Bugarska: ”Odbijanje Južnog toka je bila izdaja. Moramo surađivati s Rusijom”

Južni tok
43 komentara

U obliku u kojem se polaže drugi krak plinovoda ”Turski tok”, koji bi preko Turske trebao isporučivati plin u Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Austriju, trebao bi povezivati ruski grad Anapu na Crnom moru s turskim gradom Lüleburgaz u europskom dijelu Turske, gdje bi se spajao s ”Južnim plinskim koridorom” i ispunio manjak isporuka plina koje azerbejdžanska polja u Kaspijskom moru nisu u stanju osigurati za EU.

No, sada je Bugarska otkrila da je napravila veliku pogrešku kada je povjerovala obećanjima Europske komisije kako treba djelovati solidarno i otkazati rusko-europski plinovod ”Južni tok”, što je Sofija i učinila.

S izgradnjom plinovoda ”Turski tok” Bugarska gubi ulogu distributera ruskog prirodnog plina na Balkanu, piše poljski specijalizirani portal Puls Biznesu.

Stoga je u ovom trenutku glavni cilj bugarskog premijera Bojka Borisova povezati svoju zemlju s ovim plinovodom. Ranije je bugarski političar uložio puno truda da blokira sve zajedničke projekte s Rusijom, ali povezivanje ruskog plinovoda preko Turske s Grčkom i Italijom percipira kao izdaja od strane Europske unije.

Sankcije protiv Rusije nisu ispunile svoju ulogu, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov. Prema njegovim riječima, trebalo bi graditi normalne i pragmatične odnose s Rusijom, piše portal Puls Biznesu.

”U posljednjih nekoliko godina sam s Rusijom imao prilično kompleksan odnos, ali pragmatizam zahtijeva da s njom gradimo normalne odnose”, rekao je Borisov i dodao ”kako se sve vrti oko nafte i plina”.

”U tim područjima se u svijetu događaju ogromne promjene. Mi već nekoliko godina u Europskom vijeću jednoglasno podržavamo sankcije protiv Rusije. Po mom mišljenju, one ne ispunjavaju svoju ulogu”, rekao je bugarski premijer.

Borisov je rekao kako je EU odbacila projekt ”Južni tok” kroz Bugarsku i pretvorila ga u ”Turski tok” koji će prolaziti kroz Grčku i Italiju.

”Tada smo se osjećali izdani, ali smo bili tihi. Počeli smo aktivno raditi na stvaranju distribucijskog plinskog centra u Bugarskoj. Prošli tjedan nam je Europska komisija omogućila pregovore o izravnom uvozu ruskog plina. Dakle, radimo pragmatično, inače će šteta za Bugarsku biti ogromna”, rekao je Borisov.

”Uvijek sam vjerovao da će Europa i Rusija trebaju imati pragmatične odnosi. Nažalost, krivnja nije naša, a rezultati su za Europu strašni. Ne bih želio komentirati odnos bilo koje druge europske zemlje i Rusije, niti ruske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Vjerujem da Bugarska vodi pragmatičan politiku, a moram dodati i da nikada nismo stvarali probleme za EU i NATO”, rekao je bugarski premijer.

U posljednjih nekoliko dana Borisov sve češće spominje gubitke Bugarske zbog otkazivanja izgradnje ”Južnog toka” kroz Crno more. Prije tri godine je Bugarska na preporuku EU otkazala ovaj projekt.

Rumjana Bačvarova, zamjenica premijera i ministrica unutarnjih poslova u prethodnom kabinetu Bojka Borisova, izjavio je kako je Borisov uspio uništiti sva tri glavna balkanska projekta s Rusijom. Sahranio je projekt naftovoda ”Burgas–Alexandroupoli”, izgradnja druge nuklearne elektrane ”Beleni” na Dunavu i na kraju ”Južni tok”.

S napretkom u izgradnji projekta ”Turski tok”, nakon što će se po završetku na njega spojiti Grčka i Italija, bilo je jasno kako će, kada plinovod krene s radom i kada se suspendira tranzit preko postojećeg ”Trans-balkanskog plinovoda” koji prolazi kroz Ukrajinu, Moldaviju, Rumunjsku i Bugarsku, Sofija izgubiti ulogu distributera prirodnog plina na Balkanu.

”U ovom trenutku je cilj Borisova to pokušati spriječiti. Prije nekoliko tjedana je rekao kako Bugarske s ”Turskim tokom” apsolutno nužna”, sažima poljski portal.

Naime, Bugarska će svakako izgubiti ulogu distributera za Balkan i dalje prema Mađarskoj, ali će barem ostvariti dio zarade od tranzita, iako puno manje od one koju bi imala da se na njezinom teritoriju nalazi plinsko čvorište za sve zemlje koje će se priključiti na ovaj dobavni pravac.

turski tok
FOTO – ”Turski tok” (zeleno) do Lüleburgaza i odvojak prema Bugarskoj i Baumgartenu u Austriji

Plinski rat – Jug Europe nema alternative plinovodu ”Turski tok”

balkanBorisovJužni tokPlinovodTurski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ludiagresivan
6 godine prije

Ne, ne. Treba suradivati sa amerikancima i kupovati njihov ukapljeni plin!

Podravec
6 godine prije

E, Bugari , poslije Je!!!! nema kajanja! Sad kad kola idu nizbrdo vi bi se priključili? Sad su vam i Rusi dobri? Ne ide to tako!

rodoljub
6 godine prije

Bojko Borisov, moron kao i vecina marioneta EU i Amerikenjaca .

Tadmur
6 godine prije

Koje garancije imaju Rusi da ih ovi neće ponovo izigrati?Nikakve,zato im i ne vjeruju više.

maskirani
6 godine prije

Bugarska ima suverenitet da donekle odluči o školskom programu a nema šta da se pita o gasovodima, to je van njihove ingerencije. U tom smislu, smatram da je ova vijest zamajavanje.
Gdje su tu Izraelci i Leviathan gas? Zar će oni mirno gledati kako Rusi snabdjevaju jug evrope umjesto njih? Ja mislim da je veća vjerovatnoća da Rusija zarati sa Turskom nego da završe taj Turski tok.

Strelkov
6 godine prije

Bugari ušli u Sofiju?

Crni žuti
6 godine prije

Jos samo fali da se Kolinda oglasi za neki krak plinovoda preko Hrvatske!Onda bi se covjek stvarno zapitao!

Crni žutokljunac
6 godine prije

Još samo fali da se Kolinda oglasi za neki krak plinovoda preko Hrvatske.Onda bi se čovjek stvarno zapitao!

tuf
6 godine prije

Bugari, uzivajte u EU clanstvu !
Otkad ste usli, hitna sluzba u Sofiji je pala na 2-3 vozila za cijeli grad. O tome je snimljen dokumentarac (pratili su ekipu jednog od preostalih vozila tijekom jednog radnog dana), sto najbolje pokazuje kakav porast europskih standarda ste dobili ! Bolje nego dobivati medicinsku skrb pod celicnom zavjesom ! Gubite mladez koja masovno odlazi iz drzave, vanjski dugovi vam nekontrolirano rastu – ali ostanite podanici euroatlantskih despota ! Samo hrabro ! Nastavite tako pa vas nece ni biti !

Miljenko
6 godine prije

Nije ni srbska vlast daleko od izdaje naroda ,kad tad ce im se suditi ,ako nista vise bice zabelezeni u istoriji kao izdajice svoje zemlje

Jirźi
6 godine prije

Bugarski problem nisi ni rusi ni ameri nego njihovo sluganstvo i uvlačenje u guzicu drugima ignorirajuči vlastiti interes

Andrej
6 godine prije

”Tada smo se osjećali izdani, ali smo bili tihi…” – Bojkov

Mene je prijatelj naucio kako se jedu govna. Postavite zdjelu ispred sebe i izaberete najvecu zlicu koja je primjerena vasim ustima. I krenete. Gutate zlicu, za zlicom i sutite, jer se ne zelite zagrcnuti. Amaterska je pogreska ako izabrete malu zlicicu, jer sa malom zlicicom gutanje iste kolicine znatno duze traje, te se posljedicno covjek lakse zamaze oko usta.
Stoga mi se cini krajnje nekulturno sto Bojkov sada govori punih ustiju, bez obzira sto zdjelu nesebicno nudi i svojim sugradjanima.

Andrej
6 godine prije

Umalo zaboravih, da je probem juznog toka Bojkov trebao rijesiti u krevetu sa svojom dugogodisnjom partnericom. Uzimajuci u obzir politicke prilike u Bugarskoj rekao bih da ga je Borislavova umjesto picom castila americkim utjecajem kao predsjednica bugarsko-americke kreditne banke.

robokap
6 godine prije

Ova karta nije tacna.Krim je deo Rusije a Kosovo deo Srbije ?!

zagi
6 godine prije

Da, da, treba kupovati američki plin tri puta skuplji ili dolaze sankcije!

Jupiter
6 godine prije

Bugarska poniznost prema moćnoj Americi i EU je razlog stopiranja južnog toka.Bugari kao Bugari uvek se priklone trenutno jačem.Ko zna možda uskoro ponovo ponizno ljube Ruse u noge.Bugarska posla!

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Idu Bugari 🙂
Uvijek se sjetim frenda koji je bio fasciniran bugarskom repkom sa SP-a 94, nazivao ih je “Drumski razbojnici”
Evo link ilustracije radi:
https://www.google.hr/search?q=bugarska+reprezentacija+1994&rlz=1C1ASRM_enHR656HR671&tbm=isch&imgil=OrxdjVyyUPJqcM%253A%253BdBcOu8gMc3XA1M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.vijesti.rtl.hr%25252Fsport%25252F172125%25252Fbugari-ilegalno-presli-granicu-i-srusili-tricolore%25252F&source=iu&pf=m&fir=OrxdjVyyUPJqcM%253A%252CdBcOu8gMc3XA1M%252C_&usg=__dtUEaPMzGH3rA6IbMJztjxRSOss%3D&biw=1440&bih=770&ved=0ahUKEwju9PSf5rfVAhXOERQKHakKBqsQyjcITQ&ei=lWCBWa7WDs6jUKmVmNgK#imgrc=OrxdjVyyUPJqcM:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Priča se da su roditelji plašili djecu slikama Trifona Ivanova, hahahaha…
Ima još jedna zanimljivost vezana za Ivanova. Navodno kad je prelazio u neki strani klub, tražio je u sklopu ugovora da mu naprave benzinsku pumpu, jer nije mu baš matematika dobro išla, hhahahahahaaaa…
Ovo je onako, malo za razonodu 🙂

Gost
6 godine prije

Hmm…I eto ti uskoro rata u Makedoniji, a kako je blizu Bugarske, nema smisla nastavljati s ovim projektom….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI