Delegacija američkog Kongresa na turneji po Balkanu – Predstoji li čistka Obaminog kadra?

Delegacija SADa na Balkanu
12 komentara

Radio Slobodna Europa, poznatiji kao “Radio Langley”, na svojoj internetskoj stranci piše “kako je delegacija američkog Kongresa ove nedjelje posjetila zemlje Balkana kako bi se upoznala s izazovima vanjske politike i događanjima s kojima se ove države suočavaju”.

Delegacija koju predvodi kongresmen Bob Goodlatte, predsjedavajući Odbora za pravosuđe Kongresa, posjetila je Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, a posjeta je završena u petak na Kosovu.

“Tijekom sastanka s kosovskim ministrom u ostavci, Enverom Hoxhajem, bilo je riječi o posljednjim zbivanjima u regiji, kao i pokušajima Rusije da utječe na Balkan, suprotstavljajući se zapadnim zemljama i ometajući euroatlantske integracije zemljama Balkana”, prenosi Radio Slobodna Europa.

Također je bilo riječi o ostalim mogućim antizapadnim utjecajima na Balkanu i borbi protiv ekstremizma. Takozvano Ministarstvo vanjskih poslova Kosova je priopćilo da je Enver Hoxhaj američke kongresmene informirao o tijeku normalizacije odnosa Kosova i Srbije, te dodao “kako je Kosovo posvećeno tom procesu putem dijaloga kojim posreduju međunarodni partneri”. Kako se dodaje, “bilo je riječi i o bilateralnim odnosima Kosova i SAD, ulozi Washingtona u izgradnji mlade kosovske države i jačanju njenog unutarnjeg i međunarodnog političkog značaja, kao i američkoj podršci da Kosovo postane dio programa NATO pakta “Partnerstva za mir”

Američka veleposlanica u BiH, Maureen Cormack, izjavila je za Radio Slobodna Europa da je američka delegacija tijekom posjete Sarajevu obavila uspješne sastanke.

“Otišli su uvjereni da je važno da Sjedinjene Države ostanu angažirane na Balkanu i ovdje u BiH. Također su vrlo uvjereni u značaj američke diplomacije”, kazala je Maureen Cormack.

Tijekom posjete Makedoniji, delegacija se sastala sa samoproglašenim predsjednikom Sobranja, Talatom Xhaferijem, zastupnicima takozvane Socijalističke demokratske stranke Makedonije i albanske platforme, kao i specijalnom tužiteljicom, Katicom Janevom.

“Američka delegacija je razgovarala o jačanju vladavine prava u Makedoniji, vojnoj suradnji i procesu formiranja vlade”, stoji u priopćenju američkog veleposlanstva u Skopju.

Tijekom posjete Albaniji, delegacija američkih kongresmena je naglasila potrebu reformi pravosuđa i bavila se regionalnim pitanjima. Sastali su se s odlazećim predsjednikom Bujarom Nishanijem, izabranim predsjednikom Ilirom Metom, ministrom vanjskih poslova zemlje, ali i liderom oporbe koja danima prosvjeduje i bojkotira rad parlamenta u Tirani, Lulzimom Bashom.

“Članovi delegacije su pozvali sve strane da se okupe, razgovaraju o razlikama i nastave težak rad na demokraciji. Naglasili su važnost implementacije reformi u pravosuđu, jačanje vladavine prava, kao i važnost sudjelovanja svih stranka u demokratskim procesima”, priopćeno je iz američkog veleposlanstva u Tirani.

To bi bio izvješće o sadržaju posjete američkog izaslanstva zemljama u regiji koje još nisu dio Europske unije ili NATO pakta Radija Slobodna Europa.

Međutim, The American Spectator piše da je sve navedeno bio samo paravan za pravi razlog posjete, koja je u regiju došla istražiti aktivnosti američkih veleposlanika iz vremena Obamine administracije, te podružnica američkih nevladinih udruga i Georga Sorosa u regiji, kao i njihovo uplitanje u političke procese u navedenim zemljama.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Kongresa, republikanac Bob Goodlatte, vodio je delegaciju od 15 članova u hitnoj misiji u Grčkoj, BiH, Albaniji, Makedoniji, Kosovu i Italiji, kako bi se uvjerio u učinke Obamine administracije i štetu  koja se nastavlja činiti građanima, institucijama i regionalnoj stabilnosti.

Kongresna delegacija je turneju počela 6. svibnja, ali ne kako piše Radio Slobodne Europa, nego u sklopu desetodnevne istrage Kongresa.

Pomoćnik Ureda za pravosuđe je odbio komentirati o čemu je zapravo riječ, navodeći sigurnosne probleme. Iako su šest od devet članova delegacije republikanci, kao konzervativci Steve King i Tom Marino, priroda strane misije kongresne delegacije ovisi o State Departmentu, jer su u svim zemljama na dužnosti veleposlanici iz vremena Obamine administracije, a oni i dalje vode svoju politiku, koju nisu uskladili s novom administracijom. Teško je zamisliti da je delegacija dobila nepristrane informacije o lokalnoj politici iz veleposlanstva koja su oblikovala i još uvijek utječu na politiku svake od navedenih zemalja.

Državni tužitelj protiv američkog veleposlanstva u Tirani

Pravosuđe je bila posebna tema u Tirani, jer je ove godine između Glavnog tužiteljstva Albanije, politički neutralnog nacionalnog tijela, došlo do sukoba s američkim veleposlanikom u zemlju Donaldom Luom.

“Premijer Edi Rama je uz podršku američkog veleposlanika uništio nezavisnost našeg pravosuđa. Pod izgovorom reforme pravosuđa je u sudstvu provedena politizacija”, izjavio je tužitelj u Tirani za The American Spectator.

Edi Rama, bivši lider takozvane Socijalističke partije je blizak prijatelj Georga Sorosa, čija je mreža duboko prisutna u Albaniji i radi s američkim veleposlanstvom na nekoliko projekata, a tu je i USAID koji s 8,8 milijuna dolara na pomaže reformu pravosuđa.

“Kada smo izrazili stručna mišljenja koja se razlikuju od američkog veleposlanstva i stručna mišljenja o različitim pristupima, Donald Lu se razljutio”, rekao je albanski tužitelj.

Objasnio je da je Venecijanska komisija Europske unije dizajnirala reforme da se pravosuđe prilagodi europskom zakonodavstvu, što su podržali albanski tužitelji. Tužitelj je dodao kako je njegov ured pokušao dati prioritet borbi protiv kriminala i trgovine drogom, što je veliki velikih problem u Albaniji, dok je američko veleposlanstvo priopćilo da masovni uzgoj i izvoz kanabisa “nije američki problem”. Različite prioritete albanskog pravosuđa i američkog veleposlanstva je potvrdio i neovisni albanski internetski portal Exit. Donald Lu je na kraju kaznio tužitelje i suce koji se nisu slagali s njim i opozvao već odobrene vize za SAD za oko 70 sudaca i tužitelja, priznao je glavni tužitelj Adriatik Llalla.

U odgovoru je Llalla upozorio veleposlanika, optužujući ga za manipulaciju i ucjene u pismu objavljenom na internetskoj stranici Ureda i na konferenciji za novinare u veljači. Llalla je Donalda Lua također optužio za pokušaj da se spriječi njegov ured da istražiti korupciju s velikom kineskom tvrtkom, Bankers Petroleum. Čak je i The Washington Times nakon ovog sukoba prije tri mjeseca napisao članak “State Department kojeg je zarazio Soros se igra u Albaniji”.

Politička kriza u Makedoniji

Nezadovoljan što je naštetio samo svojoj zemlji, Edi Rama se okomio i na susjednu Makedoniju, gdje u agresivnom nastojanju da pomogne socijaliste i manjinske Albance izaziva duboku nestabilnost. Američko veleposlanstvo se općenito smatra za bazu Socijalističke demokratske stranke Makedonije, kao što je slučaj u Albaniji. Rama je sazvao sastanak tri makedonske političke stranke lokalnih Albanaca, koji čine oko 20 do 25% stanovništva, te izradio takozvanu “Platformu iz Tirane”, opasan separatistički dokument koji potkopava identitet Makedonije. Ove albanske stranke su tada odlučile koalirati s makedonskim “socijalistima” i traže pravo na formiranje nove vlade koja će srušiti vladavinu konzervativne stranke VMRO-DPMNE. Diljem zemlje se prosvjeduje i protiv “Platforme iz Tirane“, ali i protiv veleposlanika Jessa Bailya, koji je odmah po dolasku u Makedoniju krenuo s rušenjem konzervativne vlade VMRO-DPMNE. Makedonci su posebno zabrinuti za sigurnost, budući da SAD financiraju nevladine organizacije, njihovu “mobilizaciju” i “aktivizam”.

Predstavnik američkih Makedonaca Bill Nicholov je krajem travnja napisao: “State Department i američko veleposlanstvo u Makedoniji su se na prijevaru upleli u unutarnje poslove Makedonije, uzrokujući poremećaje i napad suverenitet Republike Makedonije”.

Nicholov poziva predsjednika Trumpa da promijeni politiku prema Makedoniji i zaustavi aktivnosti veleposlanika Jessa Bailya,

Kosovo

Prije američke delegacije, Kosovo je posjetio aktualni dužnosnik State Departmenta za europske i euroazijske poslove, Hoyt Brian Yee, koji je od strane službenika na Kosovu dočekan s oduševljenjem. Naravno, čak i na Kosovu lokalni dužnosnici reagiraju po američkim smjernicama. Na primjer, Yee je otišao u Prištinu koncem ožujka i raspravljao s lokalnim vođama koji su donijeli odluku da se sigurnosne snage pretvore u nacionalnu vojsku, čime bi se prekršio zakon i međunarodni akti.

Hoyt Brian Yee se službeno usprotivio toj ideji, ali se otvara pitanje zašto su SAD stvarale vojsku i osposobljavale i poticale na taj korak kosovske lidere sve ove godine? Američkom veleposlaniku Gregu Delawieu je lako objaviti šokantni video na YouTubeu u kojem se pojavljuje kao klaun dok raspravlja o antikorupcijskim planovima, ali sigurnost za sve koji žive na Balkanu baš i nije šala.

Bosna i Hercegovina

Još jedna američka veleposlanica koja izgleda kao da voli amatersku “hashtag diplomaciju” na društvenim medijima i javne sukobe s nacionalnim dužnosnicima je američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack, zemlji koju su SAD stvorile ovakvu kakva jest još u Daytonu i koja je američke porezne obveznike koštala 1,6 milijardi dolara “pomoći”.

U prvom tjednu dolaska u zemlju 2015. ona je objavila blog o obrazovanju u BiH, optužujući da je sustav diskriminirajući i etnički podijeljen. Oprostite veleposlanice Cormack, ali američka vlada je stvorila zemlju unutar koje je udarila etničke granice, nevidljive, ali na nekim mjestima visoke i jake kao Kineski zid i sve je u skladu s Daytonskom sporazumu.

Ove godine je došlo do šokantnog sukoba s vođom bosanskih Srba Miloradom Dodikom, koji je sada pod sankcijama američkog Ministarstva financija, čime se u toj zemlji stvorio problem u problemu. On joj je u svom stilu odgovorio “kako je neprijateljica Srba i nepoželjna u Republici Srpskoj“. Što je napravila Maureen Cormack? Možda dobar posao? Ne, nego samo još više podjela zemlji davno podijeljenoj voljom američke diplomacije.

Sve u svemu, veleposlanici iz doba Obame su uspjeli potaknuti etničke napetosti, posebno u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, oporavili svoje političke favorite, posebno takozvane “socijaliste” i članove Soroseve mreže u Albaniji i Makedoniji, koji uvijek smatraju “kako znaju što je najbolje za njihovu zemlju”.

Državni tajnik Rex Tillerson je nedavno priopćio da SAD većini drugih zemalja više neće nametati usvajanje američkih vrijednosti, ali američka veleposlanstva na Balkanu očito još nisu dobile ovaj dopis. Ako jesu, a oglušila su se o njega, onda će delegacija američkog Kongresa o svemu izvijestiti Trumpa i Tillersona, što bi konačno moglo dovesti do čistke opasnog Obaminog kadra. Možda i oni koji dođu na njihovo mjesto neće biti bolji, ali bi smjena Maureen Cormack, Grega Delawiea, Jessa Bailya i njima sličnih bila pravo olakšanje.

Američki utjecajbalkandelegacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarajevo
6 godine prije

sve su to iste fekalije, zato rijeci “Čistka” nema mjesta tu

Antonio
6 godine prije

Babicu, odakle vam doslo uopste da pitate sledi li cistka Obaminih kadra? Koji postupak vas na to navodi?
Kongresmeni su se susreli sa onima u Makedoniju koje je protezirao bas Obamin ambasador. I dali su mu podrsku.
Jednostavno, Vasington je samo pustio nove dobermane na protegnu noge do Balkana. Da nam pokazu zube i da odu… A ujedno da dobermani dobiju osecaj da su vazni i opasni…

Laki Topalović
6 godine prije

Ovdje i The Independent piše US Congressmen To Investigate USAID Activities in Skopje ????????

Laki Topalović
6 godine prije

Morat će Trump imenovat nove ambasadore, to je sigurno, hoće li biti bolji ili gori, vidićemo.

tuf
6 godine prije

Uplitanja ce biti jos vise, nikako manje.

subaru
6 godine prije

Dobar ovaj što se tužilac što opire kauboju u Tirani.

MilanCZ
6 godine prije

Koju demokracii Amerika predlazem,poput linije,iraka..Dávné 1989 godine Ante Markovič trazio 1 milijardu dolara pomocí dá nedodje do rata u Jugoslávii a americká administraci mu odgovorila:páře ce dobití oni kojí budu kupovali oruzje,pametnom dosta.Najebala je ona država gdje kauboji demokracii provode..jadnike smo sví na tom Balkánu,nema covjeka poput Tite dá nás udruzi i švů tu bagru i mafiju potjera u tří Pm a naše tzv.demokrste na goli otok,pa ví uvidjeli Onda napredka s ne sada dá mafije ,razni demokrati kroje naší sudbinu.

fopa
6 godine prije

Uklonite tu fotografiju, povraca mi se !!!

bato
6 godine prije

šteta če se stvarati od strane Washingtona sve god dok budu prisutni na balkanu USA i takozvane “nevladne udruge”, kadi bi se ih isteralo sa ovih prostora zajedno sa njihovom “demokracijom” balkan bi bio oaza mira. to je sva istina

Bill Clinton
6 godine prije

U Be-Ha mnogi su još u šoku… ne mogu da dođu k sebi od ljubavi na prvi pogled glede Obame-Osame, posebice muslimani… Razmatramo dodatnu terapiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI