Tajni saudijski dokumenti otkrivaju da su ubojice Khashoggija koristili mlažnjake koji su u vlasništvu okrunjenog princa

Mohammed Bin Salman
8 komentara

Kolumnist Washington Posta, rođen u Saudijskoj Arabiji Jamal Khashoggi, ubijen je 2018. godine u saudijskom veleposlanstvu u glavnom turskom gradu Istanbulu. Nakon što se suočio s optužbama umiješanosti u ubojstvo novinara, Rijad je 2019. osudio osmoricu osumnjičenika.

Saudijski atentatori koji stoje iza ubojstva novinara Jamala Khashoggija koristili su dva privatna zrakoplova, koji su u vlasništvu Sky Prime Aviationa, tvrtke koja pripada saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, izvijestio je u srijedu CNN pozivajući se na “strogo povjerljive” dokumente do kojih je mreža došla.

Prema izvješću, dokumenti su podneseni u vezi s kanadskom građanskom tužbom početkom godine, a potpisao ih je saudijski ministar koji je “prenosio zapovjedi prijestolonasljednika.”

“Prema uputama Njegove Visosti Prijestolonasljednika”, napisao je ministar, pozivajući se na CNN, “odmah se odobrava dovršetak potrebnih postupaka za to.”

Podnositelj prijave navodno otkriva kako je izdata zapovijed da se vlasništvo nad Sky Prime Aviationom prebaci u državni fond vrijedan 400 milijardi dolara krajem 2017. godine, nazvan Fondom za javna ulaganja. Tada su, prema CNN-u, ubojice za Khashoggijev atentat koristile zrakoplove te tvrtke.

“Saudijski prijestolonasljednik pratio bi tvrtku i bio bi svjestan kako se koriste njezina sredstva,” rekao je Dan Hoffman, bivši direktor CIA-inog odjela za Bliski istok, a citirao ga je CNN. “I to je samo još potencijalnih dokaza da je on bio upoznat sa slučajem. Što je oduvijek bila sumnja. Ovo je samo još jedan dokaz za tu sumnju.”

Faisal Gill, predstavnica Khashoggijeve bivše zaručnice u saveznoj tužbi protiv prijestolonasljednika, rekla je za CNN da su “bilo koji dokazi koji u osnovi povezuju MBS i druge, posebno na izravan način, što vjerujemo da i jest, izuzetno važni.”

Khashoggi, unutrašnji čovjek iz Rijada, nestao je u listopadu 2018. nakon ulaska u saudijsko veleposlanstvo, u Istanbulu u Turskoj. U početku negirajući bilo kakvo znanje o njegovu boravištu, Rijad je kasnije priznao da je novinar ubijen u konzulatu.

Kraljevstvo je rutinski negiralo optužbe da su članovi kraljevske obitelji, a posebno Bin Salman, povezani s atentatom na Khashoggija. U rujnu 2020. Saudijski kazneni sud izrazio je zatvorske kazne za osam osumnjičenih.

U srijedu je Axios izvijestio da će američki predsjednik Joe Biden, koji je rekao kako jeupoznat s obavještajnim izvještajem koji bi trebao biti objavljen u četvrtak, a koji implicira da je saudijski prijestolonasljednik odgovoran za ubojstvoKhashoggija, nazvati saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda 24. veljače.

Jamal KhashoggiMohamad bin Salmansaudijska arabijaSky Prime Aviation
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bauštelac
3 godine prije

ajde dosta obmana raznjeli su ga u autu u vožnji mogli su ga riješiti na bilo koji način pa nisu valjda digli avion radi poslića koji se mogao obaviti klasičnim načinom po tome princezu dianu je također ubio zrakoplov SA pošto je brijala sa šeikom u to vrijeme pa se ovima nije to svidilo jer nije muslimanka

mano
3 godine prije

Conchita Wurst ponovo jaše kamilu.

Max
3 godine prije

Podsjetio bih sve što se dogodilo, MBS ovi Mesari su dočekali Khashogija omamili ga ugušili raskomodali rastopili u kiselini samljeli kosti i bacili ga, Kakve zvijeri to mogu činiti.

Redneck
3 godine prije

Nermine,
MbS nije okrunjeni princ, vec krunski princ ili prijestolonasljednik.
Prevoditi sa razumijevanjem.

Antun Tun
3 godine prije

Ako je princ okrunjen kao sta sugerise naslov onda se radi o KRALJU.On je KRUNSKI PRINC PRESTOLONASLEDNIK.Novinar je ubijen u KONZULATU a ne u AMBASADI.

xda
3 godine prije

Koja finta, tek sada otkrila CIA…ma znala je CIA od pocetka samo je pod naredbom Trumpa sutila jer je trebalo muzti Arabiju…a ova budala od “kralja” Judima vise ne triba, odigrala je svoje.

Max
3 godine prije

Tolika halabuka što je ubijen jedan novinar,e da nije puno srao još bi doner jeo.Staljin je pobio milijune pa nikom nista.Ameri bacili atomske bonbe na civile pa opet nista,svijet se digo zbog nekog Saudiskog jebivjetra novinara..

Peja Pojot
3 godine prije

Svaki kurac moze biti princ

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI