Trumpova pobjeda ojačala konzervativce u Francuskoj

Desnica Marion le Pen
0
0

Izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a dao je vjetar u leđa konzervativnim političkim liderima u Francuskoj gdje Marine Le Pen, vođa krajnje desnice, vjeruje da će joj stavovi protiv imigracije i islama donijeti pobjedu na predsjedničkim izborima za pet mjeseci.

Bivši predsjednik Nicolas Sarkozy, koji će se kandidovati za novi mandat, kazao je da je Trumpov izbor pokazao da političari moraju slušati “gnjev naroda“.

Trump želi braniti američke interese? U redu, ja želim braniti francuske i evropske interese. Ako to Amerikanci žele za sebe, zašto to odbiti u slučaju Francuske?”, zapitao se Sarkozy na mitingu održanom u utorak u Nici.

Sarkozy će imati jaku konkurenciju u borbi za nominaciju svoje partije. Ankete konstantno pokazuju njegov zaostatak za bivšim premijerom Alainom Juppeom.

Bivši premijer François Fillon takođe dobija popularnost, predstavljajući se kao alternativa Sarkozyjevoj politici.

Sarkozyjeva kampanja je fokusirana na neka od omiljenih pitanja Marine Le Pen, poput jakih protivimigracionih i sigurnosnih mjera, a u nadi da će mu to donijeti glasove krajnje desnice.

Le Pen, koja ne mora prolaziti kroz trku za nominaciju svoje stranke, pokrenula je svoju kampanju u srijedu.

Ona je kazala da je Trump “učinio mogućim ono što se činilo apsolutno nemogućim“.

Sve akente predviđaju da će Le Pen proći u drugi krug izbora, ali i da će izgubiti od bilo kojeg jačeg kandidata desnice ili ljevice.

Što se ljevice tiče, situacija je još pomalo nejasna. Nepopularni predsjednik François Hollande nije još uvijek saopštio da li će se ponovo kandidovati. Njegov bivši ministar ekonomije, Emmanuel Macron, najavio je svoju kandidaturu u srijedu.

U drugim evropskim zemljama, “populističke” partije očekuju dobre rezultate na izborima naredne godine u Holandiji i Njemačkoj. Ponovoljeni izbori za predsjednika Austrije 4. decembra mogli bi donijeti pobjedu i Norbertu Hoferu iz desne Stranke slobode.

alain juppéfrançois fillonfrançois hollandemarion le pen
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI