Francuska nudi veliku nuklearnu okladu

Francuska - Izgradnja novih nuklearnih reaktora
18 komentara

Predsjednik Emmanuel Macron najavio je izgradnju šest novih reaktora u Francuskoj.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u četvrtak da će vlada podržati izgradnju šest novih nuklearnih reaktora diljem zemlje. Prvi će ući u službu do 2035. godine, kaže francuski čelnik.

“Moramo nastaviti veliku avanturu civilne nuklearne energije u Francuskoj”, rekao je Macron medijima tijekom posjeta istočnom gradu Belfortu, domu General Electricove turbinske jedinice sa sjedištem u Francuskoj. Također je najavio puštanje u rad studije za procjenu izvedivosti za daljnjih osam reaktora.

“S obzirom na potrebe za električnom energijom, potrebu da se predvidi tranzicija, kraj postojeće flote, danas ćemo pokrenuti program novih nuklearnih reaktora”, izjavio je Macron.

Šest novih jedinica bit će EPR-ovi, izvorno poznati kao Europski reaktori s vodom pod pritiskom, koje je dizajnirala i razvila francuska tvrtka Framatome i njena matična Électricité de France (EDF). Tehnologija se također koristi u britanskoj elektrani Hinkley Point i u Taishanu u Kini.

Novi EPR reaktori bit će nadopunjeni malim modularnim reaktorima (SMR) s ciljem stvaranja “25 gigavata novog nuklearnog kapaciteta do 2050.”, rekao je Macron.

Predsjednik je dodao da je donio još dvije velike odluke. Rekao je da je zamolio EDF da prouči uvjete za produljenje životnog vijeka reaktora na više od 50 godina i ustvrdio je da želi da budući reaktori budu vječni i da se gase samo iz sigurnosnih razloga.

Francuska je snažno podupirala razvoj svoje nuklearne industrije tijekom posljednja četiri desetljeća, međutim susjedna Njemačka je postupno ukinula nuklearnu energiju, pri čemu su brige za okoliš i sigurnost u središtu svog razmišljanja.

emmanuel macronfrancuskaNuklearna energijaNuklearni reaktor
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neznanje
2 godine prije

Elektrane su im dobre, kvalitetne i sigurne, no odlaganje nuklearnog otpada tih elektrana u Mediteran je katastrofa. Pacifik je ogroman i otvoren a Mediteran je zatvoren i relativno mali.

A zašto ne
2 godine prije

Bilo bi dobro nakon što prođe ovo veliko sranje koje je ispred nas, da netko – možda Rusija sačuva par desetaka nuklearnih raketa za Francusku, malo ih posoliti po sjeveru i sredini Francuske. Tek tako jer su zaslužili.

Davidschwartz
2 godine prije

Grade se nuklearke jer treba napajati sva ta električna sranja po cesti. Za deset godina bit ćemo preplavljeni nuklearnim otpadom, ali Afrika je velika, a crnci ionako nebitni. To je naša ekologija. A nitko ne razmišlja o nuklearnoj havariji koja bi mogla uništiti i kontaminirati cijelu Europu? Ili recimo o muslimanskim mučenicima kojima nije teško dignuti u zrak autobus pun ljudi, a o poslastici zvanoj prljava nuklearna bomba da ne govorimo…

atomi gore zeleno
2 godine prije

I spajanjem i razdvajanjem atoma uvijek se dobija vatra koja gori zeleno.

Sunce naše zeleno!

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Sada ce , ponovo , neki novi , zeleni Rudi Dutschke , navalit sa ANTIFA udrugama na Paris ko nekoc . Bute vidjeli !

tihobl
2 godine prije

Nakon razgovora sa Putinom od 5 sati zakljucio je da mu treba 6 novih nuklearki.
A da je razgovarao duze ko zna sta bi mu jos trebalo.

Mahatma
2 godine prije

Bravo Macron! Napokon lider s mudima koji je shvatio kakva su prevara solari i vjetroelektrane.

Max
2 godine prije

Macron se odupire zelenoj agendi.

abc
2 godine prije

A atomski odpad če skladištiti na balkanu jer je najjeftinija mušterija.. Francuski La Farge to več radi u Sloveniji.

abc
2 godine prije

Pa nema ništa od ruskog plina. Rusi lažljivim francuskim mamohebacima i pfederima ne vjeruju više.

abc
2 godine prije

Kad je Hitler napadao Stalingrad, se je otvoreno hvalio, kako je francuska brigada plačenika u sastavu vermachta bila jedna najpredanijih vojnih jedinica.

Scorpiorex
2 godine prije

Danas 12.02.2022 ce da bude veselo u Francuskoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI