Francuski sud odbacuje ključni članak kontroverznog zakona, kojim se zabranjuje snimanje policijskih službenika u akciji

Francuska policija brutalnost
12 komentara

Zakon koji je predložila vlada Emmanuela Macrona izazvao je masovne prosvjede u cijeloj zemlji, natjeravši dužnosnike na njegovu izmjenu. Protivnici zakona tvrde da će novi zakon pridonijeti povećavanju policijske brutalnosti.

Francuski sud odbacio je ključni članak kontroverznog zakona koji bi zabranio snimanje policajaca u akciji od strane građana i dijeljenje videozapisa i fotografija službenika na internetu.. Ustavni sud rekao je da je članak u suprotnosti s ustavom Francuske.

“Ne uzima se u obzir ravnoteža između ciljeva ustavne vrijednosti sprečavanja kršenja javnog reda i mira i pronalaska počinitelja kaznenih djela i prava na poštivanje privatnog života”, rekao je sud.

Članak 24. ne zabranjuje ljudima snimanje policijskih službenika i objavljivanje videozapisa i fotografija na internetu, no takvi će postupci biti klasificirani kao kaznena djela ako takvi materijali budu dijeljeni s “očitom namjerom da nanošenja tjelesne i psihološke štete policijskim službenicima.”

Oni koji su proglašeni krivima bit će kažnjeni do pet godina zatvora ili novčanom kaznom od 75.000 američkih dolara.

Francuske vlasti tvrde da će ova odredba zaštititi policajce koji su se suočili s prijetnjama i uznemiravanjem na internetu. Kritičari članka, koji uključuju lokalne sindikate novinara i skupine za građanske slobode, tvrde da bi se ovime otežalo dokumentiranje policijske brutalnosti te da bi se doprinijelo problemu previsokih ovlasti policije.

Prošlog su ljeta Francuska, kao i mnoge europske zemlje, zabilježile velike prosvjede protiv policijske brutalnosti, koji su se ponovili nakon uvođenja zakona. Nezadovoljstvo javnosti doseglo je vrhunac nakon pojave videozapisa na kojem se vidi kako bijeli policajci nogama udaraju crnog građanina. Incident je navodno započeo zbog spora oko nošenja maski.

Unatoč širokim kritikama i izjavi pučkog pravobranitelja za ljudska prava da će taj zakon podrivati temeljna prava, francuska Nacionalna skupština usvojila ga je u travnju. Samo 33 zastupnika glasovalo je protiv zakona.

Ovaj je akt većeg dijela zakonodavstva, koji će proširiti policijske ovlasti. Nove ovlasti trebale bi policiji omogućiti kontrolu i nadzor građana uz pomoć bespilotnih letjelica.

emmanuel macronfrancuskafrancuska policija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
happy trigger
2 godine prije

Bitno sa su nam uvalili stare leteče kante od rafaela čime smo izdali gazdu a i pilote koji će umjesto Ruskog i čirilice mora učit Francuski….poletit će tek kad opet zarati a migovi će još bit bolji i to ovi naši reducirani Massershmitovi u Sovjetskom ruhu a novije da ne spominjem

spark
2 godine prije

Francuska prodaje dvanaest zrakoplova Rafale za miljardu dolara.

Ante
2 godine prije

Ako zakon, odnosno ovaj članak sada prošao proći će vrlo skoro i to u svim evropskim zemljama . Evropa se pretvara u nekadašnji istočni blok, policijske državu

Marko S.
2 godine prije

Vas članak se odnosi na ponašanje policije u francuskom društvu, bar mi se čini
U visoko demokratskom društvu normalno je , da ponašanje policije bude pod nadzorom demokratskih institucija
Samo što, u želji da ta kontrola bude na vrlo visokom nivou, policija se našla u vrlo nezavidnom položaju i postala je meta raznoraznim kriminalcima i nasilje nad običnim svijetom se znatno pojačalo
I naravno došlo je do previranja na bazi sukoba progresivnih i konzervativnih snaga u francuskom društvu kad je novi zakon ušao u proceduru u parlamentu
Bilo bi pošteno da informirate vaše čitatelje manje tendeciozno, a vise prosvjetiteljski
Možda i neki od njih budu shvatili razliku između demokracije i autokracije koja je vašem portalu tako draga
Sa poštovanjem za vaše citaoce

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI