Financial Times: Ako EU odbije Balkan, Rusija i Turska će zauzeti njeno mjesto

Balkan - reljef
34 komentara

Europska komisija je predstavila strategiju prema kojoj će neke od balkanskih zemalja moći pristupiti EU do 2025. godine, izvještava Financial Times. Iako se radi na tome da bivše jugoslavenske republika postignu kriterije za pridruživanje Europskoj uniji, izgledi da će se to dogoditi ostaju daleki, ali Europa ne bi trebala odustati od svoje namjere, inače će Rusija i Turska zauzeti njeno mjesto, piše britanski list.

“Nakon duge pauze, EU je ponovno spremna raspravljati o proširenju svojih granica”, piše Financial Times i podsjeća da je prošle godine predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker vladama šest zemalja obećao “pouzdanu perspektivu članstva u EU”. Ovaj je tjedan Europska komisija predstavila strategiju koja pojašnjava ovo obećanje i prema njoj bi se neke zemlje mogle priključiti EU već do 2025.

“Prema dokumentu, nema mjesta idealizmu. Očigledno je od 2004. godine širenje EU na istok uglavnom izgubilo na značaju. Danas u EU postoji zamor od proširenja. Rast Europske unije zbog migracija izaziva ogorčenje među biračima i dužnosnici sumnjaju u sposobnost Europske unije da čini bilo što, osim bavljenja ekonomskim problemima”, nastavlja autor, koji daje naglasak na geostrateški aspekt proširenja.

“Ipak, uključivanje postkomunističkog Istoka u Europsku uniju ostaje jedno od njenih najvećih postignuća. I dalje je u interesu svih strana da ulazak u EU budu realne perspektive za balkanske zemlje u kojima su mnogi, nakon tolikih godina čekanja na pragu ulaska, skloni sumnjati u iskrenost Europske unije”, siguran je Financial Times.

Prema autoru, jedan od argumenata za ulazak balkanskih zemalja u EU je njihov zemljopisni položaj, jer su sve okružene članicama Europske unije. Njihovim napornim radom su nakon sukoba ’90-ih stekli stabilnosti, što se također ne može ne uzeti u obzir. Osim toga, njihova pomoć u praćenju imigracijskog vala je važna za EU.

“Obećanja o članstvu u EU su za balkanske vlasti cijelo vrijeme bila poticaj za donošenje teških odluka. Na primjer, Srbija je napravila ozbiljne ustupke u vezi Kosova. Međutim, put ulaska u EU ostaje dug, a utjecaj Europske unije postupno se smanjuje. Danas je samo 26% Srba za ulazak u Europsku uniju”, piše britanski list.

“Ako EU odustane, Rusija i Turska su spremni  zauzeti njezino mjesto”, brine se autor članka.

Ipak, nijedna od bivših jugoslavenskih republika ne ispunjava kriterije za pristupanje EU. Kao što je istaknula Europska komisija, sve zemlje karakterizira uzurpacija vlasti, odnosi države s organiziranim kriminalom, korupcija na svim razinama vlasti, kao i suzbijanje slobode govora. Osim toga, nijedna od ovih zemalja se ne može nazvati “funkcionalnim tržišnim gospodarstvom”.

Kao što je istaknuo Jean-Claude Juncker, 2025. je “indikativni” datum za ulazak balkanskih zemalja u EU, a stvarna perspektiva pristupanja Europskoj uniji će se ocjenjivati na temelju njihovog objektivnog napretka.

Dakle, teoretski, neka od balkanskih država na određenom području može nadvladati današnje lidere utrke. Prema britanskom listu, taj pristup će posebno omogućiti Europskoj uniji da prepozna nedavni napredak Albanije i pobije sumnje o favorizaciji Srbije.

“Također je pohvalan hitni zahtjev od strane EU da se riješe svi teritorijalni sporovi prije ulaska u Europsku uniju. Ovdje se posebice radi o nepriznanju Kosova od strane Srbije i sporovima između Makedonije i Grčke oko imena”, nastavlja autor, koji navodi dva problema koja, barem iz naše perspektive, ne mogu biti riješena u sljedećih nekoliko desetljeća.

“Bilo bi nezamislivo unutar EU izdržati ove sukobe ili opasne etničke napetosti koje ih hrane”, vjeruje autor članka.

Kao što podsjeća novinar, Europska unija je u prošlosti stavljala previše naglaska na ekonomsku integraciju, vjerujući da će ona automatizmom donijeti političku suradnju.

“Treba vidjeti ima li Europska unija mehanizme za mirno rješavanje sporova. Međutim, od vitalne je važnosti da njena vrata ostanu otvorena za susjede koji su iskreno posvećeni njenim vrijednostima”, zaključuje Financial Times.

balkanBiHRepublika Srbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

Ipak, nijedna od bivših jugoslavenskih republika ne ispunjava kriterije za pristupanje EU. Kao što je istaknula Europska komisija, sve zemlje karakterizira uzurpacija vlasti, odnosi države s organiziranim kriminalom, korupcija na svim razinama vlasti, kao i suzbijanje slobode govora. Osim toga, nijedna od ovih zemalja se ne može nazvati “funkcionalnim tržišnim gospodarstvom”

Da kažemo da je Slovenija ispunjavala uslove pri ulasku ali Mađarska, Hrvatska, Bugarska, RUMUNIJA… To je ništa drugo nego licemerje Nemačke i neka kombinacija interesa i pritiska sa strane – Nemačka je savršeno svesna da ni Bugarsku ni Rumuniju ne može izvući iz ruske sfere uticaja (posebno dugoročno gledano) ali Veliki Brat rek’o da mu tu trebaju baze…

Mmmmm
6 godine prije

Shumadinac,zanima me tvoje mišljenje da li če Srbija pristupiti Eu ili neće

Mmmmmm
6 godine prije

I kako če se ulazak ili ne ulazak Srbije u EU odraziti na regiju u cijelini

Rokokoko
6 godine prije

U prijevodu – Ako ih mi ne okupiramo,to ce napraviti Rusi i Turci.Stari imperijalizam u novom ruhu.

Weteran
6 godine prije

Ulazak u EU danas, sutra ili malo sutra je isto što i odlazak na žurku u tri ujutro?!

maus
6 godine prije

Ako ih prime EU ce se urusiti pred navalom mil ljudi za poslom i protestom drugih clanica. Cinjenica je da i ako udju nema jamstva da ce biti proeu orijentirani jer su politicari potkupljivi, narod glup… lako prevrtljivi … Cinjenica je da je Srbija i dalje lider regije, privlaci vise investitora i svi buduci koridori plin,nafta idu preko njih. Realno u Hr se odvija veleizdajnicka politika u kojoj politicari gledaju place provizije i svoje interese znaci ne postoji kao u Kini plan strategija i vodja koji ce to ostvariti.
Hr je izgubljena u vremenu i prostoru zahvaljujuci ustasama i cetnicima na vlasti braci po oruzju, kao 1943 i guzicu i mater bi prodali za SS Hitlerovo tapsanje po glavi.
Realno CetniK/Ustasa jedan novcic s dva lica neprijatelji vlastitog naroda. Narod glup pa se ufa u njihove lzi o velikom srbstvu, hrvatstvu dok isti koriste taktiku podijeli pa vladaj.
http://www.telegraf.rs/vesti/1462474-kad-cetnici-i-ustase-nazdravljaju-24-fotografije-koje-jednostavno-morate-videti-foto

https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Bitka_na_Kozari

mars
6 godine prije

U cijelom tekstu su mi za oko zapeli kriteriji na koje EK kao ima primjedbe – “sve zemlje karakterizira uzurpacija vlasti – odnosi države s organiziranim kriminalom – korupcija na svim razinama vlasti – suzbianje slobode govora”. Što se tiče prve zamjerke, EK je već odavno uzurpirala vlast i moć od nacionalnih tijela članica iste, tako da ova zamjerka ne stoji. Druga zamjerka takođe ne stoji jer je u EU organizirani kriminal sastavni dio same vlasti zakonom zaštićen kao i kod nas, tako da smo u tome bare-bare. E treća zamjerka stoji jer u tome čak i prednjačimo u odnosu na EU, tj. iznad smo kriterija. Trebali bi svesti korupciju samo na najviše razine vlasti pa bi onda bili na istom nivou, u granicama kriterija. I četvrta zamjerka o gušenju slobode govora ne stoji – naša verzija tog gušenja odgovara njihovoj verziji borbe protiv “fake news” tako da smo i… Čitaj više »

Jadranko
6 godine prije

Delimično vezano za temu.
Odlična slika ispod naslova.
Gde mogu pogledati mape tog tipa?

Kurz valtz
6 godine prije

Englezi se brinu za nesto sto su napustili? Rusija ,Turska,Njemacka ili Kina je valjda odluka balkanaca?

mars
6 godine prije

I sama konstatcija FT-a je u stvari otkrivanje tople vode. Sasvim je normalno da se protivnik nastoji oslabiti ili mu se ne da prilika da ojača ili bude dovoljno jak da ugrozi tvoju dominaciju. To podrazumjeva i poduzimanje onih tzv. pasivnih radnji koje tebi neće donijeti nikakvu zaista objektivnu korist niti povećati tvoju moć, ali će spriječiti protivnika koji bi mogao imati koristi, da za sebe izvuće istu. Najplastičniji primjer toga se može naći u fudbalu, prvo na ovim našim prostorima, pa onda i šire. Za vrijeme SFRJ Crvena Zvezda je bila najjači klub, prvo finansijaki a potom i u svim ostalim kriterijima. I pored sjajnih igara na fudbalskom terenu gdje je dominirala, takođe je kupovala najvrsnije igrače ostalih klubova tadašnje lige, od kojih su samo neki napredovali i doživjeli svjetsku slavu, dok je karijera većine stagnirala i na kraju čak i propala. Tako se dešavalo da je njena klupa… Čitaj više »

buga
6 godine prije

vidi lijepe mape…da je bar bugarima bila takva 928. danas bi pričali bugarski

hohoho
6 godine prije

Turska je vec zauzela Bosnu, Rusija Srbiju, kauboji sve gdje su posijali baze…sta se tu ima vise palamudit.

Majk Majers
6 godine prije

Ja bi to ovako opisa: tko god pobjedija, mi smo naj…li 🙂 Ilitiga, dok god smo razdvojeni sa nama ce se vladat i prema nama ce postupat bez previse respekta. Jednog dana Hrvatska, Srbija,Bosna i ostali ce jednostavno MORAT opet suradjivat, pa makar kao nekakva trgovinska unija u kojoj ce se razmjenjivat dobra, uz vise poreze na sve proizvode uvezene izvan te unije. U protivnom cemo nestat ka narod, kultura. Zatrt ce nan sjeme, pa zvali se oni Ameri,Njemci,Turci ili neznan tko…..
Sitin se pisme glupog Drazena Zecica: “…… potom svoj na svome, nece bit Hrvati…..” Eee moj Zeko, dobro si to smislija, al si na krive mislija. Iselilo nas je vec, a tek nam slijedi najgore…………

Mate
6 godine prije

Možda je bolje prepustiti Srbiju Rusima i Turcima, nek se on maltretiraju s njima. Neće se usrećiti. S tim da Rusi teško da će si navaliti takav teret na leđa, em ih hrani em idi u rat za njih em oni će okolo zajebavat i provocirati a rus neka gine i riješava sranje. Turci, aj oni mi bogli biti više zainteresirani ako zbilja imaju planove stvaranja novog islamskog carstva. Desetinu srba pobit, ostalo prebacit na islam i imaju opet svoju bazu na rubu europe.

Bashar Assad
6 godine prije

Da Albanci nam trebau kao i sifilis.Ajd još srbe ,bosance,crnogorce,makedonce i vidim u EU .Ali šiptar nikako a onda nek i Turcima daju ulazak!

Bilo kuda, kiki svuda
6 godine prije

Meni se cini, da je ovaj nas bazen, u slucaju nastavka ovakve politike EU, usudzen na mala poduzeca, koje ne mogu ispravno konkurirati velikim tvrtkama. To znaci, da je i (po)znanje u tehnilku ograniceno i nepovezljivo. Sta to znaci, najbolje se vidi danas u RH i RS, a nismo ni mi Slovenci daleko od ovakvog stanja.

Walter
6 godine prije

Badava sve ove rasprave. EU će se ionako raspasti. Pukotine se već odavno naziru.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

dok susjedi ispune uvjete turska će odavno bit raskomadana a i rusia ako budu šurovali s njima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI