CGTN: Prosvjedi u Hong Kongu – Nakon zakona protiv maskiranja nasilnika je puno manje

Hong Kong protesti

Unatoč zabrani maskiranja, prosvjedi u Hong Kongu i dalje eskaliraju, ali sve manje ljudi sudjeluje u njima, prenosi CGTN. Kao što primjećuje dopisnik kineskog kanala Ge Yunfei, kako ih vlasti ne bi uhvatile, antivladini aktivisti često koriste kodne riječi i izraze. Na primjer, “Pepeljuga” znači da je vrijeme za bijeg i presvlačenje u običnu odjeću, a granate kućne izrade nazivaju se “vatrenom magijom”.

Dakle, u Hong Kongu se nastavljaju nemiri velikih razmjera koje nije spriječio ni novi zakon o zabrani nošenja maski. Kakva je, po vašem mišljenju, situacija s prosvjedima sada?

Ge Yunfei, dopisnik kanala CGTN: Da, mnogi kažu da zakon o zabrani maskiranja ne djeluje. Ali, čini mi se, iako se razina nasilja povećava, da broj prosvjednika opada.

Neredi su gotovo u potpunosti paralizirali prometni sustav Hong Konga. U vikend zadnja dva tjedna je metro zaustavljen u cijelom gradu. Mnogi stanovnici Hong Konga se žale. Kao što sam ranije rekao, danas je korporacija podzemne željeznice MTR izjavila da pokušava održavati promet na nekim linijama. Mnogi se žale zbog tih prekida.

Sada na ovim prosvjedima počinjemo promatrati jednu novu interesantnu pojavu. Naime, s porastom nasilja su se neki prosvjednici počeli pitati vrijedi li nastaviti ići u tako opasnom smjeru.

Osim toga, primijetio sam još jednu zanimljivost. Mnogi prosvjednici pokazuju puno domišljatosti u kreiranju kodnih riječi. Protuvladini aktivisti sada ih često koriste. Na primjer, riječ “ukrasiti” zapravo znači pisanje slogana ili opscenih izraza na zidovima i vratima trgovina.

Nazivaju sebe “mađioničarima”, jer kada bacaju domaće granate, koriste “vatrenu magiju”. Prema kodnim imenima, kada sakupljaju kamenje i bacaju ih na policiju, to je “magija zemlje”, a kada se bacaju staklene boce i vrećice s kiselinom, to se naziva “vodenom magijom”.

Obično se do sredine noći prosvjednici raziđu, skinu maske i crnu odjeću i oblače se kao obični građani. Kada dođe pravi trenutak, neki prosvjednici najavljuju “Pepeljugu”, što znači da je vrijeme da se vratite kući internetskim raspravama. To je ono što ovdje vidim. Dajem vam riječ, Zou Yue.

Zou Yue, CGTN: Hvala, Yunfei.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

12
Ostavite komentar

avatar
10000
 
5 Grupirani komentari
7 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
12 Komentatori
tediJumpingJackFlashdenisdenisMajk Majers Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
X3M
Gost
X3M

Pustit ce ih vlada da se jos malo ispusu.
Domace stanovnistvo vidjet da im samo Kinezi mogu osigurat mir i sigurnost.
Kamera tako i tako ima ko dreka.
Kad se sve to malo smiri i ispuse, ove najnasilnije ce samo pobrat ekipa sa crnim kombijima…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Kao da žele da stanovnici popi*de i da oni kažu da im je svega dosta. Nema javnog prijevoza, sve je stalo. Trgovine za vikend izgledaju kao u SSSR-u pred raspad ili u nas 1946. na bonove.

denis
Gost
denis

Kak ti znaš kak je bilo 46 kod nas.

Nezavisna Republika
Gost
Nezavisna Republika

Hong Kong treba da je nezavisna i slobodna Republika!

Ivek
Gost
Ivek

Tak je. Queens i Manhattan isto suverene države, kaj ne?

Stadtstaat
Gost
Stadtstaat

Pa tako je i Hamburg u Nemacki: Stadtstaat

Siniša
Gost
Siniša

Stvar njihovog dogovora.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash

Jel’ pri tom i demokratska kao npr. Guantanamo (latinsko ime za američku demokraciju), Okinava, Diego Garcia, Bikini itd.?

tedi
Gost
tedi

Da bi HK opet bio Engleska banka u Aziji.

muda labudova
Gost
muda labudova

nasilnika jr puno manje….. a koji su ovo JR nasilnici

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Daj čoviku masku i pokazat će ti pravo lice

denis
Gost
denis

Ne bih se baš u potpunosti složio sa naslovom . Mislim da je na nasilnike puno više od zakona djelovalo priopćenje vojske da bi se mogla umiješati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik