Francuska će nastaviti koristiti nuklearnu energiju unatoč prijavljenom curenju plina u francuskoj tvornici EDF u Kini, kaže ministrica zaštite okoliša

Francuska nuklearna tvornica
3 komentara

Francuska ministrica zaštite okoliša izjavila je u utorak da će Pariz nastaviti koristiti nuklearnu energiju, usprkos zabrinutosti zbog nakupljanja plinova u zajedničkom francusko-kineskom reaktoru u Taishanu.

Ministrica zaštite okoliša Barbara Pompili u intervjuu za France Inter Radio rekla je da će Francuska “koristiti nuklearnu energiju u godinama koje dolaze” unatoč strahovima. Primijetila je da ono što se dogodilo u Taishanu, provinciji Guangdong, nije anomalija i da se to dogodilo u mnogim drugim reaktorima, kao i u francuskim.

U pokušaju smirivanja strahova oko pitanja sigurnosti postrojenja u Taishanu, Pompili je izjavila da su nakon incidenata u Fukushimi i Černobilju sigurnosni protokoli znatno pojačani, kako bi se spriječile daljnje tragedije, dodajući da je povećanje sigurnosnih mjera odluka koju moraju donijeti kineske vlasti, ne francuska vlada.

Prema Svjetskom nuklearnom udruženju, nuklearna energija odgovorna je za do 70 % električne energije u Francuskoj.

Nuklearna elektrana Taishan zajedničko je ulaganje francuskog EDF-a i China General Nuclear Power Grupe. U ponedjeljak je EDF obaviješten o nakupljanju određenih plemenitih plinova u reaktoru br. 1 jedinstvenog “Evolucijskog reaktora snage”.

Unatoč sigurnosnim brigama svojih francuskih kolega, China General Nuclear Power Group inzistira na tome da elektrana funkcionira u skladu s dokumentima o poslovnim dozvolama i tehničkim procedurama. Ranije u utorak, kineski su partneri rekli da su razine zračenja normalne. Međutim, Framatome, francuski dizajneri reaktora, prethodno su upozorili na “neposrednu radiološku prijetnju” nakon nakupljanja plina.

Prvi put pokrenute 2018. godine, evolucijske elektrane hvaljene su jer su sigurnije, učinkovitije i manje rasipne od starijih nuklearnih pothvata.

francuskaNuklearna energija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 godine prije

Ono kada uplašene feminizirane pi*kice koje upravljaju javnim diskursom odmah počinju vrištati “joj, da li smo ugroženi, svi u kuće, gasi sve!” po uzoru na Merkelicu nakon Fukushime. Je*ene neracionalne ženske kompleksašice koje upravljaju politikom Europe i zato danas imamo ovo što imamo – uplašenu, povodljivu i submisivnu nakupinu europskih država koje bi se us*ale samo da im turski Bayraktar dronovi prelete uzduž granica. Šta dramite, šta vrištite, koju p.m.? Maleni broj gorivnih šipki ima oštećenja koji u postocima čini 0.01% (manje od dozvoljene tolerancije 0.25%). Zbog toga može doći do PRIVREMENOG povećanja zračenja u PRIMARNOM KRUGU (dakle vrlo daleko od sekundardnog containmenta, kamoli okoliša) i to se kad-tad desi bilo kojem reaktoru. Oštećene gorivne šipke se izvade, zamjene i prijatelji ko’ što smo i bili. Da je po ovim uplašenim ženicama još bismo svi ložili na drva, ali isto uz konstantan strah od ‘nedaj bože’. Te ženice nisu svjesne… Čitaj više »

Mahatma
2 godine prije

Nisu naivni Francuzi pa da unište prirodu sa solarnim panelima i vjetroelektranama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI