Eskalaciju oružanih sukoba u Donbasu potvrđuje i OESS – Video (18+)

Debalcevo - prekid primirja
46 komentara

Protekla dva dana su ukrajinski vojnici dva puta pokušali probiti prve linije obrane Donjecke i Luganske Narodne Republike. U noći s 8. na 9. siječnja su uz potporu borbenih pješačkih oklopnih vozila posebne skupine pokušale ući u selo Kalinovka, područje sjeverno od Debalceva, ali su bile prisiljene na povlačenje.

Glavni stožer Luganske Narodne Republike je priopćio kako su se u posljednjih nekoliko dana intenzivirale obavještajne aktivnosti ukrajinskih snaga u smjeru Debalceva, uključujući korištenje bespilotnih letjelica.

Od katastrofalnog poraza početkom  2015. kod Debalceva, ovo je prvi put da ukrajinske snage u tom području pokušavaju probiti linije obrane lokalnih snaga. Napadi traju već više od dva tjedna, a na internetu se mogu vidjeti snimke napuštenih tijela poginulih ukrajinskih vojnika u tom sektoru.

U večernjim satima 10. siječnja su ukrajinske snage pokušale probiti obrambene položaje snaga Donjecke Narodne Republike u selu Spartak području, u blizini zračne luke Donjeck. Tijekom sukoba su poginula dva ukrajinska vojnika, a tri su ranjena.

“Ukrajinska vojska je u 18:45, nakon topnička pripreme projektilima 122 mm, pokušala okružiti tri skupine od 10 naših boraca u industrijskoj zoni u tom području. Naše jedinice su bile prisiljene uzvratiti vatru iz pješačkog oružja”, navodi se iz Operativnog zapovjedništva DNR.

U današnjem priopćenju iz Donjecka se upozorava na oštro pogoršanje sigurnosne situacije na liniji razgraničenja u Donbasu, gdje su ukrajinske snage više od 900 puta u danu otvorile vatru na teritorij DNR. To je izvijestio je zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva Eduard Basurin.

“Situacija u Donjeckoj Narodnoj Republici se pogoršala. Ukrajinske snage su u jednom danu primirje prekršile 911 puta, što je dvostruko više u odnosu na prethodni dan. U granatiranju naših položaja je ranjen jedan vojnik Oružanih snaga DNR”, rekao je Eduard Basurin.

Potvrdio je da su ukrajinske snage koristile topništvo i 11 tenkova. Osim toga, korištena su i borbena oklopna vozila.

Basurin je rekao da neprijatelj gomila vojnu opremu u južnim dijelovima linije razgraničenja. U selu Primorskoje, sedam kilometara od linije dodira, raspoređeni samohodni topovi “Gvozdika” kalibra 122 mm, dok su u selu Starognatovka, četiri kilometara od fronta, viđene haubice D-30 kalibra 122 mm i tri kamiona sa streljivom.

“Imamo informacije o njihovim planovima za razdoblje od 10. do 19. siječnja”,  rekao je predstavnik Operativnog zapovjedništva DNR.

Pod vatrom ukrajinskih snaga sigurnosti su bila sela Zajcevo, Ozerjanovka, Nižnetorecoje, Mihailovka i Dolomitno, sva u blizini Gorlovke. Potom Jasinovataja, te blizina gradskim naselja Žabičevo, Vasilevka, Krutaja Balka i selo Spartak, kao i sela Aleksandrovka i Trudovskoj, zapadno od Donjecka i područja zračne luke.

O pogoršanju sigurnosne situacije u svom današnjem opširnom izvješću govori i posebna misija OESS-a za Ukrajinu.

OESS potvrđuje povećanje kršenja prekida vatre između večeri 9. i 10. siječnja u odnosu na prethodno razdoblje u regijama Donjeck i Lugansk. Potvrđuju se civilne žrtve i štete na civilnim objektima. Misija je bila ograničen u svom kretanju u tri područja, ali nastavlja pratiti povlačenje oružja.

OESS govori o 700 eksplozija u regiji Donjeck između večeri 9. i 10. siječnja, što je puno više u usporedbi s oko 500 eksplozija u prethodnom izvještajnom razdoblju, uglavnom u područjima koja spominje i Eduard Basurin i trokutu Svetlodarsk, Debalcevo i Avdejevka-Jasinovataja-Donjeck.

Tijekom večeri i noći od 9. siječnja su se samo u centru grada Donjecka čule 52 eksplozije, a projektili su ispaljeni 10-15 km sjeverno-sjeveroistočno od gradskog središta.

OESS dalje navodi sva kršenja primirja i koje se, po mišljenju stručnjaka, oružje koristilo, ali ne želi potvrditi da se ukrajinske snage granatirale grad Donjeck i širu okolicu. Misija OESS-a potvrđuje da je prošlu noć granatiranje u Debalcevu trajalo više od 3,5 sata, te da je odjeknulo 316 neodređenih eksplozija 6-12 km sjeverozapadno od središta mjesta pod kontrolom DNR. Potvrđeno je i da je granatiranje Gorlovke trajalo više od 3,5 sata, te da je kod Avdejevke, koja je pod kontrolom vlade iz Kijeva, zabilježena razmjena vatre s 43 neodređene eksplozije. U tom je području ukupno ispaljeno 175 projektila s juga prema sjeveru i 140 projektila sa sjevera prema jugu.

Unatoč činjenici da su na liniju razgraničenja postavljene kamere koje bilježe putanju i broj ispaljenih projektila, OESS ne želi u javnost izlaziti s točnim podacima, nego govori općenito, uglavnom o broju eksplozija, projektila,  iz kojeg su smjera ispaljeni i kamo su bili upućeni. Međutim, činjenica da OESS potvrđuje stradanje civilnog stanovništva i razaranje civilne infrastrukture u regiji Donjeck sugerira da je većina granatiranja provedena od strane ukrajinskih snaga po civilnim područjima Donjecke Narodne Republike, osim ako snage Donbasa nisu granatirale same sebe i svoje obitelji u pozadini linija obrane.

VIDEO: Debalcevo / 21. 12. 2016. (18+):

https://www.youtube.com/watch?v=b4_GaoKw-tU

DolomitnodonbasLuganska narodna republikaMihailovkaNižnetorecojeOESSOzerjanovkaZajcevo
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarajevo
7 godine prije

NATO-ovo ponašanje prema Putinu je jednako ponašanju neke ljubomorne srednjoškolke. Srećom, i Putin je svjestan i te fore ne prolaze. Ostadoše mrtva tijela, al’ to je manje bitno…

čitatelj portala
7 godine prije

Obama nastoji učinit što više štete prije odlaska.
Isporuka oružja “pobunjenicima” u Siriji. Oputžbe Rusije za koješta. Protjerivanje ruskih diplomata. Aktiviranje sukoba u Ukrajini.
Obama je bio Obmana. 🙂

subaru
7 godine prije

Rusi će kad tad morati uzeti Novorusiju (do Dnjepra, Harkov, Odessa, Zaporožje, Dnjepropetrovsk) natrag. I onako su tu Ukrajinu stvorili komiji na zapovjed svojih tvoraca da bi tvorci sto godina poslije pravili novu hazariju. Novorusija je poklonjena ukrohazarima i treba da se vrati natrag majčici. Poljacima Galicija, Zakapartje mađarima i mirna bosna, ostalo nek uzmu sebi ukrohazari.

Rijeka
7 godine prije

Ovima na vlasti u Ukrajini bi trebalo dobro dati po surli i osloboditi Novorusiju.
Rusi moraju izbiti na rijeku Dnjeper, tu je ruska prirodna granica.

eu-Raj
7 godine prije

American soldiers rolled into Poland on Thursday, fulfilling a dream Poles have had since the fall of communism in 1989 to have U.S. troops on their soil as the future attack against Russia.

jale
7 godine prije

E sad će im jebati mater nacističku. Ne znaju šta će im se desiti, bolje da su bili kuco i glumili mir!

Paulo
7 godine prije

Ako Rusi ne izbiju na Dnjeper imat ce Nijemce na ukrajinso-ruskoj granici. Sad nek biraju.

Tuberajt
7 godine prije

Bio na HTV-u dokumentarac o ukrajini,par godina prije rata.pokazali tada desni sektor kakvi i jesu,nacisti i ultranacionalisti koji prolaze obuku i spremaju se za obranu ukrajine,od koga nisu ni sami znali.naravno da novinar nije uspio dobiti odgovor tko ih sponzorira.e sad me zanim koliko takvih budala još ima i koliko kotlova se treba dogoditi?

Georgij Žukov
7 godine prije

Samo nek majdanovci i dalje slusaju americkog kreatora vanjske politike plenkovica i kolindu .Izazivaju sibirskog medveda na ,uspravnici jadran -baltik -crno more 🙂 , Ako Putin popizdi zgurat ce ih sve zajedno u jadransko more .

Koča Popović
7 godine prije

SAD, Njemacka, Britanija…kao nositeljice krupnog kapitala moraju biti svjesne da ce im se vratiti fasizam koji su posijali na postsocijalistickim prostorima. Pavelicevi sljedbenici u Hrvatskoj, Drazini u Srbiji, Banderini u Ukrajini, Hortyevi u Madjarskoj…njihovi ce biti jos gori. U Njemackoj se bude Afdeovci kao sljedbenici najdrazeg zlocinca, Hitlera.

subaru
7 godine prije

U ukrohazariji ruše Lenjinove spomenike a taj im je stvorio i državu i naciju i jezik. Rječnik ukrajinskog jezika tiskan u Beču. Fino su to sljedbenici cionista zapaprili Rusiji, sto godina unaprijed.

Baba
7 godine prije

Admin molim vas napravite da se mora registrovati ako se hoce komentirati, ili bilo kakvo drugo rjesenje ako je moguce, posto ovdje nazalost postaje isto kao i na AMSI-ju, jedan te isti komentator pod vise pseudonima ili provocira ostale ili se svadja sam sa sobom ako ga se ignorise. AMSI je zbog upravo toga izgubio puno citatelja i komentatora….bilo bi stvarno steta da se ovdje desi ista slicno tome!
Hvala unaprijed i svaka pohvala inace za vas rad ovdje!

nupl
7 godine prije

Rijeka centar je troll koji provocira.”

Prijedlog redakciji.
Ja bi dozvolio ako netko hoce da koristi vise od jednog nicka ali samo ako doprinosi diskusiju, ako su mu postovi kvalitetni, medjutim ako netko koristi vise nikova
da bi provocirao kao ovaj Rijeka centar ( a.k.a. Hiber )
onda mu ne bi dozvolio koristenje vise nickova.

David
7 godine prije

SAD-istička Russophobia ne počiva na razumu, poznavanju novije povijesti i sposobnost za racionalno razmišljanje, ona počiva na američkoj želji da zavlada svijetom.
Nijemci ulazu u američki prvi prsten vazala i propocionalno po takvom sistemu dobijaju nagradu, glavna uloga u EU ili njemački 4-ti REICH.

Arkaj
7 godine prije

Situacija u Ukrajini pogoršava se od strane onih istih snaga iz sjene koji su krvoproliće i izabrali jer im je to jedini način da se suprotstave eroziji vlastite vizije o kontroli cijele planete. Tu su životi ukrajinaca, bez obzira na kojoj strani barikade se nalazili, vrijedni manje od ništa. Onima koji žele razumjeti kako funkcioniraju mozgovi tih operativaca koji su i nama nagurali kokoš za predsjednicu a još jednog uglađenog ljigavca za predsjednika vlade trebali bi pratit kako vuku svoje poteze u drugim područjima. Preporučam da pročitate slijedeće članke s portala Voltairenet.org, poučni su i omogućavaju razumjevanje metoda nametanja kontrole:
http://www.voltairenet.org/article194876.html
http://www.voltairenet.org/article194884.html

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI