno tko
4 godine prije

Kmeče za ruskim plinom, a istovremeno priželjkuju da sve Ruse uguše u plinu.

nije bitno tko
4 godine prije

Nema više đabe plina. Bratu se ne zabija nož u leđa.

nije bitno tko
4 godine prije

Prodat če jim Amerikanci svoj demokratski plin.

skurija
4 godine prije

Na kraju će narod Ukraine dobiti puno skuplji Američki plin iz Poljske i svi će biti na dobitku samo narod Ukraine NE

preseren3
4 godine prije

Vrlo sam iznenadjen opisom situacije…
Poznajem oksfordsku studiju situacije, koja uzima u obzir neisporučene količine plina do EU kroz Ukrajinu..
Znači, zapadnu analizu.
Pogodbene kazne u pogodbi su vrlo visoke, u visini vrijednosti, koja Ukrajina potražuje, zato ta brojka… U korist Gazproma!
ZAŠTO ONDA NIJE PRIKAZANO POTRAŽIVANJE GAZPROMA???
Zar ovdje piše članak osoba, koja ne poznaje situaciju? Hmmm, pitam se o objektivnosti?

Lucija
4 godine prije

Meni ovo nije ništa jasno.
Znam da su Ukrajinci bili dužni 3 milijarde (?) za isporučeni plin.
Također ne vidim zašto bi dobijali bilo kakav popust, a kamoli 25%?

mars
4 godine prije

Jbg. i ja smislio plan da nadalje zivim brsplatno, uz pomoc tudjeg novcanika i grbace, al’ mi nesto ne ide – izgleda, nema vise budala.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Ukrajinci se nećkaju…….
Nećkati se:
Zna da hoće, al ispočetka kaže da neće.
P.S.
Tajna je u tome da se ne pretjera.
Da ne bude poslije, a što si me ono pitao……?

Ivi.tz
4 godine prije

I jadni i smiješni su ovi iz ukrajine. Sad nek vam vaši spasioci iz amerike daju plin j..o vas oni.tražili ste gledajte…

viktor
4 godine prije

Pose Nove godine, neko ce biti ”uvredjen” a bogami i ”iznenadjen”.

Alex
4 godine prije

Slučajna država sa bezveznim političarima uporno pili granu na kojoj sjedi čekajući da im Ameri vade kestenje iz vatre…Načekat će se.

Rusi protiv ukrajine
4 godine prije

Putin nece dati ukrajincem

Borac2
4 godine prije

Ukroklosari su godinama dobivali plin dzabalesko a nisu ni placali. Zatvorit plin i nek im victorija nuland salje boce.

Drazen
4 godine prije

Može besplatan gas, ali samo onaj prirodni, iz graha.

politicki nekorektan
4 godine prije

….postoji nacin da ukrosi imaju pune cijevi plina…samo trebaju ogromne kolicine graha…

tedi
4 godine prije

Kada zapici zima dobit ce plin a ne lovu.Rusi misle na ukrajinski narod, za*ebali su politicare pred zimu,jer bi ovi lovu,do kapci,penjezi pojte sem,mislim na Bajdena,a od plina nista,e onda bi picili mediji po zlim Rusima.zna Putin sa kim ima posla.Veci su im prijatelji ruski politicari od njihovih prodanih dusa,koje je “narod” birao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI