CGTN: Prosvjedi u Hong Kongu – Nakon zakona protiv maskiranja nasilnika je puno manje

Hong Kong protesti
12 komentara

Unatoč zabrani maskiranja, prosvjedi u Hong Kongu i dalje eskaliraju, ali sve manje ljudi sudjeluje u njima, prenosi CGTN. Kao što primjećuje dopisnik kineskog kanala Ge Yunfei, kako ih vlasti ne bi uhvatile, antivladini aktivisti često koriste kodne riječi i izraze. Na primjer, “Pepeljuga” znači da je vrijeme za bijeg i presvlačenje u običnu odjeću, a granate kućne izrade nazivaju se “vatrenom magijom”.

Dakle, u Hong Kongu se nastavljaju nemiri velikih razmjera koje nije spriječio ni novi zakon o zabrani nošenja maski. Kakva je, po vašem mišljenju, situacija s prosvjedima sada?

Ge Yunfei, dopisnik kanala CGTN: Da, mnogi kažu da zakon o zabrani maskiranja ne djeluje. Ali, čini mi se, iako se razina nasilja povećava, da broj prosvjednika opada.

Neredi su gotovo u potpunosti paralizirali prometni sustav Hong Konga. U vikend zadnja dva tjedna je metro zaustavljen u cijelom gradu. Mnogi stanovnici Hong Konga se žale. Kao što sam ranije rekao, danas je korporacija podzemne željeznice MTR izjavila da pokušava održavati promet na nekim linijama. Mnogi se žale zbog tih prekida.

Sada na ovim prosvjedima počinjemo promatrati jednu novu interesantnu pojavu. Naime, s porastom nasilja su se neki prosvjednici počeli pitati vrijedi li nastaviti ići u tako opasnom smjeru.

Osim toga, primijetio sam još jednu zanimljivost. Mnogi prosvjednici pokazuju puno domišljatosti u kreiranju kodnih riječi. Protuvladini aktivisti sada ih često koriste. Na primjer, riječ “ukrasiti” zapravo znači pisanje slogana ili opscenih izraza na zidovima i vratima trgovina.

Nazivaju sebe “mađioničarima”, jer kada bacaju domaće granate, koriste “vatrenu magiju”. Prema kodnim imenima, kada sakupljaju kamenje i bacaju ih na policiju, to je “magija zemlje”, a kada se bacaju staklene boce i vrećice s kiselinom, to se naziva “vodenom magijom”.

Obično se do sredine noći prosvjednici raziđu, skinu maske i crnu odjeću i oblače se kao obični građani. Kada dođe pravi trenutak, neki prosvjednici najavljuju “Pepeljugu”, što znači da je vrijeme da se vratite kući internetskim raspravama. To je ono što ovdje vidim. Dajem vam riječ, Zou Yue.

Zou Yue, CGTN: Hvala, Yunfei.

protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
X3M
4 godine prije

Pustit ce ih vlada da se jos malo ispusu.
Domace stanovnistvo vidjet da im samo Kinezi mogu osigurat mir i sigurnost.
Kamera tako i tako ima ko dreka.
Kad se sve to malo smiri i ispuse, ove najnasilnije ce samo pobrat ekipa sa crnim kombijima…

Nezavisna Republika
4 godine prije

Hong Kong treba da je nezavisna i slobodna Republika!

muda labudova
4 godine prije

nasilnika jr puno manje….. a koji su ovo JR nasilnici

Majk Majers
4 godine prije

Daj čoviku masku i pokazat će ti pravo lice

denis
4 godine prije

Ne bih se baš u potpunosti složio sa naslovom . Mislim da je na nasilnike puno više od zakona djelovalo priopćenje vojske da bi se mogla umiješati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI