Elon Musk se ne boji ‘posljedica’ slobode govora

Elon Musk
3 komentara

Šef Twittera Elon Musk rekao je da će nastaviti da daje kontroverzne izjave na platformi društvenih medija čak i ako to rezultira finansijskim gubicima. U utorak je odbacio optužbe za antisemitizam na američkoj televiziji CNBC.

“Reći ću ono što želim da kažem, a ako je posljedica toga gubitak novca, neka bude”, rekao je Musk Davidu Faberu za CNBC, dodajući kasnije da mu je “dozvoljeno da govori šta želi”.

Muskovi komentari uslijedili su ubrzo nakon što je u utorak izazvao široku osudu jer je opisao mađarsko-američkog biznismena Georgea Sorosa kao nekoga ko “mrzi čovječanstvo” i želi da “erodira samu strukturu civilizacije” svojoj publici od skoro 140 miliona pratilaca na Twitteru.

Musk je također uporedio Soroša – koji je donator brojnih ljevičarskih akcija u Sjedinjenim Državama i inostranstvu – sa super zlikovcem iz Marvel Comicsa, Magnetom. Ovo je izazvalo kritike od strane Davida Kayea, bivšeg specijalnog izvjestitelja UN-a za slobodu izražavanja, koji je Muskovu salvu na Twitteru opisao kao korištenje Soroša kao mamac za antisemitizam”.

Soroš dolazi iz jevrejskog porijekla u Mađarskoj i preživio je nacističku okupaciju svoje domovine u mladosti. Magneto je, za usporedbu, stripovski negativac njemačko-jevrejskog porijekla koji je preživio koncentracioni logor u Marvel Comicsu.

Napadi na Soroša se često nazivaju antijevrejskom propagandom, uključujući i Antidefamatorsku ligu, koja je u utorak optužila Muska za propagiranje antisemitskih oblika u svom napadu na Sorosa.

Ali Musk, koji se zalagao kao samoproglašeni “apsolutista slobode govora”, branio je svoj stav za CNBC i insistirao na tome da je “prosemit, ako ništa drugo” i da su njegovi stavovi o Sorošu “samo njegovo mišljenje”.

Musk, koji je dodao Twitter svom opsežnom poslovnom portfelju prošle godine te više milijardi dolara vrijednom preuzimanju, implementirao je od tada val mjera za smanjenje troškova u tehnološkoj firmi otkako je ugovor vrijedan 44 milijarde dolara bio žigosan. On je prošle sedmice za BBC priznao da je otpustio više od 80% radne snage Twittera otkako je preuzeo dužnost.

Dodao je da je Twitter “blizu” čak i prije predstavljanja sljedećeg mjeseca izvršnog direktora oglašavanja Linde Yaccarino kao novog izvršnog direktora kompanije umjesto Muska – i da namjerava zamoliti nekog od 6.000 zaposlenih koji su otpušteni zbog nedavnih smanjenja. da se vrate na Twitter “ako nisu previše ljuti na nas.”

elon muskeskalacijaSoros
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

“..ugovor vrijedan 44 milijarde dolara bio žigosan”

Ovjeren, zapečaćen.. Žigošu se krupniji papkari 😁

Max
10 mjeseci prije

Pa on je Židov ili kazar..

dulebg
10 mjeseci prije

Istina ne moze da vredja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI