Burkina Faso raskinula vojni pakt s bivšim kolonijalnim vladarom

Burkina Faso
16 komentara

Burkina Faso se službeno odrekla sporazuma o vojnoj pomoći s Parizom i dala Francuskoj 30 dana da povuče svo vojno osoblje iz te zapadnoafričke zemlje. Francuske vlasti su navodno u srijedu dobile zvaničnu obavijest o odluci.

U pismu Ministarstva vanjskih poslova Burkinabea, datiranom u utorak, Francuska se obavještava da se Burkina Faso “odriče sporazuma o tehničkoj vojnoj pomoći koji je postignut u Parizu 24. aprila 1961.”, navodi AFP.

Ugovor je sklopljen samo nekoliko mjeseci nakon što je bivša kolonija Gornja Volta stekla nezavisnost od Francuske. Bio je to pravni osnov za francusku vojnu intervenciju u zemlji protiv džihadističkih militanata koji su terorizirali Sahel od promjene režima u Libiji 2011. koju podržava NATO.

Potez Ouagadougoua uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je Francuska spustila zastavu sa svoje vojnu bazu u blizini glavnog grada Burkinabea i povukla oko 400 vojnika koji su prethodno bili raspoređeni u misiji protiv pobunjenika. Ambasador Luc Hallade povučen je u Pariz na konsultacije sredinom januara, nakon što je Burkina Faso zatražila njegov odlazak.

Premijer Burkinabea Apollinaire Kyelem de Tambela navodno je proglasio Rusiju “razumnim” izborom novog partnera u borbi protiv militanata. Time bi Burkina Faso postala treća bivša francuska kolonija u Africi koja je pokazala Parizu vrata i obratila se Moskvi za vojnu pomoć, nakon Malija i Centralnoafričke Republike.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nastojao je da opiše proces kao “reorganizaciju” , a “ne povlačenje” s kontinenta. Francuska je nastojala da ima “smanjen otisak” u korist većeg prisustva “naših afričkih partnera”, rekao je u ponedeljak u Jelisejskoj palati, uoči putovanja u Angolu, Gabon i dva Konga kasnije ove nedelje.

Prošlog mjeseca, Pariz je optužio Moskvu za “neokolonijalnu političku umiješanost” u Africi, nakon što je Rusija proglasila doba francuskog imperijalizma završenom.

“Era kada su afričke zemlje morale nekoga pitati, posebno Francusku, prije nego što donesu suverenu odluku je završena”, rekla je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na brifingu za novinare početkom februara.

Burkina Fasofrancuskamacronrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
1 godina prije

Napredak, sljedeći korak napuštanje kolonijalnog franka?

Ante
1 godina prije

Sada će zaredati oružani napadi boraca za demokraciju u toj zemlji. To jest zaredati će teroristički napadi finaciran od strane dekoraterskog zapada.

vanja
1 godina prije

Afrikanci imaju više dostojanstva od evrope i Balkana.

tihobl
1 godina prije

Ako ne odu za 30 dana slijedi izvrsni postupak – pozvace vagnerovce da ih izbace na ulicu. Po Africi je velika potraznja za vagnerovcima i zato se zure da sto prije zavrse Bahmut iako ruskom generlastabu odgovara da melje ukrope u polukotlicu.

Max
1 godina prije

Lisica ne čuva kokošinjac.

1 godina prije

Burkina faso klipirala francusku..Do nedavno bi ovo bio vic..

Nekoime
1 godina prije

Tako je i Napoleon zapravo reorganizirao svoje snage, a ne panično pobjegao iz Rusije.

1 godina prije

Iran discovers world’s second largest lithium reserve,which would make it the world’s second largest lithium reserve after Chile

Konnte
1 godina prije

Najsiromasnija zemlja na svijetu. Dobro su ih Francuzi usrecili.

JJosip
1 godina prije

I šta sad iz ruku francuza, idu rusima u ruke…i opet nisu sami svoje gazde.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI