Saudijski prestolonaslednik otkriva crvenu liniju

saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman
15 komentara

Ako bi Iran nabavio nuklearno oružje, Saudijska Arabija bi bila prisiljena učiniti isto, rekao je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman u intervjuu za Fox News, čiji su dijelovi objavljeni u srijedu.

„Svaka zemlja koja dobije nuklearno oružje – to je predstavlja loš potez“, odgovorio je prestolonaslednik, koji se naširoko naziva MBS, na pitanje kako bi Rijad reagovao da Teheran postane nuklearna sila.

“Čak i ako Iran dobije nuklearno oružje… bilo koja zemlja koja koristi nuklearno oružje, to znači da oni vode rat sa ostatkom svijeta”, rekao je. Globalne sile će izaći sa zajedničkim odgovorom jer „svijet ne može vidjeti drugu Hirošimu. Ako svijet vidi 100.000 mrtvih ljudi – vi ste u ratu sa ostatkom svijeta”, objasnio je princ.

Saudijska kraljevina mislila je na atomsko bombardiranje japanskih gradova Hirošime i Nagasakija od strane SAD-a u augustu 1945. Dva incidenta, izvedena u razmaku od četiri dana, i dalje su jedina upotreba nuklearnog oružja u sukobu. Novinar Fox Newsa tražio je od MBS-a direktniji odgovor o nuklearnom oružju, pitajući: “Ako Iran dobije jedno, hoćete li i vi?”

“Ako oni dobiju jedan, mi ga moramo dobiti”, odgovorio je bin Salman.

Iran, koji je i dalje pod oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa, više puta je negirao tvrdnje SAD-a, Izraela i drugih zemalja da nastoji razviti atomsko oružje.

Tokom svog govora u UN-u u utorak, iranski predsjednik Ebrahim Raisi ponovio je da Teheran nikada neće odustati od svog prava “da ima miroljubivu nuklearnu energiju”. Međutim, naglasio je da “nuklearnom oružju nije mjesto u odbrambenoj doktrini i vojnoj doktrini” Irana.

Raisi je također rekao da je zemlja željna da se vrati na Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) iz 2015. godine, koji predviđa ukidanje sankcija u zamjenu da Teheran ograniči svoje nuklearne aktivnosti. Jednostrano povlačenje SAD-a iz značajnog sporazuma pod predsjednikom Donaldom Trumpom bio je “neprikladan odgovor” na iransko ispunjavanje svojih obaveza u sklopu JCPOA, insistirao je.

Dugogodišnji rivali Saudijska Arabija i Iran nedavno su vidjeli zbližavanje, obnavljajući diplomatske odnose nakon sedmogodišnje pauze u martu, uz kinesko posredovanje.

iranNuklearn Oružjesaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
7 mjeseci prije

Nuklearno oružje – najveći psyop ikad

DobrotaJeIzbor
7 mjeseci prije

Biblija prorokuje to da će Iran uništit Arabiju, ali kasnije će i sam bit uništen, izravno od strane Stvoritelja koji će tamo podić tron te uništit vladajuće.

Biti-ili-ne-biti
7 mjeseci prije

„Svaka zemlja koja dobije nuklearno oružje – to predstavlja loš potez.“

Prije 100 godina bi rekli „Svaka zemlja koja dobije mitraljez – to predstavlja loš potez.“, jer je mitraljez, uz puške, topove i naročito avione dokrajčio hrabrost vojnika u borbi jedan na jedan.
Odavno se zna da je besmisleno slati ljude u bilo kakav rat, jer ih ubija tehnika, a to znači da je rat za njih zapravo žrtveni obred za gomilu naivaca koji prihvaćaju njihovu “mobilizaciju”.

Max
7 mjeseci prije

Ma on hoće nuklearno oružje bez obzira na Iran.

boro
7 mjeseci prije

ako saudijska Arabija ima pameti…razviće nuklearno naoružanje zajedno sa Iranom na obostranu korist i upozorenje 🙂

Captain
7 mjeseci prije

Mnogi vaši rođaci su poginuli kada je nuklearna bomba sravnila Hirošimu sa zemljom. Odrasli ste slušajući priče o preživelima i želeli ste da i mi čujemo te priče, pogledamo u prošlost i naučimo nešto o budućnosti… Rusija preti da ponovo upotrebi nuklearno oružje. To je odvratno, opasno, i u senci (u kontekstu) Hirošime – neoprostivo’. Odvratno je i opasno to kako Ursula fon der Lajen
Sa jednog portala,po Ursulici Rusi su krivi za sve.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Ne bi moglo.
Baš nikako.

Zašto su Ukrajini uzeli? O.K. ključeve za lansiranje nije nikad ni imala, ali…

Ukrajina je imala dovoljan broj stručnjaka da to drže i održavaju.
Što nije imala?
Političku stabilnost i minimum sredstava.
ODGOVORNOST.

MBS, što ti imaš, osim novca, nafte i pjeska?

Pakistan je granični slučaj. To imaju radi toga što to ima Indija.

Počni obrazovati stanovništvo. Iran ima obrazovano stanovništvo.

hiber
7 mjeseci prije

Saudijska Arabija već ima nuklearno oružje deponirano u Pakistanu. Financirali su im cijeli nuklearni program. Tako da du ovo samo priče.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI