Evropski kralj se izvinjava za ropstvo

Nizozemski kralj Willem-Alexander
54 komentara

Nizozemski kralj Willem-Alexander obilježio je 160. godišnjicu zvaničnog ukidanja ropstva u svojoj zemlji izdavši historijsko izvinjenje zbog umiješanosti Nizozemske u trgovinu.

„Na ovaj dan se prisjećamo Nizozemske povjesti ropstva“, rekao je Willem-Alexander okupljenima u subotu kod nacionalnog spomenika ropstvu u Amsterdamu. “Tražim oprost za ovaj zločin protiv čovječnosti.”

Kralj je napomenuo da se Nizozemski premijer Mark Rutte izvinio za 250-godišnju ulogu zemlje u ropstvu prošlog decembra. „Danas stojim pred vama. Danas, kao vaš kralj i kao član vlade, lično se izvinjavam i osjećam težinu riječi u svom srcu i svojoj duši.”

Studija koju je naručila vlada objavljena prošlog mjeseca pokazala je da je Nizozemska kraljevska kuća Orange požnjela današnji ekvivalent od oko 600 miliona dolara profita od ropstva od 1675. do 1770. godine. Veći dio tog bogatstva dat je monarhiji preko Nizozemske istočnoindijske kompanije . Krajem prošle godine, Kraljevska kuća je naručila opsežniju istragu uloge kraljevske porodice u holandskoj kolonijalnoj istoriji.

Willem-Alexander je rekao da rasizam ostaje problem u Nizozemskoj. Međutim, dodao je da su se “vremena promijenila” i da su “lanci zaista prekinuti”.

Dvije grupe aktivista održale su protestnu šetnju prije kraljevog govora, proglašavajući da “neće biti izlječenja bez reparacija”. Rutte je u decembru rekao da holandska vlada ne planira da isplati novac potomcima robova. Umjesto toga, Amsterdam je uspostavio fond od 200 miliona eura (218 miliona dolara) za rješavanje naslijeđa ropstva, kao što su inicijative za finansiranje za podizanje svijesti o tom pitanju.

Nizozemsko kolonijalno carstvo je u različito vrijeme uključivalo dijelove Indonezije, Surinama, Brazila, Djevičanskih ostrva, Mauricijusa i Šri Lanke. Velikim dijelom azijske teritorije carstva upravljala je Holandska istočnoindijska kompanija nakon što je zarobljena od Portugala. Nizozemska je počela da preispituje svoju kolonijalnu istoriju 2020. godine usred međunarodnog talasa protesta Black Lives Matter nakon smrti Džordža Flojda u američkom policijskom pritvoru.

NizozemskaRobstvoWillhem- Alexander
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roccos
9 mjeseci prije

Eto sad se sjetili,čisti formalizam.Zapravo ovo je očajnički pokušaj da odvuku bivše kolonije od podrške Rusiji i Kini.Gotovo je štakorčići,no pasaran.

Koja
9 mjeseci prije

Džaba cviliš, sliniš!

Austrija
9 mjeseci prije

Kasnije ce se izvinjavati za zlo pocinjeno nad Rusijom

Nekoime
9 mjeseci prije

Glavni igrači u trgovini robljem bili su židovski financijeri… ali o tome se mora šutjeti.

Fuuuj
9 mjeseci prije

Kao eto nizozemske kompanije po Africi vise ne sprovode robovlasnistvo. Nije vise kandzija, prut, lanci, ali postoji ekonomsko ropstvo, izivljavanje na rudarima dijamanata, djece litijuma a o naftnim kompanijama i da ne govorim kakve torture sprovode. Licemjerno, bezobrazno i pokvareno je ovo sa izjavom.

tatamata
9 mjeseci prije

sad mu to palo na pamet ,a dok su cijedili afriku i novac stizao nije se nesto brinuo ,,,

Zanimljivost
9 mjeseci prije

Kada ćemo mi dobiti ispriku od Turske za njihov kolonijalizam, robovlasništvo i imperijalizam?

Jel možemo očekivati spomenike žrtvama turskog robovlasništva u Ankari ili Izmiru? Hoćemo li i mi imati pravo na reparacije od Turske? Postavlja se pitanje zbog čega i zašto se neprestano otvara pitanje trgovine afričkim robljem i krivnja se često kolektivno svaljuje na sve bjelce, a nikada se ne govori o europskom bijelom roblju i nikada nikome nije palo na pamet spomenuti afričke i azijske zemlje koje su sudjelovale u tome, a kamo li da se kolektivno krivnja svali na sve Azijate i Afrikance. Kome je u interesu stalno ponižavati Europljane i na taj način ih prisiljavati da šutke podnose invaziju na svoj kontinent sa drugih kontinenata?

Goran
9 mjeseci prije

A tko bi to trebao biti “europski kralj” (ili kralj Europe)?!

Max
9 mjeseci prije

Zato se Hrvati nemaju kome ispričavati.

borjana
9 mjeseci prije

Pa sada ne znam od kolikog je interesa ta težina koju usr:ani kralj osjeća u srcu i duši i koliko je to umirujuće za svo naneseno zlo.
Ukoliko usr:ani kralj želi uistinu rasteretiti njegovu duševnu težinu koju osjeća, tada mora reći koliko je na težini izgubila njegovom srcu i duši prirasla kasa i koliko je isplatio kilograma zlata i milijuna u novčanicama u vidu rasterećenja srca i duše, a podanike uvjerio u njegovu usr:anu kraljevsku iskrenost.
Zaboli nekoga ona stvar za usr:anim kraljem i njegovom usr:anom dušom, ako je uopće i ima.

M.r H.F
9 mjeseci prije

Ništa njima (Africi) ne znači vaša isprika ali kad bi im platili odštetu to bi govorilo više od bilo kakve isprike!!!😕🫵😕

Grdi
9 mjeseci prije

Neka sada plate svim ostecenima ako su iskreni ….

Name
9 mjeseci prije

Isprazne riječi. Treba platiti reparacije međutim to od Holandeza teško je očekivati pošto su narod bolesno vezan za novac. Iskat koji cent od njih jedva se može uperenim pištoljem u glavu. Međutim ropstvo u njih više formalno ne postoji ali zato u praksi itekako postoji kao što se nikada nisu potrudili izbaciti svoj kolonijalni mentalitet superiornosti jer su oni (i tako uče svoju djecu od malena) uvijek sa “prave strane” povijesti. Njihovo roblje više nisu crnci u lancima već bijelo i drugo roblje koje radi za njihove korporacije po sramotno niskim cijenama i to brdo poslova za koje nisu kvalificirani niti dužni raditi po ugovoru naravno pod prijetnjom otkaza i nemogućnosti nalaženja posla drugdje.

Roko
9 mjeseci prije

Sam sebi dao medalje

MNK
9 mjeseci prije

Rob Nikada! Nek se Srbi izvinjavaju.

Ivan
9 mjeseci prije

Konju jedan pljuni svakom Afrikancu 1000€ umjesto sto cvilis reda radi..

Mrdomir
9 mjeseci prije

U budućnosti će se izvinit što su uništili bivšu Ukrajinu i opljačkali narod.

RoPe
9 mjeseci prije

Nema Europa kralja. Ima Vijeće Europe i Komisija.

Objektivno
9 mjeseci prije

Sad se ispricavas kad nema love di si bio prije.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Još jedna godišnjica. Ulaska RH u EU. 1.7. istekao moratorij na kupovinu poljoprivrednog zemljišta. Ono što valja, naravno, već je kupljeno. Svi gledaju Ukrajinu. A u Rumunjskoj samo 5% zemlje u rukama Rumunja. “ISTEK moratorija na kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj za državljane drugih zemalja Europske unije, koji je 1. srpnja otišao u povijest, ipak ne bi trebao izazvati veće ili gotovo nikakve potrese na domaćem tržištu poljoprivrednih nekretnina, piše danas Jutarnji list. Razloga za to je više, od činjenice da je dobar dio stranaca koji je želio kupiti zemlju u Hrvatskoj to već učinio PUTEM TVRTKI koje su ovdje osnovali, do toga da je većina poljoprivrednih parcela u Hrvatskoj usitnjena, što znači da veliki inozemni igrači, kojima za ozbiljan posao treba po nekoliko stotina hektara, ne mogu pronaći svoj interes.” Komentari: “Zbogom Hrvatska. P.S. Eno vam Rumunija kao primjer. Jedva 5 % zemlje je u rukama Rumuna, najteža sirotinja… Čitaj više »

Grdi
9 mjeseci prije

Globalisticki trolovi rade preko vremeno sa minusima na komentare ali neka odgovore prije sto Verenigde Oostindische Compagnie radila .. za one koje neznaju pogledajyte na wikiju …

Emiliano Zapata
9 mjeseci prije

Trebao je klecit ko BLM

9 mjeseci prije

ropstva – zavisno od definicije …
-mobilizacija. pod prijetnjom ekstremne kazne urobljeni je duzan bespogovorno i besplatno sluziti. mozda izgubiti zivot, obogaljti se, podvrci se ekstremnim naporima i teskocama. ima neka prava i mogucnosti kao napredovanje u hijerarhiji i vjerovatnost mirovine.
-ratno zarobljenistvo. urobljeni i krivi a najcesce zrtve prethodnog oblika ropstva – mobilizacije.
-urobljenost zatvorenika. ima mogucnost odbiti rad. ne znam kakve su kazne i pogodnosti.
-seksualno ropstvo. kriminal koji moze biti povezan sa korumpiranom politikom.
-tradicionalno ropstvo. dogadja se i postoji i danas. sudan gdje bande idu u lov na robove ili slucaj isila.
-dobrovoljno urobljavanje. oduzimaju se putovnice, obitelj je utaocena (zalog krvi). slucajevi radnika koji otplacuju agentima i mafiji troskove aranzmana.
-ropstvo uvjeravanjem. propaganda je svugdje ili kultovi.

u svemu postoje nijanse. nekad je kazna fizicka, nekad protjerivanje (gubitak hipotekarnog uloga).

nasa ideja ropstva pretpostavlja posjedovanje i kupoprodaju pa ne prepoznajemo nijanse.

BlueZg
9 mjeseci prije

A zato on nosi ogrtače od nerca…. Jel ih je sam zaradio, jelte? Usrani buržuj.

Tim
9 mjeseci prije

Pa, mislim da bi potomci robova kojima ste život učinili paklom rado primili više milionske odštete za svaki robovski život. Tada bi izvinjenje izgledalo iskrenije, ovako, kurvine suze, ništa više.

Crni Golf 4 vrata
9 mjeseci prije

.. žive vas treba zapaliti sve.

Samo U Prolazu
9 mjeseci prije

Da li je ponudio i povrat pokradenog ili odstetu?

Nena
9 mjeseci prije

Džabe ti se izvinjavati sad ćete vi biti robovi u sopstvenim državama..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI