Francuska: Od “slobode, jednakosti i bratstva” do “oblati, uhapsi, uništi”

Fillon - Le Pen - DSK
16 komentara

U Francuskoj traje čistka nepodobnih kandidata za predsjedničke izbore i ostavlja se prostor samo za aparatčike odane ideji Europske unije kakvom je zamišlja Jean-Claude Juncker.

Junckerova „Bijela knjiga“ o podjeli EU na zemlje prve i druge klase

Iako je protiv njega pokrenuta istraga, predsjednički kandidat desnog centra François Fillon je izjavio da će se i dalje boriti u utrci za Elizejsku palaču, prenosi BBC. François Fillon je zapao u probleme kada se navodno otkrilo da je njegova supruga godinama bila plaćena za posao koji nije radila. On te optužbe poriče.

Ovo je politički atentat. Atentat se ne provodi samo protiv mene, već protiv cijelih predsjedničkih izbora. Čini se da su ušutkani milijuni glasova “, rekao je Fillon, koji će pred sucem Sergeom Tournaireom o slučaju svjedočiti 15. ožujka.

U obraćanju svojim pristašama ih je pozvao na “otpor” i rekao da njegova sudbina ovisi o glasačima.

Rekao je da će poštivati sudski poziv i reći sucu istinu.

Neću popustiti, neću se predati i neću se povući“, izjavio je Filllon.

Optužbe protiv Fillona se uglavnom se tiču njegove supruge Penelope. List Le Canard Enchaine je naveo da joj je tijekom nekoliko godina isplaćeno 900 000 dolara za rad kao savjetnici u parlamentu, ali da nije imala ni propusnicu za parlament. Osim ove svote, navodno je dobila i 100 000 eura za pisanje nekoliko članaka za jedan književni časopis.

“Što se više bližimo danu izbora, bilo bi više skandalozno desnici i centru oduzeti kandidata”, rekao je Fillon.

Naravno, uz Fillona je odlučeno da hitno treba kompromitirati i ukloniti Marine Le Pen, čelnice “Nacionalnog fronta” koju je Europski parlament lišio zastupničkog imuniteta. Sada može biti kazneno gonjena.

Marine Le Pen je optužena za nezakonito financiranje njene predsjedničke izborne kampanje i stranačkih aktivista zapošljavanjem novcem Europskog parlamenta. Radi se o 340 tisuća eura i Europski parlament je od Le Pen zatražio vraćanje novca, nakon što je europski ured protiv pronevjera u istrazi navodno otkrio da su zaposlenici njezinog “Nacionalnog fronta” bili ilegalno isplaćivani novcem iz europskih fondova za rad te stranka u Francuskoj. Dodatnih 42 tisuće eura treba biti isplaćeno do 28. veljače, potvrdio je izvor. Ako Le Pen ne vrati novac, Europski parlament bi joj mogao ukinuti plaću koju dobiva kao eurozastupnica. Čelnica “Nacionalnog fronta” je odbila vratiti traženi iznos.

Međutim, Marine Le Pen je ostala bez imuniteta i mogla bi biti optužena i za tri poruke “nasilnog sadržaja” na Twitteru iz 2015. godine, zbog čega bi mogla dobiti tri godine zatvora i kaznu od 75 000 eura, prenosi Reuters. U međuvremenu je čekaju duga i mučna ispitivanja, koja će sigurno utjecati na njezino fokusiranje na predstavljanje programa u predizbornoj kampanji.

Marine Le Pen je eksplodirala i pred Europskim parlamentom održala najoštriji govor koji se ikad čuo u dvorani. Tijekom njezina govora je bilo zanimljivo slušati što je rekla o Angeli Merkel i Françoisu Hollandeu, koji je nervozno sjedio pored nje.

Hvala vam Merkel, koja je ovdje zajedno sa svojim prorektorom i upraviteljem pokrajine Francuske. Jeste li bili na toj sjednici iz vrlo jednostavnog razloga? Vaša Europska unija propada, a smrt pokušava izbjeći ucjenama, prijetnjama i poniženjima. Neki ljudi kažu da sam ja protiv Merkel? To je čast za mene! Gospođo, ja Vas ne priznajem!

Njemački interesi ne opravdavaju vazalizaciju ostatka Europe, a ovdje sam kao glas druge strane, slobodne Europe – Europljana koji su okrenuli leđa EU, jer im je potrebna nacija, a ne Europska unija. A ja sam glas onih Francuza koji su okrenuli leđa Hollandeu, jednako kao što su ranije odbacili Sarkozyja, jer su izdali Francusku”, rekla je Marine Le Pen.

“Socijalisti pravosuđe koriste protiv političkih protivnika,” rekao je glavni tajnik stranke “Nacionalni front”, Nicolas Bay.

I nije pretjerao, jer Socijalistička stranka zaista koristi pravosuđe kako bi se riješila političkih protivnika.

Ranije nego se krenulo u bitku protiv Marine Le Pen, počeo je progon Françoisa Fillona. Najpopularniji republikanski kandidat koji je osvojio predizbore u stranci, imao je snažne neprijatelje, poput bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozya.

U predstojećoj bitci između FillonaLe Pen u drugom krugu svi predviđaju pobjedu Fillona. Malo tko je sumnjao u pobjedu Fillona u utrci za mjesto predsjednika Francuske.

I odjednom je na vidjelo izašlo kako je njegova supruga Penelope bila njegova suradnica dok je bio ministar, a nastavila je biti njegova zamjenica i nakon toga. Pod francuskom zakonu zamjenik može biti i netko iz vaše obitelji.

Međutim, francusko Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Penelope dobivala plaću na tom radnom mjestu, a da nikada nije radila. Tako je nastao slučaj “Penelopegate”.

Francuski parlament je pokrenuo istragu o slučaju supruge Françoisa Fillona. Bilo je glasina da je Penelope uhićena, ali je samo privedena na razgovor, a uhićenje nije potvrđeno. Šef izbornog stožera Fillona je dao ostavku. Nakon njega je ostavku podnio i zamjenik šefa izbornog stožera.

Ruski pisac i publicist Eduard Limonov je njihove poteze komentirao “kao ponašanje štakora koji bježe s broda koji tone“.

Do sada su Fillonovi saveznici, centristički Savez demokrata i neovisni kandidati suspendirali svoje sudjelovanje u predizbornoj kampanji Fillona. Regionalni izborni stožeri Françoisa Fillona pucaju svaki dan.

38% Francuza se slaže da je slučaj protiv Fillona njegovo “političko ubojstvo“, kako ga je nazvao i sam François Fillon, ali što se može učiniti? Samo gledati i suosjećati, budući da se tri četvrtine Francuza protivi njegovom sudjelovanju na izborima.

Ovo su dva od tri “politička ubojstva” predsjedničkih kandidata u Francuskoj. Možda bi trebalo podsjetiti na prvi “politički atentat” političkog mrtvaca iz redova socijalista Dominiquea Strauss-Kahna. To se dogodilo prije šest godina.

Dominique Strauss-Kahn je rođen 1949. godine. Bio je najpopularniji ekonomist i francuski političar. Od 2007. do 2011. bio je direktor Međunarodnog monetarnog fonda. Strauss-Kahn je postao kandidat socijalista na predsjedničkim izborima 2012. godine.

I odjednom je Strauss-Kahn uhićen u New Yorku 14. svibnja 2011. godine, i to na temelju optužbi za silovanje sluškinje Nafissatou Diallo (32) u Hotelu Sofitel.  Premda je ubrzo pušten, a nakon toga je dokazano da je Strauss-Kahn namamljen u klopku da ga se politički uništi, bio prisiljen dati ostavku na mjesto direktora MMF-a, a zatim otkazati sudjelovanje na predsjedničkim izborima.

Umjesto njega je predsjednik postao njegov stranački kolega François Hollande.

Danas 57% Francuza vjeruje da su Strauss-Kahna politički likvidirali njegove kolege iz Socijalističke stranke.

No, tko bi to lakše učinio od njih?

Strauss-Kahn je nestao u povijesti, izgubio ugled, položaj, budućnosti, a njegova supruga Anne Sinclair se od njega razvela.

No, ponovimo izjavu glavnog tajnika “Nacionalnog fronta”, Nicolasa Baya: “Socijalisti pravdu koriste protiv političkih protivnika!

Posljednja događanja idu u prilog njegovoj tvrdnji, jer se sve događa uoči francuskih predsjedničkih izbora i prvog kruga koji će se držati 23. travnja.

Kome se otvara put ovim odlučnim i prljavim metodama? Uostalom, mora postojati netko tko će imati koristi od “političkih ubojstava” Fillona i Le Pen.

Naravno, tko drugi nego mladi Emmanuel Macron, mladi čovjek uvijek nasmijana lica oženjen s njegovom bivšom srednjoškolskom profesoricom. Bivše zaposlenik banke Rothschild.

Nekoliko godina je bio član Socijalističke stranke Francuske, bio je ministar gospodarstva u socijalističkoj vladi i zamjenik glavnog tajnika Elizejske palače.

Sa svojim stavovima i “pedigreom” je bivši ministar gospodarstva “idealan kandidat” za mjesto predsjednika Francuske, koja će tako ostati obična pokrajina Europske unije ili njemačkog “Četvrtog Reicha”, kako tvrdi Marine Le Pen.

Nema sumnje da ćemo do travnja vidjeti i druge optužbe protiv “nepodobnih kandidata”, da bi apsurd bio veći sve se događa u zemlji koja se naziva jednom od “kolijevki demokracije” i stjegonošom barjaka “slobode, jednakosti i bratstva”.

Kako se čini, “Liberté, égalité, fraternité” su danas ništa više od otrcanih fraza revolucije, kojom se htjelo spriječiti upravo ovo što se danas događa u Petoj Francuskoj Republici.

françois fillonPenelopegatepolitičko ubojstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jing-sung
7 godine prije

Kad bi EU bila ugrozena kao bivsa Jugoslavija, vidjeli bi vi pune zatvore ljudi, bajonete na ulici i EU politicarima bi kapljala krv s prstiju.
Zar mislite da ce privilegirani i uhljebi zeljni treceg svj. rata tek tako ispustiti vlast.

Iza_horizonta
7 godine prije

Pogledajte ne YouTube-u govore Nigel Farge-a. Obratite pažnju kakve face prave Merkel, Mogerini, Junker i ostali. Njihova lica govore sve o sudbini EU projekta.

Jupiter
7 godine prije

Novac daje moć svakom političaru,a narod skida glave revolucijom kada preteraju.
Francuzi su bar po tome poznati u svetu.

čitatelj portala
7 godine prije

Treba sve nepoćudne kandidate kompromitirati uoči izbora. Ali to bi se establishmentu moglo obiti o glavu. Naime, već ovako velika popularnost Le Pen bi mogla još porasti. Ista stvar s Fillonom.
Nadajmo se da su Francuzi pametni!

Alen
7 godine prije

Ima neka satisfakcija gledajuci kako se ” kulturni” evropljani prostituiraju..
Uzivancija ziva gledati kako se raspadaju..
Neka bude dugo i bolno..

Željko
7 godine prije

Za mene osobno najljigavija nacija u Europi , Francuzi !!

jale
7 godine prije

Prestrašno! A mislio sam da su ovakve metode karakteristične samo za Sjevernu Koreju. Neovisno pravosuđe, šta to beše?

jale
7 godine prije

Nije Evropi zato što se raspada kao institucija krivi ni Rusi, ni Kinezi, ni Ameri, kriva je imperijalistička politika koja je vjerovala da će Evropa šaptom pasti. Ali neće. Ovo je samo prvi čin. Ima još poprilično instrumenata da se ovaj elitno-klijentelistički sistem razvali do temelja.

dalmata
7 godine prije

Svugdi na prostoru di se vije straca(PREVOD sa Dalmatinskog) krpa.zastava EU JE ISTO-Opet logor.Samo,ovi put je crnilo Mathausena pokrilo cilu Evropu.Razlika je sta,danas nema(otvoreno) kukastog kriza vec je kamufliran sa slabokrvnim zvizdican.Krvave ruku ove tvorevine ostavile su trag po svitu,di je posijana politika EU i dosla cizma Nacisticke Amercke Teroristicke Organizacije(NATO)kao krvnika u izvrsenju ove (EU) politike,zrtve se broju milijunima.Hitler i sveta inkvizicija bi se sramili kad vidu obijam zvirstva koju su ove nakaradne tvorevine ostavile za sobom.I zato ovo je tek pocetak,predigra da se logor zahuhta punom parom.Slag na tortu je(ma je li to moguce,ljudi moji)opet se javljaju zlosutna imena iz iste sorte,Merk el,Junkers,Mogerini,i ostali lipotani,naravno praceno vjernim ulizicam,Zaevi,Tacui,Plenkovic,Porosenko i ostala menazerija. Uvik je bilo,nije svako zlo za zlo.Svak se legitimira.Nema dileme,kad mac pravde sivne,nek dobro drzu spustena gace svih koji je neljudstvo i pohlepa zaslipila i odvala da sluzu sile mraka
A

Zvrk
7 godine prije

zanimljivo da je ovaj Filjon zapravo po svom programu prava desnica, ali je dosta okrenuta protiv tzv. establishmenta kojem je isti pripadao. sad čujem da bi ponovno aktivirali Župea.

subaru
7 godine prije

Gali još ne kuže da je buržoaska takozvana revolucija bila cionistička a ne galska. Sad nek kusaju juhu istih tvoraca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI